Studentes Noorderpoort laten zich opsluiten voor Free a Girl

In het kader van de actie ‘Lock me Up’ van Free a Girl heeft Noorderpoortstudente Loïs Noordbruis zich donderdagochtend 18 mei op laten sluiten in een hok van één bij twee meter. Hiermee vraagt de studente aandacht voor gedwongen prostitutie voor kinderen in Azië. Loïs brengt in totaal twaalf uur door in het hok bij Jimmy’s Groningen. Op vrijdagochtend 19 mei volgt medestudent Nicole Wennekes haar op en laat ook zij zich twaalf uur lang opsluiten.

Met de actie ‘Lock me Up’ willen de studentes, samen met acht andere jongeren, geld op halen voor de noodhulporganisatie Free a Girl. Free a Girl komt op voor kinderen in Azië, die in de prostitutie beland zijn. De actie ‘Lock me up’ zet zich in voor meisjes in India. Deze meisjes worden de hele dag opgesloten totdat ze een klant krijgen.

Heftige video over kinderprostitutie
Loïs, studente bij Noorderpoort Gezondheidszorg & Welzijn, kreeg samen met een vriendin een video onder ogen, waarin aandacht gevraagd wordt voor de actie van Free a Girl. ‘Ik vond het zo’n heftige video en we kregen eigenlijk gelijk het idee dat we iets wilden doen.’ De vriendinnen gingen op onderzoek uit et voilà: van 16 mei tot en met 20 mei laten in totaal tien jongeren zich gedurende twaalf uur opsluiten in een hokje van één bij twee meter. Loïs vindt het belangrijk dat er aandacht komt voor zoiets ergs als kinderprostitutie: ‘We gaan straks met ons hok naar buiten, hopelijk krijgen we dan nog meer aandacht.’

Dubbel gevoel voor studente
De jongeren die opgesloten worden bij Jimmy’s krijgen één keer per twee uur de tijd om een bezoek aan het toilet te brengen en even de benen te strekken. Daarnaast krijgen ze slechts één bakje rijst om te eten. Maar dat is natuurlijk nog steeds niet te vergelijking met de erbarmelijke omstandigheden van de kinderen in India. ‘Ik heb mijn laptop bij me om via social media verslag te doen,’ zegt Loïs. ‘Eigenlijk is dat wel een beetje dubbel, want dat hebben die kinderen natuurlijk allemaal niet.’

De actie ‘Lock me Up’ van Free a Girl loopt van dinsdag 16 mei tot en met zaterdag 20 mei. Het geld dat met de actie voor Free a Girl opgehaald wordt, wordt besteed aan de opsporing van bordelen en het redden van de meisjes.