Op stap in Stad.

De directeur algemene zaken van FC Groningen gaat er maar weer eens goed voor staan. Ruim twintig jaar zwaait Hans Nijland nu de scepter bij de FC en over hoeveel jaar hier nog bij zullen komen is hij niet echt helder. Mijn gevoel zegt nog een jaar, hoogstens twee. Vijf zullen het er zeker niet zijn. Voor de zoveelste keer staat de directeur weer op de spreekstoel, nu gaat het over een groen-wit museum, de FC Groningen Experience, waar het rijke verleden van de in 1971 opgerichte club in stand moet worden gehouden. Twee oud-voetballers zijn gevraagd om de opening van het FC Groningen museum te verrichten. Jan van Dijk, mister FC Groningen, met maar liefst 537 wedstrijden achter zijn naam, is helemaal vanuit het diepe zuiden, Landgraaf om precies te zijn, bekend van Pinkpop, naar het Noordlease Stadion gekomen, terwijl Henny Meijer het traject IJmuiden versus Groningen dient te overbruggen. Het tweetal wordt verzocht om elk een bal naar binnen te schieten, waarna de nieuwsgierige genodigden een blik in het museum wordt gegund. Wynand de Haan van het gelijknamige advocatenkantoor en tevens voorzitter van de Hattricks Club is een van de eersten, net als oud-doelman Johan Tukker en advocaat en oud-voorzitter Wim Entzinger, die net met zijn band The Sidekicks een nieuwe cd  single heeft opgenomen. Wim is nog altijd die bevlogen drummer van lang geleden. In mei is de presentatie van het  hele nieuwe spaigelploatje de band in Huize Maas. Perschef Richard van Elsacker, tegenwoordig spreekt men liever over hoofd communicatie, kondigt een filmpje aan met Jan van Dijk. Helaas zien we slechts beelden van Jan als voetballer, niet als trainer. Mooi was geweest om nog even de vreugde te zien op het bordes van de Grote Markt op 28 mei 2000, toen FC Groningen onder zijn leiding promoveerde naar de eredivisie. In de stromende regen, ik weet het nog goed omdat ik het aan elkaar mocht praten en derhalve op het eind mijn stem kwijt was, scandeerden tienduizend supporters zijn naam: Jantje van Dijk, Jantje Van Dijk, Jantje Jantje Jantje van Dijk. In zijn groen-witte regenjas, een cadeautje van Harry Vermeegen, ging de trainer helemaal uit zijn dak. Op de video zagen we gelukkig wel de 3-0 tegen Sparta in zijn 500ste wedstrijd voor de FC. Het schot van de jubilaris eindigde stijf in het kruis! Met Marieke Nijland, geboren als Marieke Bal, gaat het gelukkig na een knieoperatie weer de goede kant op en ook oud-collega Anja Otto van RTV Noord ziet er stralend uit. Ze vraagt of ik voor haar camera iets wil vertellen over de scheenbeschermers die ik mee heb genomen. Zeker wil ik dat, helemaal omdat het wel heel bijzondere scheenbeschermers zijn van het bekende sportmerk Cor du Buy. Op 12 februari 1977, op de dag dat collega Derk Eimers zijn twaalfde verjaardag vierde, speelde mijn vriend Hugo Hovenkamp, een jaar eerder getransfereerd van FC Groningen naar AZ ’67, zijn eerste vriendschappelijk interland in en tegen Engeland op het aloude Wembley in Londen. Nederland won met 2-0 door twee goals van Jan Peters. Johan Cruijff deed mee, net als Ruud Krol. Hugo speelde de hele wedstrijd als linksback en mij leek het een goed idee om hem van Schiphol op te halen. Toentertijd reed ik in een oude Amerikaanse Buick en ik was precies op tijd om mijn gabber te verrassen. Hij vond het geweldig en bij het afscheid gaf hij mij als aandenken aan zijn eerste interland de scheenbeschermers die hij had gedragen. Het leek mij een leuk idee om deze nu aan de nieuwe FC Groningen Experience te schenken, maar zo gemakkelijk bleek dit niet te zijn. Hovenkamp had namelijk niet in zijn FC Groningen tijd deze wedstrijd gespeeld, maar als voetballer van AZ ’67. Hij mag dan wel een ras Groninger zijn, geboren in het Oosterpark in de Vinkenstraat 65a, maar toch dient er eerst nog over vergaderd te worden. Mocht Hugo toch als icoon van de club worden geaccepteerd, net als Erwin Koeman heeft hij toch maar mooi 31 interlands gespeeld, dan laat men het mij weten en zullen de scheenbeschermers alsnog een mooi plekje in het museum krijgen. In spanning wacht ik het maar af. Elftalleider Bas Roorda is er bij, net als keeper en aanvoerder Sergio Padt. Fotograaf Jan Kanning kan te kust en te keur en ik praat kort even met oud-keeper Geert Schuurman en aftredend voorzitter van de supportersvereniging John Schurer. Henny Meijer en Jan van Dijk ontvangen van Richard van Elsacker een foto waar zij helaas zelf niet opstaan. Vooral voor Jan van Dijk moet dit toch even slikken zijn. Het is dezelfde foto die ook in het groot op het raam van het groen-witte museum prijkt met hierop de beeltenissen van Arjen Robben, Erik Nevland, Piet Fransen en Martin Koeman. Logisch zou zijn geweest dat voor Jan van Dijk als vijfde voetballer van FC Groningen was gekozen voor op de foto. Hier is dan ook niet goed over nagedacht. Iemand die 17 seizoenen voor de club heeft gespeeld verdient dit als geen ander. De bitterballen plus het bier komen door en het wordt toch nog heel gezellig. Collega Jan Mennega is als FC Groningen-watcher aan zijn laatste seizoen bezig en hoeft dus nooit meer dat pokkeneind naar Roda JC in Kerkrade in zijn eentje te rijden. De dank en de erkenning is voor Niels Hilboesen en Dion Folkersma van het supporterscollectief van FC Groningen en voor supporterscoördinator Matthias Mulder. En natuurlijk is er grote dank verschuldigd aan Jan van Dijk en Henny Meijer, waarvan de laatste zelf zijn gewonnen gouden schoen als toentertijd beste speler van de eredivisie 6 maanden in bruikleen geeft aan de FC Groningen Experience. Het was al met al een vruchtbare middag met altijd maar weer een vrolijke oud-scheidsrechter Ben Havekort in mijn nabijheid. Ben is alweer jaren accountmanager bij FC Groningen, maar voor mij blijft hij nog steeds de keiharde verdediger van Emmen en de immer consequent fluitende scheids. Ook bij deze editie van Op stap in Stad ben ik weer dolblij dat ik op de fiets ben gekomen.

Piet van Dijken.