Zorg blijft beschikbaar in Appingedam

APPINGEDAM – Zonnehuisgroep Noord heeft de zorg in de regio Appingedam-Delfzijl zo georganiseerd, dat deze voor inwoners van Appingedam dichtbij beschikbaar blijft. Dat geldt voor thuiszorg, verpleeghuiszorg, revalidatiezorg en behandeling. Ook eerstelijns verblijf, medisch noodzakelijk kortdurend verblijf voor maximaal 3 maanden, blijft beschikbaar binnen een straal van vier kilometer rond Solwerd.

Woonhaven Opwierde in Appingedam geopend in 2015

Zonnehuis Solwerd in Appingedam biedt van oudsher plek aan ouderen die somatische, psychogeriatrische of geriatrische zorg- en/of revalidatie nodig hebben. In de regio is sprake van een overaanbod van zorggebouwen, door de veranderingen in de zorg en de krimpende bevolking. Steeds meer ouderen blijven thuis wonen en gaan pas als het echt niet langer kan verhuizen.

Om tijdig in spelen op de veranderingen, is voor mensen met een psychogeriatrische (geestelijke) zorgvraag nieuwbouw gerealiseerd. In 2015 is Woonhaven Opwierde in Appingedam geopend. Deze moderne kleinschalige woonvorm voor 24 mensen met dementie ligt op slechts één kilometer afstand van Solwerd, dichtbij voorzieningen.

Goede zorgalternatieven in de directe en nabije omgeving

Ruim een jaar geleden werd bekend gemaakt dat de locatie Solwerd geen toekomstperspectief heeft. Het resultaat van een dalend aantal inwoners in de regio, veroudering en ligging van het gebouw, leegstand en het feit dat binnen een straal van vier kilometer voldoende capaciteit is om inwoners met een zware zorgvraag op te vangen. Het verouderde Solwerd voldoet met de tweepersoonskamers zonder eigen sanitair niet meer aan de huidige zorg- en wooneisen van cliënten en er ontstond structurele leegstand.

De afgelopen maanden hebben cliënten van Zonnehuis Solwerd in Appingedam sneller dan verwacht andere woonruimte gezocht. De locatie zal hierdoor uiterlijk eind dit jaar sluiten, eerder dan gepland. Dit is besloten in goed overleg met de medezeggenschapsraden. Wat er met het gebouw en de grond gaat gebeuren is nog niet duidelijk. Zonnehuisgroep Noord is hierover in gesprek met de gemeente Appingedam.

Cliënten met een somatische (lichamelijke) zorgvraag kunnen terecht bij diverse locaties in de nabije omgeving. Damsterheerd is een woonzorgcentrum van De Hoven en ligt aan de rand van Appingedam, pal naast Solwerd. Zonnehuis BetingeStaete en Woonhaven BetingeStaete in Delfzijl-Noord zijn moderne zorggebouwen van Zonnehuisgroep Noord dichtbij voorzieningen, slechts vier kilometer verderop gelegen. In Zonnehuis BetingeStaete, en alle andere Zonnehuizen, is tevens eerstelijns verblijf mogelijk, medisch noodzakelijk kortdurend verblijf voor maximaal 3 maanden.

Samenwerking met andere zorgaanbieders

Willem de Gooyer, bestuurder Zonnehuisgroep Noord “In samenwerking met De Hoven is ook de geriatrische revalidatiezorg in de regio veiliggesteld. Voor dit jaar is dat nog in Solwerd. We zoeken momenteel actief naar een definitieve locatie. Voor de behandeldienst Zonnehuis Experts wordt dit jaar, ook in samenwerking met zorgorganisaties, een andere locatie gezocht in de regio. De specialisten ouderengeneeskunde, fysio- en ergotherapeuten, psychologen en diëtisten werken nauw samen met (wijk)verpleegkundigen, huisartsen en ziekenhuizen. Zo kunnen kwetsbare mensen ook met behandeling zo lang mogelijk veilig en vertrouwd thuis blijven wonen en realiseren we voor alle zorg en behandeling die we in Solwerd bieden, een kwalitatief goed alternatief in de nabije omgeving.”