Biblionet Groningen biedt kinderen gratis cursus programmeren

Begin april biedt Biblionet Groningen in samenwerking met Startup Kid een gratis programmeercursus aan voor kinderen uit de provincie Groningen. De cursus is voor kinderen uit groep 4 t/m 8. De kinderen leren in de cursus via de programmeertaal Scratch hoe leuk en eenvoudig programmeren eigenlijk is.
In totaal kunnen 500 kinderen uit 22 gemeentes in de provincie Groningen meedoen. Heel Groningen Scratcht!

Belangrijk voor de toekomst

In de toekomst is het misschien wel net zo belangrijk om te kunnen programmeren als om goed Engels te kunnen spreken. Kinderen worden steeds meer omringd door complexe technologie. Telefoons met apps, veel speelgoed en de digitale tv: allemaal apparaten die eigenlijk een soort computers zijn. Die computers zitten vol met geschreven instructies, met ander woorden: ze zijn geprogrammeerd.
Om kinderen kennis te laten maken met belangrijke 21e eeuwse vaardigheden, biedt Biblionet Groningen samen met Startup Kid deze online cursus aan. Het bereidt kinderen voor op een toekomst waarin ICT, techniek en programmeren steeds belangrijker worden.

Iedereen kan het
Tijdens de cursus leert het kind in twee weken programmeren via de eenvoudige programmeertaal Scratch. De cursus helpt kinderen creatief te denken, systematisch te redeneren en samen te werken. Iedereen die kan lezen, kan meteen aan de slag! Binnen een paar minuten heb je al een eerste resultaat, bijvoorbeeld een kat die achter de muis aanloopt.

Virtuele klas
De cursus is online en wordt afgewisseld met twee terugkomdagen in de bibliotheek van de eigen gemeente. De kinderen komen in een virtuele klas waar ze begeleiding krijgen door een online coach en hun werk delen met andere leerlingen. Na afloop krijgen de kinderen een certificaat in de bibliotheek in hun gemeente. Ze kunnen nu programmeren! Vervolgens gaan ze thuis weer aan de slag om zelf een game of animatie te maken. Tijdens de slotbijeenkomst mogen de kinderen hun game of animatie aan elkaar én aan een jury demonstreren. En daar kunnen ze die middag zelfs een echte robot programmeren!

Aanmelden
De cursus start op 5 april 2017. Aanmelden kan tot en met 31 maart a.s. via deze link:
www.biblionetgroningen.nl/scratch.
De cursus is gratis en voor alle kinderen tussen de 7 en 12 jaar uit de provincie Groningen, ook als ze geen lid zijn van de bibliotheek. Aanmelden gaat via het systeem vol is vol.

Ambitie Biblionet Groningen

Biblionet Groningen wil de ontwikkeling en digitale vaardigheden van kinderen stimuleren. Dit past binnen de nieuwe ambitie waarbij Biblionet Groningen zich ontwikkelt van traditionele uitleenbibliotheek naar een maatschappelijke, educatieve bibliotheek.