Licht klassiek concert in Engelse sferen van vocaal ensemble Chaverim een doorslaand succes

STADSKANAAL – In een afgeladen volle Semsstraatkerk gaf Vocaal Ensemble Chaverim onder leiding van dirigent Klaas Withaar zondag een licht klassiek concert in Engelse sferen. Ruim 150 mensen genoten van het prachtig concert in Britse stijl met na afloop een high tea met vele eigengemaakte lekkernijen.

Het concert was een doorslaand succes. De reacties van de bezoekers waren zeer enthousiast. Tijdens het concert in de Semsstraatkerk zong Chaverim onder orgel- en pianobegeleiding van Pieter Pilon diverse licht klassieke werken, zoals Northern Lights van Ola Gjeilo, Magnificat van Healey Willan en van Händel een Anthem die hij gecomponeerde voor de Coronation (kroning) van King George II in 1727. Ook was er werk te horen van onder meer van John Rutter, die nauwe banden heeft met de kathedraal van Ely in Cambridge, waar Chaverim later dit jaar een bijzonder concert verzorgt.

Lustrumjaar

Ter gelegenheid van het 35-jarig bestaan van Chaverim staat lustrumjaar 2017 in het teken van de Engelse Koormuziek. Hoogtepunt van het jaar is voor Chaverim een reis naar Cambridge en omgeving in oktober, waar het vocaal ensemble onder meer een Evensong mag zingen in de Kathedraal van Norwich. Ook verzorgt het koor met leden uit Oost-Groningen en Zuidoost-Drenthe een lunchconcert in de Lady Chapel van de kathedraal in Ely.

Evensong

“Deze kathedralen hebben een werkelijk fantastische akoestiek, het is een feest om daar te mogen zingen”, vertelt Lammy Deuring van Chaverim. “Dat heeft natuurlijk vooral te maken met de Britse koortraditie. “Normaal gesproken zingt iedere dag het eigen koor van de kathedraal de Evensong – dit is een kerkdienst zonder preek waarin alle onderdelen worden gezongen. Ook de schriftlezing wordt reciterend gezongen.

Alleen wanneer het eigen koor elders op tournee is mag een gastkoor de Evensong uitvoeren, maar dan wél volledig op de traditionele manier! Voor ons is het een  echte uitdaging om dat in de kathedraal van Norwich te mogen doen. Om ons goed voor te bereiden op het zingen van een Evensong volgden wij in februari een masterclass bij Edwin Velvis en gaan wij de komende tijd een aantal keren repeteren in de RK kerk en de Kloosterkerk in Ter Apel. Vooral om te voelen wat de akoestiek doet met het reciterend zingen van de psalmen. Zodat wij niet overweldigd worden door de enorme akoestiek van de kathedralen in Engeland Ook dit zeer geslaagde concert van zondag, waarin wij de muziek hebben gezongen zoals wij die ook in Engeland gaan zingen, is een mooie voorbereiding op onze reis in oktober.”

High Tea

Ook de  aansluitende high tea was zondag zeer geslaagd. Hier genoten alle bezoekers van het concert van thee en koffie met vele zoete en hartige lekkernijen. De speciaal voor deze gelegenheid in het leven geroepen werkgroep Heel Chaverim Bakt had alle hapjes zelf gemaakt. Lammy Deuring: “Deze combinatie van concert met aansluitend een High Tea is zeker voor herhaling vatbaar!”