Groninger Museum geeft Mendini’s Tête Géante in bruikleen aan Martini Ziekenhuis

Het Groninger Museum heeft vandaag het kunstwerk Tête Géante (‘Reusachtig Hoofd’) van Alessandro Mendini tijdelijk in bruikleen gegeven aan het Martini Ziekenhuis. Vanaf nu is het kunstwerk voor iedereen te bezichtigen in het Martini Paviljoen. Dit is de start van verdere samenwerking tussen het Martini Ziekenhuis en Groninger Museum.

Hans Feenstra, voorzitter Raad van Bestuur Martini Ziekenhuis: ‘Het doel van deze samenwerking is tweeledig. Wij geven aan onze bezoekers en patiënten publiciteit en informatie over exposities en kunstwerken van het Groninger Museum. En kunstwerken die het Groninger Museum niet kan exposeren, kunnen bij ons een tijdelijke plaats krijgen.’

Andreas Blühm, directeur Groninger Museum ‘We zochten naar een mooie eyecatcher voor het ziekenhuis, een opvallend, vrolijk beeld. Dit werk van Mendini voldoet daar helemaal aan.’ Het kunstwerk Tête Géante is in 2002 door Alessandro Mendini gemaakt. Mendini speelt bewust met verwachtingspatronen. Hij vermengt verschillende vakgebieden met elkaar, zoals een gebruiksvoorwerp en een op zich zelf staand kunstwerk. Ook doet hij dat vaak met verschillende culturen. De kleurvlakken rood, blauw, geel en zwart verwijzen naar de kunstenaar Piet Mondriaan en De Stijl. Het beeld Tête Géante is afkomstig uit de collectie van het Groninger Museum, waarvoor Mendini ook het gebouw ontwierp.

Nationale museumweek
Tijdens de nationale museumweek besteedt het Martini Ziekenhuis extra aandacht aan kunst. Zo gaan de kinderen op de kinderafdeling samen met kunstenares Tini Lubberink aan de slag om hun eigen kunst te maken, is er een grote kunstpuzzel uitgebracht voor patiënten die bijvoorbeeld hun motoriek moeten oefenen en kunnen mensen (onder begeleiding van een gids) een wandelroute langs exposities in het ziekenhuis lopen.

Buitenwereld binnen
Door de buitenwereld binnen te halen, wil het Martini Ziekenhuis patiënten laten ervaren dat ze – ondanks hun ziekte – deel blijven uitmaken van de maatschappij. Contact houden met de natuur, genieten van kunst, meeleven met spannende sportwedstrijden, tot rust komen bij bakens van bezinning: dat kan óók in een ziekenhuis.

Kunst laat nieuwe perspectieven zien en biedt inspiratie, herkenning en troost. Binnen dit thema biedt het Martini Ziekenhuis onder meer doorlopende en afwisselende exposities van veel verschillende kunstenaars. Schilderijen en beeldende kunst, altijd ontwikkeld in de 21e eeuw, passend bij het ziekenhuis van de 21e eeuw.