Secretaris voelt zich prima thuis in voetbalwereld; Alie Swarts hoopt op promotie voor SPW

STADSKANAAL – SPW, in grootte de derde voetbalvereniging van Stadskanaal, heeft als een van de weinige clubs in de Kanaalstreek een vrouwelijk bestuurslid. Vier jaar geleden werd er iemand gezocht die de ledenadministratie wilde bijhouden. Alie Swarts (48) stelde zich beschikbaar. Twee jaar later werden haar taken uitgebreid en nam zij het secretariaat er ook nog bij. Egbert Drenth, die deze functie tot op dat moment uitvoerde, werd interim-voorzitter en moest daarom wat werkzaamheden afstoten. Alie zegt zich inmiddels als een vis in het water te voelen bij SPW, volgens haar een oergezellige club. En het maakt haar niks uit dat het veel tijd vraagt. ,,Het kost altijd meer tijd dan ze zeggen, maar ik vind het hartstikke leuk. Ik mag graag allerlei dingen regelen. Wat dat betreft kom ik hier volop aan mijn trekken. Wat wel vervelend is dat dingen die fout gaan  altijd heel snel op het bestuur worden afgeschoven. Bij de senioren valt het nog wel mee, sommige ouders daarentegen willen zich overal mee bemoeien. Dat is bij elke club zo.”

,,Vanaf mijn veertiende loop ik al bij SPW rond. Via een vriendengroep is het contact ontstaan. Die jongens speelden hier en dan rol je er vanzelf in. Ik heb zelf nooit gevoetbald, maar vind het wel leuk om te volgen en te kijken. Heel af en toe kom ik ook nog wel eens bij VV Sellingen waar mijn man Henk jaren heeft gevoetbald. Hij trapt nu een balletje in het 45+ team van SPW. Voetbal is veelal een mannenwereld, toch voel ik mij er prima in thuis. Ik ben altijd de enige vrouw op de vergaderingen. Ik zit er niet mee en volgens mij mijn medebestuurders ook niet. Op wedstrijddagen kom ik niet in de bestuurskamer. Daar hebben we een leider en twee gastheren voor. Ik heb niet de indruk dat ik niet serieus genomen wordt. Ze weten je echt wel te vinden als er vragen zijn of als er iets geregeld moet worden. Dan maakt het niet uit of je een man of vrouw bent”, stelt Alie die van oordeel is dat SPW inmiddels het mooiste sportcomplex van de Kanaalstreek heeft. ,,In de oude situatie hadden we drie velden, nu twee maar er is wel een kunstgrasveld bij. Tot nu toe kunnen we er mee uit de voeten. SPW heeft rond de 200 leden, onderverdeeld in vier seniorenelftallen en 9 jeugdteams. Hoewel Stadskanaal-Noord toch wel als krimpgebied wordt gezien, is het ledental stabiel. Vooral bij de F-pupillen is er veel aanwas. De oudere jeugd kiest tegenwoordig steeds vaker voor een baantje op de zaterdag, dat is jammer. In mijn tijd leefden de jongens voor voetbal, uitzonderingen daargelaten is het nu een stuk minder.”

Alie Swarts plaatst kanttekeningen bij het plan van de KNVB om de jeugd langer op kleine veldjes te laten spelen. ,,Volgens mij slaat de bond de plank volledig mis. Zeist mag dan wel roepen dat de kinderen door meer balcontacten meer plezier aan voetbal beleven, ik geloof daar helemaal niets van. Ze willen juist graag met hun vriendjes spelen in plaats van twee tegen twee.  Organisatorisch gezien zijn er meer vrijwilligers nodig en het is nog maar de vraag hoe je met de velden uitkomt. Nee, ik word hier niet blij van.”

Grote wens van de secretaris is promotie van haar  club naar de vierde klasse. SPW kan de titel met een ongenaakbaar PJC in de competitie wel vergeten, maar de nacompetitie zit er nog altijd in. ,,We hebben nog geen periode. De tweede plaats moet wel haalbaar zijn, dan kunnen we misschien alsnog via de zijdeur promoveren”.

Trainer Henry Meijerman heeft zijn contract bij de blauwwitten verlengd, hij gaat straks zijn vijfde seizoen in. ,,De spelers zijn nog steeds tevreden over hem, daarom is dit besluit genomen. ,,Het is erg lastig om uit die vijfde klasse te komen. Tegen de lager geklasseerde teams laat SPW vaak punten liggen, dat moet anders. Misschien denken de spelers er dan net iets te gemakkelijk over.”

De dames van SPW die in de derde klasse spelen zijn wel al verzekerd van de nacompetitie. En ze zijn kampioen van de Kanaalstreek want van buurman Musselkanaal werd twee keer met 1-0 gewonnen. Voor de jeugd houdt SPW op 24 en 25 april een voetbalclinic. Voor de derde keer alweer. ,,Kinderen van vier tot en met twaalf jaar kunnen er aan meedoen. Je hoeft geen lid van een club te zijn. Er wordt twee dagen hard gewerkt onder leiding van deskundige trainers en elke speler krijgt een bal en tenue. Tussen de middag wordt voor eten gezorgd. De kosten bedragen 50 euro, 4- en 5-jarigen betalen 35 euro. In het eerste jaar waren er 90 deelnemers, vorig jaar 70. De concurrentie neemt helaas toe,  meerdere verenigingen in de regio houden soortgelijke voetbaldagen.”