Mozarts Requiem door de Lutherse Bach Academie

GRONINGEN –  Zaterdag 6 mei geeft de Lutherse Bach Academie een concert in de Der Aa-kerk in Groningen. Op het programma staat Mozarts Requiem en Zelenka’s Miserere.

Er wordt deze avond gespeeld op authentieke muziekinstrumenten in de oorspronkelijke klassieke toonhoogte. Ook wordt het beroemde Schnitgerorgel van de Der Aa-kerk ingezet.

In dit concert van de Lutherse Bach Academie (projectkoor, solisten en barokorkest) behoren beide composities tot de droevige soort, maar ze verschillen qua standpunt dat wordt ingenomen. In het Miserere wordt om vergeving voor onze zonden gevraagd, in het Requiem wordt gevraagd om rust en eeuwig leven voor  een overledene.

Mozart
Mozart stierf op 6 december 1791, maar zijn Requiem was pas klaar in maart 1792. Het werk was in de zomer van 1791 in opdracht gegeven door graaf Franz von Walsegg, maar Mozarts vrouw Constanze verborg voor de graaf dat het werk niet af was toen Mozart overleed. Dat was pas in het voorjaar van 1792, nadat vrienden van Mozart waren bijgesprongen om het Requiem af te maken. De laatste vier delen zijn naar alle waarschijnlijkheid van de hand van Franz Xaver Süssmeier.

Zelenka
Anders dan bij Mozart weten we maar weinig over het leven van Jan Dismas Zelenka (1679-1745), ook al werd zijn muziek bij zijn leven bewonderd en had hij een vaste aanstelling bij het hoforkest in Dresden. Na zijn dood was het al snel met zijn reputatie gedaan en pas in de afgelopen decennia is weer duidelijk geworden wat een geweldige muziek Zelenka heeft geschreven.

Uitvoerenden
Lutherse Bach Academie (projectkoor, solisten & barokorkest) o.l.v. Tymen Jan Bronda
Else Linde Buitenhuis (sopraan)
Hanneke Tichelaar (alt)
William Knight (tenor)
Jonathon Adams (bas)

Entree
€ 25 | studenten: € 15 | vrienden: € 20 | eerste rang: € 30
Voorverkoop:
Boekhandel Godert Walter Groningen, Oude Ebbingestraat 53
Boekhandel Daan Nijman Roden, Heerestraat 87
CIGO Overdiep, Overdiep 4 Appingedam
Kaarten zijn ook online verkrijgbaar op www.luthersbachensemble.nl of via 06- 149 22 638 (woensdag en donderdag 18.00u – 21.00u).

Zaterdag 6 mei 2017
20.00 uur

Der Aa-kerk
Akerkhof 2
9711 JB Groningen