Schapen terug in de stad na overwintering in Drenthe

Stadskudde begint met begrazing

GRONINGEN – De kudde van 300 Schoonebeekers en Veluwse Heideschapen komt woensdag naar de stad. De schapen beginnen bij het Zernikecomplex en trekken vanaf daar in de loop van het voorjaar langs verschillende plekken in de gemeente.

Groningen maakt al tien jaar gebruik van de schapen als groen alternatief voor de traditionele maaier. De dieren verbruiken geen brandstof, vormen een aantrekkelijke aanblik, ze bewerken met hun hoeven de bodem en verspreiden met hun vacht zaden door de hele stad. Dat is goed voor de biodiversiteit in onze gemeente. In november verliet herder Bouke Arends de stad om zijn schapen in het Bargerveen, in Zuidoost-Drenthe, te laten overwinteren. Daar hebben de schapen hun lammeren gekregen. Nu zijn ze klaar om weer aan de slag te gaan in Groningen. Woensdag 5 april om 11:00 komen de schapen aan bij het weiland aan De Bunders, op het Zernikecomplex. Daar zullen ze het land langs het Reitdiep begrazen, voordat ze op andere plekken in de stad hun werk verrichten. De schapen blijven tot november in en rond de stad.