Elektrische fiets voor veel forenzen Groningen goed alternatief

GRONINGEN – De straal van dertig minuten fietsafstand met de e-bike en de snelle speed pedelec rondom Groningen is groot. Forenzen leggen de woon-werkafstand naar de stad relatief snel af met een elektrische fiets. Dit blijkt uit onderzoek van de Studenten Advies Commissie (SAC) Groningen in opdracht van Groningen Bereikbaar.

Vanaf plaatsen als Bedum, Eelde en Peize is het slechts dertig minuten fietsen met de e-bike naar de Grote Markt in Groningen. Vanaf Baflo, Middelstum, Hoogezand, Zuidlaren, Roden, Leek en Zuidhorn is het ook maar dertig minuten fietsen met de speed pedelec naar de binnenstad. Zo zijn de elektrische fietsen voor een groot gebied rondom Groningen een reëel alternatief voor de auto, vooral voor de spitsrijders.

Groningen Bereikbaar heeft studenten van SAC Groningen  gevraagd in kaart te brengen waar de potentie voor de e-bike en speed pedelec ligt als alternatief voor de auto. Dit om de stad ook in de toekomst goed bereikbaar te houden. De studentadviseurs hebben met een netwerkanalyse van elk wegvak en fietspad de reistijd berekend. Uit een beoordeling van alle data blijkt dat de omliggende woonkernen goed verbonden zijn en voor veel forenzen en bezoekers de Grote Markt binnen 30 minuten te bereiken is.  Op bijgevoegde kaartjes is te zien dat het om een groot gebied rondom Groningen gaat.

Elektrische fietsen zijn bezig met een opmars. Uit een enquête van Groningen Bereikbaar komt naar voren dat ‘gezondheid’ voor bijna driekwart van de gebruikers de belangrijkste reden is om van de auto over te stappen op de fiets. Daarnaast noemt ruim 60% ‘sneller op het werk’, ruim 40% ‘kostenbesparing’ en bijna 40% ‘milieubewust’ redenen om voortaan de fiets te pakken voor woon-werkverkeer. Daarnaast blijkt dat bijna 70% van de onderzochte doelgroep 10 kilometer of meer fietst naar het werk.