Jantje Berghuis-Postema (88 jaar) vergezelt burgemeester bij vrijheidsmaaltijd

GROOTEGAST –¬†Jantje Berghuis-Postema woonde in Lutjegast en was een tiener tijdens de Tweede Wereldoorlog. Inmiddels is zij 88 jaar en geeft zij al vier generaties vrijheid door. Genoeg reden voor burgemeester Ard van der Tuuk om deze morgen samen de vrijheidsmaaltijd te nuttigen bij het Bevrijdingsfestival in het Stadspark in Groningen. Na een oproep van de burgemeester droeg Janneke Bos uit Grootegast haar oma en twee dochters voor, omdat de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol speelt hun hun familie.

Herinneringen

Mevrouw Berghuis-Postema heeft veel bijzondere herinneringen aan de oorlogstijd. Zo werd een jongeman uit Lutjegast op transport gezet, sloeg op de vlucht en dook onder in zijn geboortedorp. In die tijd leerde hij Jantje kennen. Korte tijd later traden zij in het huwelijk en werd mevrouw Berghuis-Postma in verwachting van haar eerste kind.


Oorlogsverhalen delen

Volgend jaar is de gemeente Grootegast gastgemeente van de provinciale viering van 5 mei. Mensen die ook herinneringen hebben aan de oorlogsperiode in de huidige gemeente Grootegast, worden opgeroepen om hun verhalen te delen. Hiervoor kunnen zij terecht bij Anna van der Molen van het Oorlogs-en Verzetscentrum Groningen via annavandermolen@groningerarcheiven.nl.