Petrit Hoxhaj naar Katwijk, venijn VV Groningen lijkt in de staart te zitten

HAREN - Voetbal, Be Quick - UDI 19, Derde Divisie, seizoen 2016-2017, 04-02-2017 Romano Diababoe in duel met Tim Wolf

GRONINGEN – Hoe is het eigenlijk gesteld met het amateurvoetbal in Stad? Een rondje langs de velden met nieuws over Stadjer Petrit Hoxhaj, het ‘saaie’ Be Quick 1887 en het gemis van de topscorer bij koploper VVG, voor wie het venijn in de slotfase van de competitie lijkt te zitten. Rondje langs de velden.
Petrit Hoxhaj gaat weg bij Pelikaan S. Hij verruilt de tweedeklasser uit Oostwold (randje Stad) voor Katwijk, een van de toppers in de Tweede Divisie. Een opmerkelijke transfer, al heeft de in Groningen woonachtige middenvelder vanwege ‘het meisje’ plannen om in de buurt van Katwijk te gaan wonen en die geluiden bereikten ook Katwijk-trainer Dick Schreuder, oud speler van FC Groningen. Hoxhaj speelde natuurlijk op een te laag niveau de afgelopen jaren en hij zal stevig aan moeten poten om weer aan te haken bij de beste amateurs van Nederland. Daar krijgt hij, zo liet hij weten, echter de tijd voor. Overigens slaagde ook de bedrijvige middenvelder er niet in – nog niet althans- om zijn Pelikaan S voor de zoveelste keer op rijk kampioen te maken. Bijzonder was ook wel het feit dat Hoxhaj broertje Handrit en passant ook even in de etalage plaatst. ‘Die ontwikkelt zich heel erg goed op het veld’, zo liet hij in verschillende media weten. Welke club komt voor Handrit?
Over Pelikaan S gesproken, trainer annex modegoeroe Kurt Elshot stelde zichzelf de afgelopen weken op om zo wat organisatie in de achterste lijn te krijgen. Die keuze pakte goed uit, want met Elshot won Pelikaan S twee keer in de beker: van eersteklasser Leeuwarder Zwaluwen én – heel verrassend- van SC Genemuiden. Hoewel de ploeg uit Overijssel wel wat spelers miste, waren de vedettes er wel bij in Oostwold. Patrick Lip, ex-FC Groningen speler Danny Menting en ook topschutter Omar Kavak gaven niet thuis. Volgens geruchten onderzoekt SC Genemuiden overigens de status van Elshot. De club vraagt zich af of hij eigenlijk wel mocht spelen. Beetje flauw. Meteen na de wedstrijd namelijk deed SCG-trainer Jan van Raalte zijn beklag over de mentale weerbaarheid van zijn spelers, zeker in ogenschouw nemend dat er een ‘speler van 39 jaar’ meedeed- Elshot dus. En nu willen van Raalte c.s. via die oude man alsnog de volgende bekerronde halen. Tsja.
Oranje Nassau doet wat het altijd doet in de Hoofdklasse: tegen degradatie spelen. Wat wel anders is, is het voetballende gedeelte van de ploeg. Onder vooral Bert Vos was O.N. vooral een vechtmachine, kwalitatief minder dan vrijwel elke opponent in toen nog het voetbalwalhalla. Nu is dat niet zo en heeft Oranje Nassau wellicht zelfs teveel voetballers. De types Jasper van Buiten ontbreken, de balans slaat wel eens door richting inefficiënte frivoliteit. De tussentijdse komt van Erolind Derguti, van Koninklijke HFC, kan O.N. net het laatste duwtje richting rechtstreekse handhaving geven. Derguti was meteen belangrijk. In Apeldoorn namelijk wonnen de Stadjers heel verrassend van het CSV van trainer Peter Boeve. Derguti scoorde er vier in en ontsnapte wegens opzichtig natrappen aan rood. Ook een andere steunpilaar, Marco van der Heide, lijkt net op tijd in vorm. Van der Heide is en blijft een topper op dit niveau, al is het typerend dat ook hij een wedstrijdje miste vanwege vakantie. Het is amateurvoetbal anno nu. Niet eens bijzonder meer. Overigens moet Oranje Nassau wel op zoek naar een nieuwe doelman, of beter: een extra keeper. Eerste doelman Alex van Stralendorff is al maanden – werkelijk te zot voor woorden- geschorst vanwege een rode kaart uit bij NSC Nijkerk. En dus verdedigt Jelmer van der Meer het doel van de ploeg. Van der Meer wilde eigenlijk stoppen, maar helpt de oranjehemden uit de brand. Dat doet hij volgend jaar niet meer. Hij heeft laten weten overschrijving aan te vragen naar oude liefde t Fean’58.

De vlag ging uit bij PKC’83, de club die in zo rustig vaarwater lijkt. De ploeg van trainer Marc van Meel pakte na een zuinige 2-1 zege in Emmen tegen Drenthina de periodetitel en strijdt dus zeker in de nacompetitie om promotie naar de Hoofdklasse. Of daar de ambitie ook ligt én of de middelen er voor zijn is echter maar zeer de vraag. Overigens kondigde Van Meel (‘fanmail’ voor intimi) zijn vertrek al aan. PKC’83 handelde snel en legde Zephnad Wattimury – ook al ex-FC Groningen- voor volgend seizoen als trainer/coach vast. Een andere ex-trainer van PKC’83 gaat het wat minder, zo gaan de geruchten. Pascal Mulder was succesvol trainer van WKE’16 in Emmen en sprak de doelstelling uit met zijn prima ploegje de eerste kampioen van Nederland te willen worden. Dat wordt WKE wellicht ook, wel echter zonder Mulder. Die was ineens weg. ‘Naar een buitenlandse club’, was de eerste lezing, RTV Noord en RTV Drenthe meldden echter een andere oorzaak, een oorzaak die gezocht moet worden in financiën, werk gerelateerd. Er deden ondertussen verschillende mensen aangifte tegen de trainer. Die mensen voelen zich opgelicht. Wordt vervolgd.
Je zou de gang van zaken bij Be Quick 1887 saai kunnen noemen. Of voorspelbaar. Nooit is er malheur, er heerst altijd rust op de Esserberg en er worden ogenschijnlijk logische keuzes gemaakt. Mischa Visser, succesvol en nog steeds piepjong (laptop)trainer, kondigde al geruime tijd geleden zijn vertrek aan. Hij wil elders zijn horizon verbreden. Wat deed Be Quick vervolgens? Het schoof assistent Kevin Waalderbos door. Die keek de afgelopen jaren als assistent goed naar Visser en kent de club. Wellicht is het een optie voor Waalderbos junior om zijn oude heer als assistent in te schakelen. Walter heeft tijd genoeg en is nog steeds voetbalgek. Zo traint hij wekelijks voetballende studenten in Groningen. Waalderbos/Waalderbos, zeg maar de Martin en Dennis Haar van Stad? Zou niet eens zo gek zijn. Overigens blijft Visser bezig met innoveren. Onlangs deelde hij een warming-up van zijn ploeg op twitter. Opwarmen op muziek, elf stationnetjes. Je moet wat doen om het de spelers van nu naar de zin te maken en te houden. Overigens is nog niet bekend waar Visser zijn horizon gaat verbreiden. Gezien zijn prestaties en ontwikkeling moet het al gek zijn wil geen club zich melden.
VV Groningen: het sprookje duurt maar voort. Opnieuw staat de ploeg van trainer Gert Haak aan kop van de ranglijst. Nu in de tweede klasse J. De titelstrijd is echter nog lang niet beslist, al maakt de ploeg uit Groningen van alle titelkandidaten verreweg de meest stabiele indruk. Het venijn voor Haak en zijn mannen lijkt in de slotfase van de competitie te zitten. Zo staat op de een na laatste speeldag de uitwedstrijd tegen Noordscheschut op het programma en wordt een week later, 13 mei, afgesloten met een thuiswedstrijd tegen het DZOH van Martin Drent. Ook die ploegen denken nog steeds aanspraak te kunnen maken op de titel. Verder is de thuiswedstrijd tegen rivaal Pelikaan S (25 maart) natuurlijk heel interessant. Timmy van der Molen is voorlopig topscorer bij de ploeg. Van der Molen zal de komende wedstrijdjes even niet scoren, om voor voetbalinsiders in Stad bekende reden. Het zou overigens een stunt van jewelste zijn mocht VVG er in slagen om ook dit jaar weer kampioen te worden.
Iets verder van huis dan. Aanvaller en ex-Be Quick 1887 Rob van der Leij lag er maanden uit met een blessure. De aanvaller van tweede divisionist HHC Hardenberg is echter weer fit en meteen ook belangrijk voor de tegen degradatie strijdende ploeg van trainer Karsten, die al heel vroeg in het seizoen de met veel tamtam binnengehaalde Joseph Oosting opvolgde. Zo deed Van der Leij iets wat niet heel veel spelers gegeven is dit seizoen: scoren tegen de aanstaande kampioen Jong AZ. HHC Hardenberg ziet in Van der Leij een van de dragende spelers. Nu en zeker in de toekomst. En dus werd de verbintenis met de jonge aanvaller opengebroken, opgewaardeerd en verlengd. En voor mensen die het niet weten: van alleen voetballen in Hardenberg kun je prima leven. Daar kan een doorsnee loodgieter niet tegen op.
Dan nog even Gorecht. De ploeg van trainer Bert Vos begon verrassend goed aan de competitie. Toen echter kwam er zand in de motor en nu is het zaak eerst klassenbehoud veilig te stellen om dan eventueel nog eens richting nacompetitie te kijken. In Haren raakt echter niemand in paniek. De club is stabiel. Doet geen gekke dingen en bouwt rustig verder. Dat doet het ook volgend seizoen met trainer Vos én met spits Bob Poorta. Hij komt over van Oranje Nassau. Poorta was jarenlang boegbeeld van het zaterdagvoetbal in Zuidlaren voor hij de overstap naar de Coendersborg maakte. Poorta is een soort van cultheld geworden daar. Reden? Telkens als hij invalt, scoort hij. Waarschijnlijk heeft Vos echter een rol als basisspeler in gedachten voor de altijd en overal scorende aanvaller. De spelerscarrousel draait dus weer. Ook bij Gorecht. En voor de insiders: van voetballen bij Gorecht kun je niet leven. Sterker nog: dat kost je geld.
Het plezier is er echter niet minder om. Integendeel zelfs.