De lijst: Ahannach, Boere, Peters en Van der Streek, of een goede amateur

EMMEN - Voetbal, FC Emmen - Almere City , Jens Vesting, playoff Jupiler League, seizoen 2015-2016, 06-05-2016, FC Emmen speler Frank Olijve met Almere City FC speler Soufyan Ahannach

GRONINGEN – Vroeger. Was je een lange regenjas nodig voor je een goede scout kon zijn. Lag je in de struiken die ene speler te bekijken. Kwam je met een handgeschreven rapportje over die spits van die goed presterende derdeklasser en was het voetbal zeker niet minder dan nu het geval is. De scouts van nu zijn doorgaans jongens die gezien willen worden en het liefst tussen 46 Piet de Vissers naar één en dezelfde speler kijken, vaak een speler van wie ze dan al weten dat ie toch onhaalbaar is. Maar: wel een leuke speler voor de database. Die database zoekt anno 2017 vooral op woorden niet en kunnen. Scouts van nu dreunen in koor de beperkingen van elke speler op. Zelfs Messi heeft z’n mindere kanten: zijn rechtervoetje is toch iets minder dan de gouden linker en qua omschakeling kan Faber ook nog wel wat winst boeken. Scouts worden overschat en clubs betalen er veel te veel geld voor. Scouten zoals FC Groningen dat doet, kun je vanachter de decoder.

Weet je, scouten vanuit de luie stoel is nog gezellig ook. Je nodigt een vriend uit met een beetje voetbalachtergrond. Hij neemt bier mee, jij zorgt voor de beste metworst van de provincie en voor wat chips. Vanaf zaterdagmiddag een uur of vier gaat het los, al hoef je de duelletjes in de Premier League en de Bundesliga niet te volgen. Zelfs de Tweede Bundesliga is in principe niet interessant, gezien de financiële middelen die clubs hebben. Slechts wisselspelers kunnen interessant zijn, kijk maar naar Ytergaard Jenssen. Maar ach, zorg dat je een goed mannetje in Duitsland hebt die elk duel achter de decoder ziet en je bent ook klaar. Rollade voor de kerstdagen, je betaalt als club het abonnementsgeld en nodigt meneer een keer uit in (voorheen) de Euroborg. Goedkoper kan niet. De afgelopen weken is in Roden op de ligbank gescout voor FC Groningen. De kosten? Paar tientjes. De resultaten? Niet meetbaar. En toch zou FC Groningen deze spelers zo kunnen halen. Net zoals je de Linssens, Reijnens en Bottheghins ooit haalde. Hoef je niet voor naar stadions, je weet wat je haalt immers.
Vanuit de luie stoel komen we tot een lijst je met te halen spelers. Let wel: slechts de wedstrijden in Nederland (tot en met de derde divisie met dank aan Podium TV en Fox Sports) zijn bekeken. Het leverde na slechts twee weken dit lijstje op.
Tom Boere
Scoorde twee weken geleden op de vrijdag een stuk of wat tegen ik meen Achilles ’29. Kun je zeggen dat dit geen prestatie is, het ging om de manier waarop. Tom kapte even een verdediger uit, hield even in en verschalkte de doelman met een luie stift. Daarvoor had hij er al een strafschop in gerost. Boere is de nieuwe Janssen. Bezige bij, lijkt over de juiste instelling te beschikken. En – niet onbelangrijk- hij scoort. Aan de lopende band nog wel. En dat punt mensen, wordt wel eens onderschat. Zet Alexander Sorloth in de punt bij FC Oss. Denkt u dat hij er bijna veertig maakt? Nee dus. Niet eens de helft. Zit scoren in je bloed, dan kun je dat overal. Boere kan veel niet, ook heel veel wel. Meer in elk geval dan onze jeugdige, Noorse international. Boere is van 1992, ideale leeftijd. Zijn basis is goed vanuit de Ajax-jeugd. Blind nemen, voor het (weer) te laat is. Sterker nog: hij had al lang vast gelegd moeten worden.
Sander van der Streek
Cambuur-mannetje. Nu weer aanvaller, in de Eredivisie een jaar eerder dynamische middenvelder. De man waar alles om draait in Leeuwarden, vandaar ook misbruikt en nu dus aanvaller. Van der Streek is een moderne middenvelder. Kan negentig minuten lopen. Is creatief, kan een mannetje uitspelen en werkt altijd hard. Speelde als broekie van 17 al in de hoofdmacht van SDV Barneveld, tussen Alfred Schreuder en Dick Kooyman. Zij voedden hem op. Bij Vitesse sneeuwde hij onder vanwege de Chelsea-connectie, bij Cambuur laat ie zien wat hij in z’n mars heeft. Misschien qua pure kwaliteit iets minder dan Drost, compenseert dat ruimschoots met scorend vermogen, werklust en een enorm loopvermogen. Kun je altijd opstellen, is nog jong ook en kan – zeker onder de innovatieve trainers van de FC- alleen maar beter en beter worden. Halen!
Soufyan Ahannach
De vormgever en afmaker van Almere City. Ras-voetballer. Kan alles met de bal en is nog effectief ook. Mooie traptechniek, dus ook levensgevaarlijk bij standaardsituaties. Speelt in Almere vrij vanaf links, kan op meer posities uit de voeten. Maakt van niets iets, heel erg sterk in de kleine ruimte en passeert elke tegenstander nog op een bierviltje. Vorig jaar zat SC Heerenveen al achter hem aan. Hij verlengde echter zijn contract met twee seizoen in de fietsenstalling in Almere en moet dus nu eigenlijk weg, Almere wil tenslotte ook wel paar centjes voor hem vangen. Nu halen dus. Is nog erg jong, Amsterdammer met flair en branie. Beter uitvoering van Ousamma Assaidi en nog te vormen ook. Al moeten de innovatieve trainers van FC Groningen een speler vormen niet verwarren met een speler zaken afleren. Zet hem gewoon aan de linkerkant. Kan Bryan terug naar Heracles. Ook Ahannach kun je zo halen, hoef je verder niet meer naar te kijken.
Jorden Peters
Omdat de jonkies ook wat sturing behoeven, ook Jordens Peters nemen. Net nu iedereen slaapt en SC Heerenveen wel even klaar is met deze speler. Peters is die linksbener achterin met die zo gewilde crosspass. Die legt de Derbystars zo bij Mahi of Idrissi op de stropdas. Uit stand. Staat verdedigend ook gewoon z’n mannetje, wat harder dan Reijnen aan wie het ‘Gert Jan Verbeek-etiket van oud wijf’ maar blijft plakken. Oké, te oud om later weer door te verkopen, maar zeker wel van toegevoegde waarde.
Twee weekendjes, vier spelers. Maar: we gaan verder. We kijken ook bij de amateurs. Amateurs? Jazeker. Dat kan. Het voetbal van nu is van een zo bedenkelijk niveau, dat je gewoon weer bij de amateurs kunt scouten. Kijk eens naar Jens Toornstra en recent naar Reuven Niemeijer van Quick’20, nu Heracles. En eigenlijk is het juist een groot voordeel spelers pas laat en van de amateurclub te halen: hebben ze in elk geval nog niet zoveel afgeleerd. Maken ze nog gewoon die actie en hebben ze die onvoorspelbaarheid waarnaar het publiek zo smacht. En kom op, Memisevic was ook een soort amateur. Speelde ook voor 500 mensen in Bosnië, of die kanten op. Voel je er niet te goed voor, heren scouts. Erick Jansema bijvoorbeeld, doelman van Harkemase Boys, kun je zo een contract laten tekenen. Is groot, beschikt over formidabele reflexen en kan alleen maar beter worden. Is bovendien een jongen uit de provincie, en dat wilden we toch allemaal zo graag? In het kader hoe grilliger, hoe leuker is ook Abderrahim Louikili interessant. Van FC Lienden. Kloontje van Ahannach, doet de meest wonderlijke dingen met een bal.
Bij het dichtvallen van de ogen zien we nog Van Drongelen van Sparta (als ze er toch nog uitvliegen) en Jay-Roy Grot (NEC, zelfde verhaal). Kun je wel wat mee, net als met wellicht Slagveer van SC Heerenveen. Gratis te halen, in elk geval prima breedtespeler. Liever ook een goede amateur of een Nederlands talent dan een middelmatige Noor of Zweed. Die hebben we zo onderhand wel gezien..

Vincent Muskee