Ruim 500 kinderen in de provincie Groningen leren programmeren 

GRONINGEN – In anderhalve week tijd is de gratis programmeercursus van Biblionet Groningen en Startup Kid volgeboekt. De belangstelling was overweldigend; in alle 23 gemeenten doen kinderen mee. Voor sommige gemeenten zijn extra plaatsen gecreëerd om aan de grote vraag te voldoen. Deze week start de cursus.

De cursus Heel Groningen Scratcht is voor kinderen van 8 tot 12 jaar. De kinderen leren via de programmeertaal Scratch hoe leuk en eenvoudig programmeren eigenlijk is. Iedereen die kan lezen, kan meteen aan de slag. Binnen een paar minuten heb je al een eerste resultaat, bijvoorbeeld een kat die achter de muis aanloopt. Het doel is om kinderen kennis te laten maken met belangrijke 21e eeuwse vaardigheden. Het bereidt ze voor op een toekomst waarin ICT, techniek en programmeren steeds belangrijker worden.

De cursus Heel Groningen Scratcht is online en wordt afgewisseld met twee ontmoetingsbijeenkomsten in de bibliotheek van de eigen gemeente. De kinderen komen in een virtuele klas waar ze begeleiding krijgen door een online coach en hun werk delen met andere deelnemers. Na afloop krijgen de kinderen een certificaat. Ze kunnen nu programmeren! Vervolgens gaan ze thuis aan de slag om zelf een game of animatie te maken. Tijdens de slotbijeenkomst mogen de kinderen het resultaat aan elkaar én aan een jury demonstreren.

Biblionet Groningen wil de ontwikkeling en digitale vaardigheden van kinderen stimuleren. Dit past binnen de nieuwe ambitie waarbij Biblionet Groningen zich ontwikkelt van traditionele uitleenbibliotheek naar een maatschappelijke, educatieve en inspirerende bibliotheek.