Scholieren uit Stadskanaal succesvol door technische inspectie Shell Eco-marathon in Londen

Samenwerking sleutel tot succes voor Team Ubbo Emmius

STADSKANAAL – Scholieren van het Technasium van Ubbo Emmius uit Stadskanaal hebben afgelopen weekend met hun energiezuinige voertuig meegedaan aan Shell Eco-marathon Europe in Londen. Hun persoonlijke doel tijdens de Europese studentencompetitie: de technische inspectie doorkomen. Dat is ze gelukt. 

De studenten hebben een geslaagde week achter de rug. Vanwege technische mankementen hebben ze helaas geen resultaat kunnen neerzetten, maar dat is ook niet waarvoor ze kwamen. De strenge en uitvoerige technische inspectie volbrengen is al een prestatie op zich. Isa Groenewold van Team Ebbo Ummius is trots. “We hebben ontzettend veel geleerd de afgelopen week. Zo weten we nu hoe belangrijk samenwerking met andere teams is. Andere Nederlandse teams zoals Phidippides uit Rotterdam en Team Apollo Delft hebben ons geholpen met technische aanpassingen aan onze auto. Daarnaast is het fantastisch om onze visie op energiezuinig rijden te delen in onze omgeving en een inspiratie te zijn voor anderen.”

Ruim 170 teams – waarvan veertien uit Nederland – gingen de afgelopen dagen met hun zelfontwikkelde superzuinige voertuigen de uitdaging aan zo efficiënt mogelijk te rijden tijdens de 32ste editie van Shell Eco-marathon. Nederland was sterk vertegenwoordigd, alleen Frankrijk en Duitsland stuurden een grotere afvaardiging richting Londen. Het Nederlandse team Green Team Twente van de Universiteit Twente behaalde de Europese kampioenstitel met hun energiezuinige waterstofvoertuig.

“Het is goed te om zien dat Nederland met zo veel teams aanwezig was”, zegt Marjan van Loon, president-directeur Shell Nederland. “Dit laat zien dat deze jonge technische talenten vol overgave aan innovatieve oplossingen werken, en daarmee de uitdaging van de energietransitie aangaan. Daar heb ik veel bewondering voor. Samen maken we de toekomst!”

De Europese editie van Shell Eco-marathon was onderdeel van Make the Future Londen, hier konden meer dan 25.000 bezoekers gedurende vier dagen meedenken over innovatieve energieoplossingen voor de toekomst en werden interactieve virtual reality experimenten drukbezocht.