Portretten in het Noordelijk Scheepvaartmuseum

GRONINGEN – In het Noordelijk Scheepvaartmuseum organiseren zes kunstenaars verbonden met de NoorderAteliers een tentoonstelling rond de bewoners van de Noorderhaven. De diversiteit in gezichten wordt op een kleurrijke manier vertaald naar het doek. Van de schippers zijn verschillende portretten in verschillende fasen te zien. In olieverf, acryl en diverse tekentechnieken. Elk portret met een eigen signatuur. Zowel de schilders als de bewoners van de schepen presenteren hier, in dit tijdelijke atelier, hun gezicht. De tentoonstelling ‘Noorderhaven Gezichten’ is van 22 april t/m 18 juni 2017 te zien.

De expositie toont de schilders en de bewoners op een persoonlijke, intieme manier. De bezoeker staat oog in oog met de schippers en krijgt tegelijkertijd een inkijkje in het schilderproces. Tijdens het open atelier op vrijdag 12 en 19 mei en op vrijdag 2 en 16 juni tussen 10.00 en 12.00 uur kan de bezoeker de kunstenaars ‘live’ aan het werk zien.

De oude Noorderhaven is lang de laatste vrijhaven van Groningen geweest; schepen konden er vrij afmeren zolang er plek was. In 2010 besloot gemeente Groningen echter dat de haven in de toekomst alleen nog zal worden opengesteld voor goed onderhouden historische schepen. Bezoekers maken in deze tentoonstelling kennis met de bewoners van deze schepen.  Het Noordelijk Scheepvaartmuseum verandert de komende jaren van maritiem museum naar het historisch museum van Groningen.