Derk Bergman nieuwe Kinderdichter gemeente Vlagtwedde

Verkiezing Kinderdichter gemeente Vlagtwedde 2017. Foto: Huisman Media

VLAGTWEDDE – De 10-jarige Derk Bergman uit Ter Apel is donderdagavond 30 maart in Bibliotheek Ter Apel bekroond tot ‘Kinderdichter gemeente Vlagtwedde’. De leerling van CBS De Hoeksteen won in de finale, met zijn gedichten ‘Haai’ en ‘Achter ons huis’, van zes andere finalisten.

Wethouder Wietze Potze opende de finale. “Wij vinden taalstimulering belangrijk, dit poëzieproject draagt daaraan bij. Belangrijk bij het schrijven van gedichten is hoe je je ideeën en gevoelens op papier zet, maar tijdens de finale vooral ook hoe je het presenteert”.

De wethouder benoemde ook hoe speciaal deze tweede titel is omdat het tevens de laatste zal zijn. Op 1 januari 2018 fuseert de gemeente Vlagtwedde met de gemeente Bellingwedde, waardoor de volgende winnaar de titel Kinderdichter gemeente Westerwolde zal krijgen.

Juryvoorzitter Joep van Ruiten maakte namens de jury de winnaar bekend. In Derk zag de jury een sterke rijmer die ook erg goed met klank kan spelen. Naast spannende elementen in zijn gedichten, die met een paar woorden een heel verhaal konden vertellen, zag de jury ook in de vorm van het gedicht prachtig taalspel. Naast schrijftalent toonde Derk zich tijdens de finale ook een geboren voordrager, die met rust en zelfverzekerdheid op het podium stond.

Derk Bergman volgt Bart Elling op, die sinds 2015 Vlagtwedde vertegenwoordigde. Donderdag 20 april heeft Derk zijn eerste officiële optreden als kinderdichter. De winnende gedichten zal hij dan voordragen tijdens de raadsvergadering.

Ter voorbereiding op de finale heeft het Poëziepaleis op tien basisscholen in de gemeente poëzieworkshops gegeven aan de groepen 7. Deze workshops werden verzorgd door professionele dichters. Uit ruim tweehonderd inzendingen droegen zeven finalisten hun gedichten voor aan de jury en het publiek.