26e Snikkeweek in Musselkanaal; Snikkeweek opnieuw met Knoalparade

MUSSELKANAAL – Musselkanaal en de Snikkeweek. Een twee-eenheid, onlosmakelijk aan elkaar verbonden dus. Musselkanaal is ondertussen al toe aan de 26e aflevering, die van dinsdag 23 mei tot en met zondag 28 mei duurt, al is de officiële opening dan pas op woensdag. Zeker is dat er opnieuw een Knoalparade gehouden wordt. Vorig jaar werd er voor het eerst een dergelijk evenement georganiseerd en dit viel bij iedereen bijzonder goed in de smaak. En dus komt er een deel twee.
De Snikke dus. De trekschuit. Hét Gronings vervoermiddel van de vorige eeuw. Vooral gebruikt om turf af te voeren. Doorgaans werd de trekschuit door een paard getrokken, soms moesten er mensen aan geloven. En behalve heel nuttig en praktisch dus, had de trekschuit ook sociale waarde. Mensen verbleven er immers lang in, heel hard werd er immers niet in gevaren. Dat sociale is een mooie parallel met de Snikkeweek die er aankomt, zoals Musselkanaal nog steeds een Snikke, ‘De Snikke’ geheten, heeft. Het betreft dan overigens wel een replica en is ontstaan als werkobject van de gemeente Stadskanaal, het Arbeidsbureau en Stichting Welstad. De replica is uiteraard onder deskundige leiding gemaakt dor langdurig werklozen en is van staal en iroko hout. Nog steeds kan er in De Snikke gevaren worden en van die mogelijkheid maken nog steeds vooral groepen gebruik.

De Snikke dus, varen. Water, sociaal. Zie hier de ingrediënten voor de Snikkeweek. De aangemelde schippers zullen veelal dinsdag 23 mei al aanmeren in Musselkanaal en kunnen dan ’s avonds aanschuiven in De Gelegenheid waar een Captains  Dinner plaatsvindt. Ook anderen zijn welkom bij het etentje én de lezing van Bert Roossien van het Streekhistorisch Centrum, wel even opgeven van te voren via joopzuidema@online.nl. Woensdag 24 mei is de start van de week. Om 14.00 uur zal niemand minder dan burgemeester Baukje Galama het startschot geven en dan ook zullen de Klooster Smartlappen te horen zijn. Dan is het een kwestie van genieten van de soms stokoude maar oh zo mooie boten en van bijvoorbeeld een gerestaureerde Chevrolet vrachtwagen. Er is bovendien kermis en de NOVO houdt weer een markt waar met name zelfgemaakte producten zullen worden verkocht. Van 12.00 uur tot 17.00 uur hebben de miniatuurbootjes ruim baan bij ‘Klein Klappie’ en tussen drie en vijf verzorgen leerlingen van het Ubbo Emmius Lyceum op de muziekkoepel op het Willem Diemerplein een middag vol zang, dans, muziek en theater. In De Gelegenheid wordt van vanaf 20.00 uur een bingoavond gehouden.

Op donderdag, hemelvaartsdag dus, staat er tot 12.00 uur een viswedstrijd op de agenda waarvoor men zich op Spoordok kan aanmelden bij Roelof Schuiling. Ook zijn er weer drie waterloopballonnen beschikbaar, waarmee mensen dus letterlijk over water kunnen lopen. De ballonnen zijn geschikt voor jong en oud, als je maar een zwemdiploma hebt. Van 13.30 uur tot 17.30 uur zullen verschillende artiesten zich laten zien en horen bij de muziekkoepel en vanaf 21.00 uur is het feest bij De Gelegenheid. Na donderdag is het nog lang niet klaar, want ook op vrijdag is er weer van alles te doen. Zo is er van 13.00 uur tot 21.00 uur braderie, van de Kerkstraat tot de Kruisstraat. Shantykoor Kompas verzorgt optredens voor de Rabobank en vanaf 21.00 uur wordt er een talentenjacht gehouden mits er voldoende belangstelling voor is. Aanmelden kan via info@tokproducties.nl. Zaterdag? Ook dan is het goed toeven in Musselkanaal. Rolfes houdt van 10.00 uur tot 14.00 uur een fietstocht en misschien wel hét hoogtepunt van de week start zaterdag om 13.30 uur: De Knoalparade. Alles wat varen kan, kan meedoen. Van boten tot zelfgemaakte vaartuigen. Uiteraard vaart de Snikke voorop vanaf het Spoordok tot de sluis van Tweede Exloërmond. De deskundige jury zal de winnaar bepalen die een geldbedrag van 125 euro ontvangt. Deelnemers kunnen zich van te voren opgeven via wesleymaatjes@hotmail.com Ook op zaterdag: bij Klein Klappie staat de gehele middag Knoalster Mix, terwijl koor Variant op zal treden in de buurt van de Rabobank. In de avond, vanaf 19.30 uur, staat het Snikkebal geprogrammeerd. Dit feest wordt gehouden in zaal Poelman aan de Kerkstraat. Wim en Miranda zullen er een optreden verzorgen, de toegang is gratis. In De Gelegenheid wordt op zaterdag vanaf 21.00 uur uiteraard ook weer een feestje gebouwd. Op zondag tenslotte, staat er nog één activiteit op het programma. Bij de muziekkoepel wordt vanaf 18.45 uur een evangelisatiedienst gehouden. En dan, dan zit de Snikkeweek er toch echt weer op.

Kortom: tal van bekende activiteiten aangevuld met nieuwe elementen. De Snikkeweek is iets om naar uit te kijken. En dat allemaal ter ere van de snikke.

Snikkeweek Musselkanaal
Organisatie: Stichting Snikkeweek
Informatie: 0594-414108 en info@snikkeweek.nl.
Zie ook
www.snikkeweek.nl