Stress, stress en nog eens stress op de lezing over stress

Van Big Bang tot burn-out, het grote verhaal over stress

GRONINGEN – Stress is zonder twijfel een van de meest misbruikte begrippen van deze tijd. Maar wat ís stress eigenlijk? 13,7 Miljard jaar na de oerknal, 200.000 jaar nadat homo sapiens zijn intrede deed en twee eeuwen na de Industriële Revolutie is de wereld in steeds hoger tempo steeds com­plexer aan het worden, maar kunnen wij mensen deze veranderingen wel bijbenen? Op dinsdag 18 april om 20.00 uur vertellen Witte Hoogendijk en Wilma de Rek in het Academiegebouw het grote verhaal over stress. 

Ons stress-systeem, grotendeels gevormd in een periode waarin nog niet eens leven op het land bestond, is helemaal niet toegerust om de problemen van deze tijd het hoofd te bieden. Het is dan ook geen toeval dat het aantal gevallen van slapeloosheid, depressie en burn-out een alarmerende groei laat zien. Hoe komt het dat wij zoveel moeite hebben alle veranderingen bij te houden? Het is tijd onze opgefokte verwachtingen onder de loep te nemen. Net als onze ongezonde relatie met de farmaceutische industrie.  Witte Hoogendijk is psychiater, hoogleraar en hoofd van de afdeling Psychiatrie bij Erasmus MC in Rotterdam. Hij promoveerde bij Dick Swaab op veranderingen in de hersenen bij depressieve patiënten en schreef een groot aantal internationale wetenschappelijke publicaties over depressie. Wilma de Rek is chef Boeken bij de Volkskrant en auteur van de bestseller Stand-up filosoof. De antwoorden van René Gude. Eerder verschenen van haar o.a. Allemaal losers, De Encyclopedie der Nederlanden (samen met Bert Wagendorp) en De stijl van de leider (samen met Pieter Broertjes). Witte Hoogendijk en Wilma de Rek signeren aansluitend aan de lezing hun nieuwe boek Van big bang tot burn-out. Het grote verhaal over stress in de stand van Van der Velde Boeken. De lezing vindt plaats in het Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen