De ballotagecommissie bestaat nog, bij FC Groningen

GRONINGEN - Voetbal, Presentatie Ernest Faber als nieuwe trainer, seizoen 2016-2017, 08-03-2016, John Schurer van e supportersvereniging overhandigt boek Groen Witte Passie aan Faber

Bent u voetbalman c.q. -vrouw en bent u op zoek naar een interessante uitdaging? Nou, John Schurer biedt u eentje aan. Hij treedt namelijk na de zomer af als voorzitter van de (officiële) supportersvereniging van FC Groningen, na een ‘dienstverband’ van acht jaar. John vindt het als 60-plusser welletjes geworden, want zo’n job is geen sinecure. Twintig uur in de week ben je er al gauw mee kwijt, dus het is zeker geen erebaantje. Je betaalt je eigen seizoenkaart, je eigen biertje en ook nog eens de kosten die je maakt bij uitwedstrijden. Maar het was al met al zeer de moeite waard, aldus John. “Het was een mooie tijd, waar ik persoonlijk rijker van ben geworden. Ik heb veel gekregen van de club en veel teruggegeven.”
De opvolging is evenmin een sinecure. Kandidaten – ik zeg het u al vast maar even – worden uitvoerig gescreend en moeten zelfs voor een ballotagecommissie (die bestaan dus nog) verschijnen, zodat de nieuwe voorman zuiver op de graat zal zijn. Iemand die dus ook enige sympathie heeft voor Heerenveen, kan het dus wel schudden. Ook de directie (Hans Nijland) en de Raad van Advies (onder aanvoering van Bert Middel) komt er aan te pas. Er worden Kamerleden geïnstalleerd met minder vooronderzoek.
Ook bij Abiant/Lycurgus, de volleybaltrots van Stad en Ommeland, komt de voorzittershamer vrij. Dat is het onvermijdelijke effect van de benoeming van Mark Boumans tot burgemeester van Doetinchem. Boumans, nu nog waarnemend burgervader van Ommen en daarvoor gedeputeerde van de provincie Groningen, zal als hoofd-Superboer vol aan de bestuurlijke bak moeten in de metropool van de Achterhoek en zal dus toedeledokie tegen Lycurgus moeten zeggen. Hij gaat niet zonder eervolle scalp de clubgeschiedenis in; hij is de eerste preses die erin slaagde met Lycurgus landskampioen te worden.
Gaan we over naar de volgende voorzitter. Dat is Henk Mekenkamp, de eerste man bij voetbalclub GRC Groningen. Maar Henk doet méér. Hij houdt er een bijzonder ondernemende manier van leven op na. Iets nieuws en Henk is van de partij. Zo is hij tegenwoordig één van de mannen achter getFIT pitstop, een nieuwe loot aan de stam der fitnesscentra. Waar je bij bij de al langer bestaande fitnesscentra minimaal een uur moet uittrekken om je conditie op peil te houden dan wel te verbeteren, bij getFIT op het bedrijventerrein van De Punt (schuin tegenover Groningen Airport Eelde) is een concept dat je dat doet in slechts twaalf minuten per week. Een pitstop zonder te zweten. Bent u geïnteresseerd, dan verwijs ik naar dit emaildres: info@getfitpitstop.nl

Bij Be Quick 1887 stopt Wim Vos als hoofd jeugdopleiding. Vos wordt trainer-coach van de beloften van de Good Old, die in het tweede elftal worden opgeleid voor het Grote Werk. De functie van Vos wordt, vanwege de almaar toenemende hoeveelheid werk – een duobaan. Die gaat worden ingevuld door Nick Achterhof en Bas Veldman, waarmee Be Quick het niveau van haar hoog gekwalificeerde jeugdopleiding (vorig jaar winnaar Rinus Michels Award) te kunnen continueren.

Geen club in het Noorden met zoveel kampioenen en toppers op de ledenlijst als bij de Noordelijke Wieler Vereniging Groningen. Tot de leden behoren tegenwoordig niet alleen wielrenners, maar ook schaatsers die de know how van de aloude NWVG benutten voor de zomerse invulling van hun trainingsprogramma. “Illustere schaats(t)ers als Ireen Wüst, Daniëlle Bekkering, Sven Kramer, Kjeld Nuis, Douwe de Vries, Gary Hekman en Frank Vreugdenhil zijn lid van de NWVG en komen in uiteenlopende wielerkoersen voor ons uit,” meldt mij een beretrotse Jan Plat, de secretaris van de club in zijn uitnodiging om de presentatie voor het seizoen 2017 bij te wonen. Ook het contingent wielrenners is indrukwekkend. Wat te zeggen van kleppers als Bauke Mollema, Tom-Jelte Slagter, Bert-Jan Lindeman, Martijn Keizer, Elmar Reinders, Jeff Vermeulen, Tijmen Eising en Jochem Hoekstra? Kortom, de NWVG 2.0 is uitgegroeid tot een ware kampioenenclub.

De John Schokker Foundation, op 8 januari van dit jaar in het leven geroepen ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van de gelijknamige makelaar, krijgt nu ook organisatorisch handen en voeten. Inmiddels is er een bestuur en een beoordelingscommissie die sporttalenten gaan wegen voor een stimuleringsprijs, een stageplek bij een club of trainer in het buitenland. Voorzitter is oud-semiprofvoetballer Arjan Ebbinge (onder meer ex-FC Groningen en ex-BV Veendam), penningmeester Jan Schuil en secretaris John Schokker zelve. De beoordelingscommissie bestaat uit ex-topjudoka Karin Kienhuis, Hans Robben (de vader van), Jack Suiveer (commercieel manager Abiant/Lycurgus), Rob de Waard (voorzitter Huis voor de Sport Groningen), voormalig ijshockeyinternational Johan Toren en bovengetekende.

De Groninger bobsleepionier van weleer, Arend Glas, gooit tegenwoordig zijn hele ziel en zaligheid in een andere favoriete sport van hem, roeien. Glas heeft een oud idee afgestoft om aan de oostkant van het Paterswoldse Meer een instant-roeibaan aan te leggen ter vervanging van de opgedoekte baan in Harkstede. Binnenkort presenteert hij zijn plannen bij het Meerschap.

Volleybalinternational Auke van de Kamp, één van de aanvalskanonnen van Abiant/Lycurgus, is uitgeroepen tot sportman van het jaar van de Hanzehogeschool Groningen. Van de Kamp studeert en er voor maatschappelijk werk en dienstverlening en is, aldus topsportcoördinator Ton van Klooster van de Hanzehogeschool, een voorbeeld voor sporters die sport en studie combineren.