Kleinste pup ooit opgevangen in Pieterburen

PIETERBUREN – Afgelopen zondag werd de eerste huiler van 2017 gered midden op zee. Het is uitzonderlijk vroeg in het jaar en het diertje is dan ook de kleinste huiler die ooit in Pieterburen is opgevangen. De pup is nog erg zwak, maar wel te zien voor publiek.

Een groep opvarenden van de Ocean King van Vlieland Robbentochten niet wat ze zagen: een zeer klein zeehondje dreef midden op zee. Eigenaren Marie en Jan Koning zagen hem als eerste en wisten wat hen te doen stond. Zij ontfermden zich over het diertje en via Vlieland werd de huiler naar Pieterburen gebracht. Nog niet eerder werd zo vroeg in het jaar een pup van de Gewone zeehond  bij het Zeehondencentrum binnengebracht en het is daarmee een “record”. Ter vergelijking: vorig jaar kwam de eerste pup op moederdag (8 mei 2016) binnen. Het mannetje heeft de naam Gijsje gekregen.

De huiler is prematuur (te vroeg geboren) en weegt net 5 kilo. Normaal wegen deze pups van de Gewone zeehond (Phoca vitulina) zo’n 7-8 kilo bij de geboorte. Bij het Zeehondencentrum hebben ze geen verklaring voor waarom het diertje zelf voor een prematuur zo vroeg al ter wereld is gekomen. Wel is er bekend dat het geboorteseizoen van Gewone zeehonden in Nederland in de afgelopen 40 jaar met ongeveer een maand is vervroegd. Een verklaring hiervoor is niet gevonden. Het betekent hoe dan ook dat het geboorteseizoen van de Gewone zeehond is begonnen en daarmee roept het Zeehondencentrum op om afstand te houden van zeehonden en de moeders en hun pups de rust te geven die ze nu hard nodig hebben.

Premature pups zijn vaak wel erg zwak, daarom zijn de komende dagen erg spannend. Bezoekers kunnen ook eventjes door het raam in Gijsje zijn quarantaine kijken en de medewerkers van Pieterburen letten erop dat hij de rust krijgt die hij zo hard nodig heeft.