GRONINGEN – 125 jaar aan de nationale top kindergeneeskunde, één van de vier grootste kinderziekenhuizen van ons land, het enige centrum dat levertransplantaties uitvoert bij kinderen: het Beatrix Kinderziekenhuis in Groningen. Om 125 jaar kindergeneeskunde te vieren haalt de Stichting Vrienden Beatrix Kinderziekenhuis alles uit de kast om patiënten te vermaken, mensen te informeren met leerzame lezingen én om zoveel mogelijk geld binnen te halen om het verblijf voor kinderen in het Beatrix Kinderziekenhuis zo aangenaam mogelijk te maken. Barbara Baijens-Vrij, Coördinator Fondsenwerving en neonatoloog Jan Koper vertellen over de ambitieuze plannen van het Beatrix. Het jubileumjaar wordt dinsdag 28 maart officieel geopend door het hoofd van het Beatrix Kinderziekenhuis, professor dr. Eduard Verhagen.
Heb je een zware buikgriep en heb je een sonde nodig, ga je naar het Martini. Heb je een ernstig probleem of een ingewikkelde chronische ziekte, word je verwezen naar het Beatrix Kinderziekenhuis. Het Beatrix Kinderziekenhuis is onderdeel van het UMCG, gericht op hoogwaardige medische diagnostiek, behandeling en zorg voor kinderen in de leeftijd van 0-18 jaar. Het allerhoogste adres op het gebied van kindergeneeskunde in Noord-Nederland. Een plek waar meer dan 20 kinderspecialismen nauw samenwerken in de behandeling van ernstig zieke kinderen. Derdelijnszorg waarbij meerdere specialisten betrokken zijn. Is een kind in Deventer geboren met een hartafwijking? Gaat –ie naar Groningen. Met meer dan 6000 opnames per jaar en jaarlijks meer dan 20.000 unieke patiënten (inclusief polibezoeken) is het Beatrix het vier na grootste kinderziekenhuis van Nederland na Amsterdam, Utrecht en Rotterdam.
Er is in 125 een hoop veranderd op het gebied van kindergeneeskunde, weet neonatoloog Jan Koper. Hij werkt op de IC voor pasgeborenen in het Beatrix Kinderziekenhuis. Ontfermt zich over premature baby’s en baby’s met een aangeboren afwijking of die in nood zijn door bijvoorbeeld zuurstof tekort. “We gaan voor het leven van baby’s vanaf 24 weken. Vaak niet meer dan 600 gram wegen ze.” Dankzij de medische ontwikkelingen worden kinderen met een ernstige ziekte ouder dan 30, 40 jaar geleden. Ze hoeven –in veel gevallen- de dagen niet alleen meer in bed door te brengen. Komen voor behandeling een week of een aantal weken naar het ziekenhuis en gaan daarna weer naar huis. Ze hebben ondanks hun ziekte recht op een goede plek in de maatschappij. Stichting Vrienden Beatrix Kinderziekenhuis zet daarom in op de ontwikkeling van die kinderen. “Naast goede medische en verpleegkundige zorg is het echter ook heel erg belangrijk dat er wordt gekeken naar de ontwikkeling van een kind”, vertelt Barbara Baijens van de stichting. “Kinderen moeten zich blijven ontwikkelen. Door ziekte mag die ontwikkeling niet in het geding komen. Wij proberen het verblijf voor kinderen en ouders in het ziekenhuis tijdens de opname zo aangenaam mogelijk te maken. Hechten grote waarde aan het welbevinden. Een goed leefklimaat draagt bij aan dit welzijn. Ook activiteiten gericht op ontspanning van de kinderen en hun ouders zijn van wezenlijk belang. Daarom hebben we steun van buitenaf nodig, anders zijn die noodzakelijke extra’s niet te doen. Zorg is duur. Alle randzaken vallen buiten het reguliere ziektekosten budget. Dat moeten we zelf oplossen.”
De stichting die dit jaar 15 jaar bestaat heeft al aardig wat weten te realiseren om het ziek zijn iets dragelijker te maken. Zo kunnen kinderen terwijl ze in bed liggen tóch –virtueel- tussen hun klasgenootjes zitten. Geweldig om die glunderende koppies te zien als ze via een camera met hun vriendjes en vriendinnen communiceren, vertelt Barbara. “Door dit soort faciliteiten raken ze niet in een isolement. Hebben het gevoel dat ze erbij horen en niet langs de zijlijn staan. En wat we ook doen is kindertheater en muziek aan bed. Dan spelen er twee dames samen op een cello. Echt waanzinnig mooi om te zien wat muziek doet met kinderen. En we hebben ervoor gezorgd dat er televisies hangen op de kamers, zonder dat ouders ervoor hoeven te betalen. Kinderen moeten gratis kunnen tv-kijken. Als een vriendje op bezoek komt die zegt: gisteren de Voice of Holland gezien? Hoe leuk is het dan dat je erover mee kunt praten? En bovendien: afleiding is belangrijk. Zodat ze even vergeten dat ze ziek zijn. Maar ook ouders die hier niet kunnen zijn omdat de bus voor hen te duur is kunnen bij ons aankloppen. Ouders hebben het recht om 24 uur per dag bij hun kind te zijn.”
Tijdens het jubileumjaar hoopt de stichting nog een aantal mooie nieuwe projecten te realiseren. Zo ziet Barbara graag een ‘snoezelkamer’ in het ziekenhuis, een ruimte waar kinderen met een beperking tot rust kunnen komen. Waar ze heerlijk op een waterbed kunnen liggen. “Ook prettig voor kinderen die wat gestresst zijn door een behandeling. En we willen graag een royale ouderkamer op iedere afdeling. Een fijne plek in huiselijke sfeer, zodat het gezinsleven even centraal staat. Er samen spelletjes gedaan kunnen worden. We hebben ook een speciaal jubileumproject: virtuele brillen. Dat is een soort skibril waarmee het kind, zodra het de bril opzet, zich in een soort fantasiewereld waant. Dat kan erg handig zijn wanneer ze door een MRI moeten. Stil liggen in een smalle buis vinden kinderen vaak erg spannend. Met de brillen kunnen we ze afleiden, of met speciale software voorbereiden op de behandeling. Echte noodzaak? Misschien niet. Maar wij vinden van wel.”
Alle projecten die de stichting dolgraag wil realiseren zijn, net als alle activiteiten, te vinden op de website: vriendenbeatrixkinderziekenhuis.nl. Donaties zijn meer dan welkom. Op 28 maart opent directeur van het Beatrix Kinderziekenhuis Eduard Verhagen het jubileumjaar. In de volgende editie van Groot Groningen die op 12 april verschijnt, een uitgebreid interview met professor Verhagen.
Hoe is het allemaal begonnen?
Een succesvol industrieel en zijn plan voor de bouw van een overdekte markthal betekende eind 19e eeuw de aanzet voor het eerste Groninger kinderziekenhuis. Naar aanleiding van zijn vijftigjarig jubileum als fabrikant in 1889 vatte de bekende Groninger ondernemer en weldoener Willem Anton Scholten het plan op om de stad Groningen een eigen markthal te schenken. De meningen over een geschikte locatie voor de hal liepen echter nogal uiteen. Al met al duurde het Scholten veel te lang en op voorstel van de Groninger huisarts Ranneft en Reilingh besloot bij dan maar een kinderziekenhuis te stichten in plaats van een markthal. Dit initiatief werd enthousiast ontvangen, vooral toen bleek dat de twee artsen bereid waren om geheel belangeloos en in hun vrije tijd in het ziekenhuis te werken. Nu, 125 jaar later, is het Beatrix Kinderziekenhuis uitgegroeid tot een van de vier grootste kinderziekenhuizen in Nederland waar zeer gespecialiseerde zorg aan kinderen wordt geboden. Daarnaast is het Beatrix Kinderziekenhuis het nationaal kinderziekenhuis voor lever-, darm en long transplantaties bij kinderen.