Proeven met zelfrijdend vervoer Eemshaven en Loppersum

LOPPERSUM/EEMSHAVEN – Vanaf half mei gaan twee proeven van start met zelfrijdend vervoer in de Eemshaven en Loppersum. Het gaat hier om busjes die zonder bestuurder op een afgeschermd traject rijden.  De proeven zijn een onderdeel van de intentieverklaring die de drie noordelijke provincies in september 2016 samen met de gemeente Ooststellingwerf tekenden om Noord-Nederland hét testgebied voor zelfrijdend autonoom vervoer te maken. Meerdere partijen hebben inmiddels aangegeven hieraan een bijdrage te willen leveren. Op vrijdag 21 april bent u om 16.00 uur welkom in gebouw Nijlicht, Schildweg 2 in de Eemshaven om kennis te maken met deze nieuwe vorm van vervoer. De betrokken partijen zetten dan symbolisch hun handtekening om hun samenwerking te bekrachtigen.

Vanaf mei vinden in de Eemshaven in een afgeschermd gebied verschillende proeven met zelfrijdende voertuigen van verschillende leveranciers plaats. Zo wordt er getest met het rijden onder verschillende weersomstandigheden. Met behulp van een simulator worden nieuwe proeven voorbereid en kunnen verschillende verkeersituaties worden nagebootst. Het is voor het eerst dat op deze manier meerdere voertuigleveranciers in één testgebied proeven uitvoeren. Het eerste voertuig dat in de Eemshaven komt testen, is van leverancier EasyMile.

Het voertuig van EasyMile wordt tijdens de testperiode ook een aantal keren naar de testomgeving van 5Groningen op het Zerniketerrein gebracht, het zogenoemde ‘living lab’. Hier kunnen tests worden uitgevoerd in combinatie met 5G-techniek. Later dit jaar worden deze tests ook in een praktijkomgeving uitgevoerd. Loppersum is de eerste plek in Europa, waar op deze manier wordt getest met een combinatie van zelfrijdend vervoer en 5G-techniek. De 5G-techniek kan de ontwikkeling van zelfrijdend vervoer sterk versnellen.

De provincies Groningen, Fryslân en Drenthe tekenden september vorig jaar samen met de gemeente Ooststellingwerf een intentieverklaring, waarmee ze Noord-Nederland op de kaart zetten als dé proefregio voor zelfrijdend vervoer. Toen werd ook de eerste proef uitgevoerd in Appelscha.  De drie provincies en de gemeente Ooststellingwerf zien zelfrijdend vervoer als een slimme, veilige en schone vorm van openbaar vervoer, die inwoners en voorzieningen op het platteland met elkaar verbindt. Het vergroot de sociale mobiliteit en draagt bij aan de verbetering van de leefbaarheid op het platteland.

De provincie Groningen zoekt voortdurend naar innovatieve en duurzame mogelijkheden om onze mobiliteit, infrastructuur en het onderhoud ervan slimmer en groener te maken. Zelfrijdend vervoer is schoon, doordat de voertuigen elektrisch zijn. Verder ziet de provincie zelfrijdend vervoer als een slimme manier om krimpgebieden leefbaar te houden.

Het programma ziet er als volgt uit:

16.00 – 16.30 uur       Inloop met koffie en thee

16.30 – 16.50 uur       Interviews met betrokken partijen

16.50 – 16.55 uur       Zetten handtekeningen voor de samenwerking door betrokken partijen (provincie Groningen, Groningen Seaports, 5Groningen, gemeenten Eemsmond en Loppersum, Arriva, Green Dino en Hanzehogeschool)

16.55 – 17.15 uur       Starthandeling zelfrijdend busje met ritje in de bus en de simulator

17.15 – 17.45 uur       Afsluiting met hapje en drankje