Leerlingen Alfa College leren over aardbevingsbestendig bouwen

GRONINGEN – Sinds twee jaar kunnen leerlingen van het Alfa College een Keuzedeel aardbevingsbestendiger bouwen volgen. Volgend schooljaar gebruiken ze daarvoor onder andere het boekje ‘Het Slimme Bouwen’, dat gaat over de ontwerpprincipes bij aardbevingsbestendige nieuwbouw.

Het Alfa College en EPI-Kenniscentrum dragen samen zorg voor kennisdeling en educatie op het gebied van aardbevingsbestendig bouwen. Zij dichten zo het gat tussen opleiding volgen en de praktijk waarin studenten vaak te maken krijgen met (de gevolgen van) aardbevingen. Vanaf schooljaar 2017-2018 gebruiken ze daarbij het door de NAM Nieuwbouwregeling ontwikkelde boekje ‘Het Slimme Bouwen’.

Erik Oosterhuis, docent bouwkunde, schrijft mee aan de 7 modules die samen het Keuzedeel Aardbevingsbestendig Bouwen vormen. Hij vertelt over de insteek: “We zijn gestart met bewustwording. Denk aan geologie, maatschappelijke en sociale aspecten, ontwerpen van gebouwen maar ook de benadering van de constructeur, schadeherkenning en -herstel.”

Oosterhuis zag al snel de mogelijkheden van ‘Het Slimme Bouwen’ voor de module aardbevingsbestendige architectuur: “In het boekje staat heel eenvoudig en toegankelijk uitgelegd welke principes van toepassing zijn als je aardbevingsbestendig wilt bouwen. Die principes staan los van de norm; als je ze toepast is je nieuwbouwproject sowieso beter bestand tegen aardbevingen”.

U kunt Het Slimme Bouwen hier online lezen