Huidkankerdag in Martini Ziekenhuis een succes

GRONINGEN – De Nationale Huidkankerdag die plaatsvond op zaterdag 20 mei 2017 in het Martini Ziekenhuis was wederom een succes. Tijdens deze dag lieten 85 mensen een verdacht plekje op hun huid controleren door een van de dermatologen met de vraag: Is hier sprake van huidkanker? Daarnaast konden de bezoekers zich laten informeren over de verschillende behandelmethoden van huidkanker en kregen zij informatie over hoe zij hun huid het beste kunnen beschermen én controleren. De Huidkankerdag is een initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie. Het was de derde keer dat de polikliniek Dermatologie van het Martini Ziekenhuis meedeed aan het landelijke initiatief.

‘Gelukkig konden we de afgelopen zaterdag veel mensen met een gerust hart naar huis sturen. Bij enkele bezoekers hebben we huidkanker geconstateerd en bij meerdere mensen een voorstadium van huidkanker’, vertelt dermatoloog Petra Harms. ‘Hieruit blijkt de noodzaak om mensen bewust te maken van de negatieve invloeden van onder andere de zon en zonnebanken. Daarnaast hebben de huidtherapeuten voorlichting gegeven over hoe mensen zelf hun huid kunnen beschermen tegen invloeden van de zon. En hoe zij hun huid kunnen controleren op verdachte plekjes. Ons advies daarbij is om bij twijfel altijd contact op te nemen met de huisarts. De bezoekers bij wie het verdachte plekje verder onderzocht moet worden, kregen voor hun eigen huisarts een brief mee om te overleggen over de te ondernemen acties. Na verwijzing door je eigen huisarts kun je binnen enkele dagen bij ons terecht. En bieden we in het Martini Ziekenhuis snel een passende behandeling’, vult Harms aan.

Preventie

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom was er tijdens de Huidkankerdag volop aandacht voor de preventie van huidkanker. Harms: ‘Het is belangrijk om je goed te beschermen tegen de schadelijke invloed door de zon, want die invloed is nog steeds de grootste oorzaak van huidkanker. Je kunt je beschermen door bijvoorbeeld goed te smeren met een zonnebrandcrème met een juiste beschermingsfactor. Daarnaast moeten we ook de schadelijke effecten van zonnebankgebruik niet onderschatten en is het belangrijk om onze huid kritisch te controleren op verdachte plekjes. Neem bij twijfel altijd contact op met uw huisarts.’

Feiten en cijfers over huidkanker

Huidkanker is een van de meest voorkomende huidziekten in Nederland en behoort tevens tot de top van de meest voorkomende vormen van kanker. Veel Nederlanders hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van een vorm van huidkanker. Het aantal huidkankerpatiënten neemt nog steeds toe. Jaarlijks komen er meer dan 50.000 nieuwe gevallen van huidkanker bij. Wetenschappers voorspellen de komende jaren een toename van 3% ieder jaar. Dat betekent dat ongeveer 1 op de 5 Nederlanders in zijn of haar leven een vorm van huidkanker krijgt. In het Martini Ziekenhuis komt meer dan de helft van de patiënten op de polikliniek Dermatologie binnen met een verdenking op huidkanker. Risicogroepen voor huidkanker zijn onder andere mensen met een licht huidtype, mensen die voor hun hobby of werk veel in de zon komen of mensen die medicatie gebruiken die het immuunsysteem remmen. Eén van de oorzaken is de toename van het aantal oudere mensen.

Meer informatie?

Meer informatie over de Nationale Huidkankerdag is te vinden op www.huidkankerdag.nl.