Studenten Noorderpoort op excursie naar Bergen-Belsen

STADSKANAAL – Op donderdag 4 mei zijn alle tweedejaars mbo-studenten van locatie Stadskanaal op excursie geweest naar voormalig concentratiekamp Bergen-Belsen in Duitsland. Dit om een bezoek te brengen aan het kampterrein en het herinneringscentrum. De excursie maakt deel uit van het onderwijsprogramma en is georganiseerd in het kader van het burgerschapsonderwijs. 

Maatschappelijk betrokken
Twee bussen vol studenten vertrokken vroeg in de ochtend richting Bergen-Belsen, ongeveer 60 kilometer ter Noordoosten van Hannover. “Als school vinden we het belangrijk dat onze leerlingen maatschappelijk betrokken zijn”, aldus Chris Holman, Practor Burgerschap. ”Het is en blijft belangrijk om stil te staan bij het leed dat de Tweede Wereldoorlog heeft veroorzaakt.” De rondleiding bij het concentratiekamp was erg indrukwekkend en liet zichtbaar een diepe indruk achter.

Voorbereiding
Voorafgaand aan de excursie werd op school al aandacht besteed aan het onderwerp. Zo zijn de studenten tijdens een workshop met elkaar in gesprek gegaan over vrijheid en herdenken. Deze workshop hielp de studenten om na te denken over de Tweede Wereldoorlog en wat herdenken, vieren, vrijheid en democratie met elkaar te maken hebben.