Spelers naar andere clubs, trainerscarrousel vrijwel uitgedraaid

FC Groningen verdediger Jan Veenhof.

REGIO – Hoe bedroevend het ook met het niveau van het amateurvoetbal gesteld is, de periode van zeg maar januari tot juni is en blijft altijd boeiend. Clubs leggen trainers vast of sturen ze de laan uit en ook spelers gaan en komen. De tijd van het grote geld is geweest, desondanks zijn er nog steeds spelers die net zo vaak en gemakkelijk van club als van jas wisselen. Ondertussen hebben de meeste clubs al een trainer voor volgend seizoen vastgelegd. SV Mussel heeft wat dat betreft de hoogste verwachtingen. Het legde namelijk Jan Veenhof vast en met hem wil de club zo snel mogelijk terug naar de derde klasse. Maar is dat wel reeel?

Natuurlijk is het logisch dat een club als Mussel graag een bekende naam voor de groep heeft. Met die handelswijze boekte de club van voorzitter Meeme Wubs in het verleden ook succes. Een garantie is dat echter niet. Juist nu landelijk en internationaal gezien de jonge, onervaren maar wel innovatieve trainer/coach doorbreekt, komt Mussel met Jan Veenhof. Vroeger een ijzersterke ballenwegkopper/mandekker. Groot en sterk. Scoorde ooit in het Philips stadion in Eindhoven. Speelde in Albanië en geniet dit seizoen van een sabbatical. Even een jaartje rust. Bij wedstrijden van FC Groningen treedt hij wel eens op als deskundige. Dan zegt hij in de rust dat FC Groningen uit een ander vaatje moet tappen en dat de 1-0 van Mahi een mooi doelpunt was. Kan hij goed, in elk geval beter dan Azing Griever. Al is dat geen kunst. Iedereen is ondertussen beter dan Azing, van wie je soms denkt dat hij in een ander stadion zit.

‘Een gouden zet’, twitterde iemand van SV Mussel toen de club bekend maakte dat Veenhof de nieuwe trainer wordt. ‘Geweldig’, riep een ander. ‘Nu de weg omhoog weer inzetten’, deed nog een ander er een schepje bovenop. Mooi om te lezen. Dat enthousiasme.

Jammer dat het nergens op gebaseerd is.

In de krochten van het amateurvoetbal maken spelers het verschil. Als ik Meeme was geweest, had ik de huidige trainer nog gewoon laten zitten, of was ik er zelf gaan zitten, en had ik geïnvesteerd in spelers. Een goede spits, een spelverdeler en een libero. Dat voor de prijs van één Veenhof. Betalen? Nee, maak ze maar jeugdtrainer. Ook al is het alleen maar op papier. Als de SV echt weer terug wil naar de derde klasse, was dat beter geweest. Spelers maken het verschil, niet de trainer en zeker niet op dit niveau. Bovendien: Veenhof is bij zijn vorige clubs allesbehalve een succestrainer gebleken. Integendeel zelfs.

Veenhof kreeg net als veel andere ex-profs eerst een baantje als jeugdtrainer bij BV Veendam. Hij was er zelfs Hoofd Opleidingen. In 2010 achtte Jan het tijd om aan het echte werk te beginnen. Neptunia werd zijn eerste club. In zijn eerste seizoen als eindverantwoordelijke degradeerde (!) Veenhof – de eerste klap is een daalder waard- van de vierde naar de vijfde klasse. Ondanks al zijn kennis, kunde en ervaring als voetballer was er geen houden aan. Ik bedoel maar: op dat niveau maken trainers geen verschil. Een jaar later werd Jan wel heel knap derde in de vijfde klasse. Jan verhuisde vervolgens naar VVS in Oostwold. In zijn eerste seizoen werd hij achtste met zijn ploeg in de Vierde klasse, een seizoen later elfde, nog een seizoen later twaalfde. Weer degradatie dus. En in het seizoen 2015/2016 was Veenhof trainer van Groen Geel. De selectie puilde uit van kwaliteit, Jan werd gewoon veertiende en degradeerde naar de tweede klasse. Het zal toch niet altijd aan de spelers gelegen hebben?

Ik bedoel maar. Veenhof is zes jaar als hoofdtrainer in het amateurvoetbal actief en degradeerde drie keer. Dat is eens per twee seizoenen. Dat is een erg hoog gemiddelde. Heette hij niet Jan Veenhof maar Klaas Veenhof en had hij vroeger slechts in het eerste van Oldambtster Boys gespeeld, was geen enkele club er aan begonnen.

‘U bent erg aardig, maar uw CV is niet bepaald indrukwekkend.’

In geval Jan ligt dat anders. De bestuursleden van Mussel spraken uren met hem en zaten volledig op één lijn. Behalve het beter maken van de spelers van het eerste, gaat hij ook een gedegen jeugdplan maken. Ik houd mijn hart vast. Als dat maar goed gaat.

Serieus: een grote naam is niet altijd een garantie voor succes. Dat zeggen bovenstaande feiten. En op dit niveau zal Veenhof ook op tactisch gebied niets extra’s kunnen brengen. Jan ziet het wel, zijn spelers niet. Wat wél zo kan zijn is dat de jonge voetballers wat harder voor Jan willen lopen, al zullen nog weinigen hem helder voor de geest hebben als fysiek sterke mandekker. Iemand die de balletjes meteen bij iemand die beter kon voetballen in moest leveren. Jan zou er verstandig aan doen tijdens zijn kennismaking met de selectie een aantal You Tube filmpjes te laten zien. Plakboeken mee.

SV Mussel probeert in elk geval iets. Dat is al mooi, bijzonder. Er zijn ook clubs die om de paar jaar voor een andere trainer kiezen en daarbij telkens uit dezelfde bron putten. Of clubs die het liefst voor eeuwig dezelfde trainer zouden hebben. Of clubs die een trainer terughalen waarvan bij een eerder afscheid gezegd werd dat ‘het geen topper’ was, zoals Musselkanaal verrassend genoeg dus weer teruggreep op Albert Kamps, een bijzonder aardige vent trouwens. Dat Frits Spreen bij Borgercompagnie blijft, is al lang geen verrassing meer, net zoals Henk Oosterwold heeft verlengd bij DWZ. Dat Henk er nog plezier aan beleeft, aan het trainen en begeleiden van heel matige spelers. Jan Blaauw blijft bij Nieuweschans. Ik ken Jan, van de trainerscursus. Of hij een goede trainer is, durf ik niet te zeggen. Wel is (of in elk geval was) hij een groot voetballiefhebber. En ach, wees eerlijk: je zet voor de gemiddelde vierde- en vijfdeklasser een veldje uit, laat ze een uurtje partij doen, krabt zelf een uurtje aan je potlood en je bent klaar. Kind kan de was doen.

Onvoorstelbaar dat clubs nog steeds zoveel geld uittrekken voor trainers. Zet er vanaf de derde klasse en lager gewoon een oud-speler neer, een clubman. Investeer het geld dat je bespaart in de jeugd. Draai het dus om. Pas dan ben je met je toekomst bezig en laat je zien dat je écht iets wilt.

Ik wens Jan overigens alle succes van de wereld op de Slenk. Prachtige club.

Vincent Muskee

Trainers blijven en gaan nieuwe uitdaging aan
Rick Udema blijft ook volgend seizoen trainer van Alteveer, zoals ook Richard Nuus bij ASVB blijft en Peter Tempel het ook al goed naar zijn zin heeft bij Bareveld. Henk van der Vlag blijft BATO trouw, Harold Molanus koestert zijn Bellingwolde kennelijk. Frits Spreen? Logisch, nóg een jaar Borgercompagnie. Johan Postma verlengde bij Damacota, Henk Oosterwold is en blijft trainer van DWZ, Henk de Koe keert bij FVV terug op het oude nest, Marcel de Groot verlengde zijn contract bij HS’88. Rahim Sahin is de nieuwe trainer van Kwiek. Muntendam blijft vertrouwen houden in Robert Nieborg, Jan Kloetstra doet het goed bij WVV en blijft dus. Dat geldt ook voor Harm Hovenkamp bij Wildervank en Guus Zantinga, die bijtekende bij Westerlee. Egbert Bosma wordt volgend seizoen trainer van VVS, Jan Blaauw is getrouwd met Nieuweschans. Onstwedder Boys geeft Richard Streunding een kans, Bert Brugge start volgend seizoen als trainer bij Pekelder Boys. Arend Scholtens gaat naar PJC, Duurt Dijkman volgt Gerard Gremmer op bij Scheemda. Auke Birza gaat van Hoogkerk naar Siddeburen en Henry Meijerman en Rick Slor blijven bij respectievelijk SPW en SC Stadskanaal.