Henk Staghouwer onthult Waddenbank in Warffum

Foto: Wutsje, wikipedia

WARFFUM – Woensdag 3 mei wordt de tiende en laatste Waddenbank onthuld in Warffum door gedeputeerde Henk Staghouwer en wethouder Theo Berends van de gemeente Eemsmond. Met de onthulling is dit deel van het project Kiek over Diek afgerond. De banken, echte Groninger Pronkjewailtjes, zijn nu in tien dorpen langs de fietsroute van Lauwersoog naar Nieuw Statenzijl te vinden. Het belangrijkste doel van ‘Kiek over Diek’ is het zichtbaar maken van de bijzondere, maar tot nu toe nauwelijks ontsloten natuurlijke en landschappelijke rijkdom van het gebied langs de Groninger Waddenkust.

De voor- en zijkanten van de banken zijn ingelegd met een patroon van deels spiegelende tegeltjes. Op elk van de 10 banken heeft dit patroon een andere kleur en samenstelling. Samen met de afgebeelde vogels verwijzen ze naar het Waddengebied met haar getijden en steeds wisselende licht en luchtspiegelingen. De achterkant van de banken vertelt iets over het gebied waar de bank staat. Inwoners van jong tot oud hebben zelf onderwerpen, wensen en tekeningen aangeleverd die verwerkt zijn in de bank van hun dorp.
De banken zijn ontworpen door kunstenaars van Het Wilde Oosten uit Winschoten en gemaakt door medewerkers van Ability en vrijwilligers uit de dorpen. De bank in Warffum zal het verhaal vertellen van de wierden en kwelders, en de bijzondere band die het dorp heeft met de Waddeneilanden Rottumeroog en Rottumerplaat, die vroeger hoorden bij Warffum.

Datum : woensdag 3 mei 2017 vanaf 15.30 uur
Locatie : Schoolstraat 4 voor Museum Het Hoogeland in Warffum

Programma
15.30 uur : Aankomst Henk Staghouwer en Theo Berends met basisschoolkinderen
15.40 uur : Welkomstwoord door burgemeester Marijke van Beek
15.50 uur : Puzzelwedstrijd basisscholen
16.10 uur : Onthulling bank door Henk Staghouwer en Theo Berends
16.20 uur : Nagenieten met drankje en hapje in Museumcafé Het Spijslokaal
17.00 uur : Afsluiting

Bijlage: Locatie en omschrijving 10 waddenbanken