Annejan wint opnieuw de International Junior Science Olympiad

Annejan van den Dool, vwo-4 leerling Gomarus College Groningen, is (opnieuw) de winnaar van de nationale selectieronde voor de 14e International Junior Science Olympiad (IJSO)! Hij is de nummer 1 en sleept daarmee goud in de wacht. Samen met 11 andere leerlingen vormt hij de twee teams die in december ons land vertegenwoordigen op de internationale olympiade ‘IJSO2017’.

De IJSO is een internationale wedstrijd voor de allerbeste leerlingen tot 15 jaar op het gebied van natuurkunde, scheikunde en biologie. De landelijke voorronde bestond uit een schriftelijke toets en tijdens de eindronde zijn de kandidaten ook getest op hun praktische vaardigheden.
Er was een wedstrijd voor de onderbouw en één voor de bovenbouw. Vorig jaar won Annejan al een plek in de nationale finale van de onderbouw en dit jaar behaalt hij de eerste plaats in het bovenbouwteam.

Circa 3000 leerlingen hebben aan de voorselectie deelgenomen en uiteindelijk zijn twaalf toppers geselecteerd die gaan trainen voor de internationale die dit jaar voor de veertiende keer gehouden wordt. IJSO2017 wordt van 3 t/m 12 december gehouden in de regio Arnhem/Nijmegen. Vijftig landen vaardigen elk een team van zes leerlingen af. Nederland mag als organisator met twee teams deelnemen. De opdrachten zijn dit jaar afgestemd op het thema: Water en Duurzaamheid.

Het doel van deze jaarlijkse wetenschapswedstrijd is om leerlingen die nog voor hun profiel- en pakketkeuze staan te enthousiasmeren voor science en technologie en hen uit te dagen het beste uit zichzelf te halen.
De IJSO duurt tien dagen. De leerlingen maken over drie dagen gespreid hun toetsen: meerkeuze werk, open werk en ten slotte een praktische toets die ze met z’n drieën als team maken. Op de niet-toetsdagen wordt de leerlingen excursies, culturele en sportieve activiteiten aangeboden. Naast het wedstrijdelement is het leggen van internationale contacten met leeftijdsgenoten een belangrijk onderdeel van het programma.