Winnaars Kunstcongres met Perspectief Noord

GRONINGEN  – Marion Roelink (21) uit Groningen en JeanPaul Apcar uit het Drentse Elp zijn de winnaars van het Kunstcongres met Perspectief Noord, dé plek voor creatieven met een arbeidsbeperking die beeldende kunst maken. Karwan Abdulla uit Stadskanaal won de publieksprijs. Allen kregen de prijs op maandag 10 april uitgereikt in het Fries Museum in Leeuwarden, waar het regionale congres heeft plaatsgevonden.

Het congres is er voor kunstzinnigen met een Wajong-, WIA- of WAO-uitkering en uitkeringsgerechtigden die vallen onder de (gemeentelijke) doelgroep van de banenafspraak. De dag staat in het teken van participatie, talentontwikkeling en expositie. Andries Ekhart, wethouder Werk en Inkomen gemeente Leeuwarden, heeft de dag officieel geopend, hij benadrukte dat kunst een middel is om iets te bereiken. De 26 deelnemers uit Groningen, Friesland en Drenthe gingen vervolgens in groepen uiteen voor waardevolle (netwerk-) gesprekken onder leiding van een kunstbuddy en een kunstprofessional in de beeldende kunst. Kris Callens, directeur Fries Museum, opende in de middag de bijzondere pop-up tentoonstelling in het museum waarna vervolgens de winnaars bekend werden gemaakt.

De kunstcommissie beoordeelde 26 werken van creatieven uit de regio en koos daaruit 2 winnaars. Over het werk ‘Ik heb geen zin’ van Marion Roelink zei de jury: ‘Het beeld riep meteen de titel op. Het klopt. Vlakverdeling en kleurgebruik zijn helemaal top. Qua perspectief klopt het beeld niet, maar dat maakt het juist een spannende compositie. De uitstraling van het gezicht drukt het gevoel prachtig uit.’

De kunstcommissie heeft het ruimtelijk werk ‘Europe after rain’ van JeanPaul Apcar ook uitgekozen tot winnaar. Uit het juryrapport: ‘Het werk is spannend en roept vragen op. Het brengt ons als kunstcommissie in verwarring. De functionaliteit van de stoeptegels wordt uit z’n context gehaald en gecombineerd met zachte materialen (siliconen), daardoor ontstaat iets nieuws.’

Publiekswinnaar werd Karwan Abdullla met zijn werk ‘Verborgen liefde’. De drie prijswinnaars mogen deelnemen aan een ondernemerstest voor creatieven van CreativeScan en exposeren bij minimaal twee gastlocaties in de regio.

UWV-bestuurslid Fred Paling was zeven jaar geleden initiatiefnemer van het Kunstcongres met perspectief. Paling: ‘Het is bedoeld als duwtje in de rug voor de deelnemers en zorgt voor motivatie, inspiratie en geloof in eigen kunnen. Ik ben blij met de samenwerking in de regio met gemeenten, want we hebben hetzelfde doel: zoveel mogelijk mensen participeren en, waar mogelijk, werken en financiële onafhankelijkheid.’