Grote werken van Ruud Venekamp in het Groninger Museum

GRONINGEN – Zeven indrukwekkende schilderijen van de Groninger kunstenaar Ruud Venekamp (Meppel, 1957) zijn in het Groninger Museum te zien in de tentoonstelling Berichten van ver. Het is voor het eerst dat zijn werk in een museum te zien is.

Nadat hij zijn studie aan Academie Minerva had afgerond kreeg Ruud Venekamp meerdere beurzen achtereen toegekend. Ook kreeg hij een startstipendium waarmee hij gedurende zes weken door Indonesië reisde. Sinds 2001 werkt Venekamp als docent aan Academie Minerva. Ruud Venekamp verdedigt met volharding en succes de belangrijke rol van het medium schilderkunst binnen de hedendaagse kunst.

Ruud Venekamp laat zich inspireren door de prachtige natuur van Indonesië. En dan niet alleen door de wilde natuur, maar ook door nootmuskaatplantages op de Banda-eilanden. Onder de nootmuskaatboom kan weinig groeien, zodat het zicht vrij blijft. Op zo’n moment kan Venekamp, een erfgenaam van Mondriaan, niet verloochenen dat hij kijkt met de blik van een Nederlander. Uit zijn werk spreekt een verlangen naar verre oorden.

Het Groninger Museum besteedt met regelmaat aandacht aan kunstenaars uit stad en regio Groningen. Ruud Venekamp – Berichten van ver is te zien van 21 april tot en met 10 september 2017.