Christelijke muziekvereniging in Musselkanaal bestaat 65 jaar; ‘Leden Amicitia zijn niet oubollig of ouderwets’

Mussel, Wubbo Wind, Muziekvereniging Amicitia , 05-04-2017

 

MUSSELKANAAL – In een tijd van tablets, smartphones en andere moderne ontwikkelingen zou je denken dat er steeds minder animo is voor het lidmaatschap van een muziekvereniging. Die heeft toch al gauw de status van oubollig en ouderwets. Wie wil er anno 2017 nog in een uniform (‘apenpakje’ hoor je de toehoorders vaak zeggen) over de weg marcheren? Dit is toch niet meer van deze tijd? Niets is minder waar. De christelijke muziekvereniging Amicitia in Musselkanaal bestaat 65 jaar en bloeit als nooit tevoren. ,,Het komt omdat we met de tijd meegaan”, is de stellige overtuiging van secretaris Wubbo Wind (41). Al zo’n dertig jaar toetert hij met club mee en hij heeft als geen ander de ontwikkelingen op de voet kunnen volgen.

Auke Velema en Rolf Prins achtten op 25 maart 1952 de tijd rijp om een muziekvereniging in Musselkanaal in het leven te roepen. Zo’n twintig leden meldden zich waarna er bij een firma in Amsterdam instrumenten werden aangeschaft in huurkoop. Een bazar moest voldoende geld in het laatje brengen om de maandelijkse termijnen af te lossen. Geert Ophof was de eerste dirigent. Zoals elke vereniging kende ook Amicitia  hoogte- en dieptepunten. Wat vast staat is  dat Amicitia,  65 jaar na oprichting, er puik op staat. Dat vindt ook Wubbo Wind. ,,We hebben nu 78 actieve leden, die deel uitmaken van ons orkest, malletband, twirlers (majorettes) en/of streetband. Het mooie is dat we de slag van de vergrijzing hebben gewonnen, want de meeste leden zijn tussen de 35 en 50 jaar. Dat heeft onder andere te maken met ons project Amicitia Kidzz. We kiezen jaarlijks een school waarvan kinderen gratis kennis kunnen maken met de hafabra muziek. Vol enthousiasme leren de scholieren hun eerste noten. Als beloning mogen ze een optreden verzorgen tijdens onze jaarlijkse uitvoering. Dit jaar hebben tien slagwerkers en tien blazers aan het project meegedaan. We houden er meestal drie of vier leden aan over. Er is dus elk jaar instroom van nieuwe en vooral jeugdige leden. Daarnaast hebben we het repertoire aangepast. De tijden van het spelen van marsen ligt achter ons, we brengen nu moderne muziek van bijvoorbeeld Lady Gaga of Robby Williams. Het is herkenbaar en spreekt zeker de jeugd erg aan. Over uniformen wordt niet moeilijk gedaan. Voor zittende concerten hebben we inmiddels overhemden kunnen aanschaffen omdat uniformen voor optredens binnen wel erg warm zijn.”

Leden van Amicitia hoeven niet zelf een instrument aan te schaffen. ,,Dat doen wij, we kopen ze van een bepaald merk”, vertelt Wind. ,,Een enkeling heeft een eigen instrument. Mensen hebben geen idee wat het zoal kost. Ik speel zelf bas, aanschafprijs 10.000 euro!” De secretaris prijst de Musselkanaalsters vanwege hun betrokkenheid bij Amicitia. ,,We hebben onlangs huis aan huis een collecte gehouden. Alle leden zijn twee keer op pad geweest. Eerst om een brief en envelop bij de mensen in de bus te gooien. Daarna moest de envelop weer opgehaald worden. We hebben op deze manier maar liefst 3500 euro binnengehaald. Dat zegt genoeg. Musselkanaal laat de muziekvereniging niet zakken. Per jaar verzorgen we zo’n veertig optredens die heel uiteenlopend zijn. Vanwege onze christelijke signatuur spelen we tijdens kerkdiensten, maar ook op de Avondvierdaagse zijn we van de partij en niet te vergeten op Koningsdag. En de streetband is vaak op kleinere feestjes aanwezig.”

De repetities van Amicitia vinden plaats in een oud schoolgebouw aan de Sluisstraat. Zeker vier avonden per week ‘brandt er licht’. ,,We huren het van de gemeente en zijn er erg blij mee. Ook al omdat we onze instrumenten niet telkens hoeven op te ruimen. Alles kan gewoon blijven staan. Ideaal! Als het mooi weer wordt houden we meestal ook nog een aantal looprepetities op het veld van voetbalclub SETA. We proberen dan wat nieuwe showelementen te implementeren.”

Amicitia speelt momenteel op derde divisie niveau. Er zijn in totaal vijf divisies. Wubbo Wind: ,,Als wij ons op dit niveau kunnen handhaven, dan ben ik tevreden. Als je wilt promoveren, moet je je als orkest echt specialiseren. Het zijn meestal ook de zittende orkesten die op een hoger niveau uitkomen, wij doen echter veel meer en dat willen we graag zo houden. Henk Veneman is onze huidige dirigent. Hij is vijf jaar geleden Bartold Luning opgevolgd die maar liefst 24 jaar aan Amicitia verbonden is geweest. De malletband wordt geinstrueerd door Albert Hoven en mijn vrouw, Jacqueliene Wind doet de majorettes. Vorig jaar zijn ze met een duo-show op het NK in Waalwijk derde geworden. Marit Alons deed het individueel erg goed met een mooie vijfde plaats in haar categorie.”

In het kader van het jubileum hield de muziekvereniging vorige maand een zogenaamde Classic Night in sporthal De Veenhorst. ,,Er werd muziek gebracht van de zestiger jaren tot nu. Het was een groot succes met ruim 300 toeschouwers op de tribunes. Dat is echt uniek in de regio. We hadden de sporthal helemaal omgebouwd tot concertzaal. Het zag er gelikt uit. Al onze geledingen zijn aan bod geweest. Daarnaast staat op 14 juli een vrij toegankelijk zomerconcert met populaire muziek gepland bij de muziekkoepel op het Willem Diemerplein. Dit om de inwoners van ons dorp te bedanken voor hun financiele steun. Als afsluiting van het jubileumjaar willen we in november nog iets bijzonders doen. Een concert op een niet allerdaagse locatie ofzo. We zijn er nog niet helemaal uit, maar het zou bijvoorbeeld in een boerenschuur kunnen plaatsvinden”, aldus Wind die zelf via voorlichting op de basisschool lid is geworden van Amicitia en daarna muzieklessen volgde van Sinus Prins. Hij kwam al snel in de activiteitencommissie. Vijf jaar geleden volgde hij zijn schoonvader op als secretaris. Wind, geboren en getogen in Musselkanaal, woont in het naburige Mussel. ,,Er komen veel meer leden van buitenaf. We hebben leden uit Ter Apel, 2e Exloermond, Vlagtwedde en Stadskanaal. Wat dat betreft ben ik zeker geen buitenbeentje.”