Oplossingen gezocht voor volle bussen en treinen in ochtendspits Groningen

PROVINCIE – Hoe zorgen we ervoor dat de bussen en treinen in en rond Groningen minder vol zitten in de ochtendspits? Die vraag legt Groningen Bereikbaar voor aan een grote groep reizigers in de spits: scholieren, studenten en medewerkers van onderwijsinstellingen. Tijdens de Spitsbattle in de maand april kunnen zij hun oplossing indienen om het openbaar vervoer in de ochtendspits te ontlasten. De 3 winnaars ontvangen €444,- Alle goede ideeën maken daarnaast kans op een financiële bijdrage om het idee uit te voeren.

In de ochtendspits in en richting Groningen is het druk in bus en trein. Een groot deel van deze reizigers zijn scholieren en studenten. De werkzaamheden aan de zuidelijke ringweg en het stationsgebied gaan de komende jaren voor extra drukte zorgen op de weg en in het openbaar vervoer.

Studenten en scholieren

Samen met onderwijsinstellingen en vervoerders in Groningen zet Groningen Bereikbaar projecten op om de ochtendspits in het openbaar vervoer te ontlasten. Denk bijvoorbeeld aan projecten om het gebruik van de e-bike te stimuleren. Met de Spitsbattle hoopt Groningen Bereikbaar ook oplossingen van scholieren en studenten binnen te halen. Als ‘grootgebruikers’ van het openbaar vervoer in de ochtendspits kunnen zij wellicht nieuwe oplossingen bedenken voor deze doelgroep.

Battle voor Bereikbaarheid

De Spitsbattle komt voort uit de Battle voor Bereikbaarheid, die Groningen Bereikbaar op 3 november 2016 hield bij het Alfa-college. Zeven teams van Groningse onderwijsinstellingen gingen een dag de strijd met elkaar aan om het beste idee voor een minder vol OV. De teams bestonden uit scholieren, studenten en docenten van het Alfa-college, de Hanzehogeschool Groningen, Noorderpoort, O2G2 en de Rijksuniversiteit Groningen. Team Noorderpoort won deze battle. Hun oplossing: studenten die een voldoende staan, kunnen de lessen het eerste uur op afstand, via een livestream volgen en thuis opdrachten maken. Leerlingen die onvoldoende staan, moeten wel naar school komen.

Spitsbattle gericht op scholen

Op verzoek van de grote onderwijsinstellingen in Groningen is deze battle nu opengesteld voor iedereen met een goed idee voor minder volle bussen en treinen in de ochtendspits. Groningen Bereikbaar zoekt vooral naar kleinschalige oplossingen gericht op onderwijsinstellingen en in te voeren op schoollocaties. Mensen kunnen hun oplossing t/m 30 april insturen via www.spitsbattle.nl. In mei worden de genomineerden bekendgemaakt. Zij mogen hun oplossing op 18 mei pitchen voor een jury, die de 3 winnaars kiest. Daarnaast kunnen alle goede ideeën aanspraak maken op een financiële bijdrage. Het gaat om maximaal 50% van de kosten voor de uitvoering van het idee.

Beter Benutten

De Spitsbattle is onderdeel van het pakket Beter Benutten in de Regio Groningen-Assen. In dit programma werken Rijk, regio en bedrijfsleven samen om de bereikbaarheid in onze regio over weg, water en spoor te verbeteren. De uitvoering van het thema Onderwijs & Bereikbaarheid is in handen van Groningen Bereikbaar.