(W)Auw berenklauw van start in het MOW

BELLINGWOLDE – Op woensdag 7 juni gaat de tentoonstelling (W)auw Berenklauw van start in het MOW (Museum de Oude Wolden) te Bellingwolde. De tentoonstelling loopt tot en met 20 augustus en is een special in de reeks 24K, die de veelzijdigheid van kunstenaars uit de eigen regio viert.

Eetbaar, indrukwekkend door zijn enorme schermbloemen, maar ook gevaarlijk vanwege de giftige bladharen en gehaat vanwege zijn woekergedrag. De berenklauw roept tegenstrijdige gevoelens op. De plant, die vanuit de Kaukasus in Europa als sierplant binnengehaald werd, status gaf aan tuinen en parken maar inmiddels als onkruid beschouwd wordt, spreekt tot de verbeelding.

Voor de tentoonstelling (W)Auw Berenklauw lieten verschillende kunstenaars zich inspireren door deze bijzondere plant. Exposerende kunstenaars zijn: Monique Blaak én 55 van haar cursisten, Ingrid Constance , Annemarie Fennema, Renate Gatner, Hans van Herwijnen, Licita Langendijk, Jany Niemeijer, Harry Schomaker en Ria Smid. De meeste kunstenaars werken in de regio van het museum in vaak heel verschillende technieken en disciplines, van inktroldruk tot fijn schilderwerk en van keramiek tot installaties. Normaal vindt een 24K tentoonstelling alleen in de ontvangst van het museum plaats, maar voor deze special is de ruimte iets uitgebreid.

(W)auw Berenklauw gaat al op 7 juni van start maar breidt uit tijdens Westerwolde Rijgt, tien dagen tuinen en kunst in Westerwolde. Deze tuinen en kunstroute loopt van 16 tot en met 25 juni over verschillende bijzondere tuinen én groene locaties in Westerwolde en kent een verrassend artistiek programma. Het MOW is al deze tien dagen gratis toegankelijk en open van 10 tot 5. In en om het museum kun je naast (W)Auw Berenklauw, en de andere tentoonstellingen, terecht voor een bijzondere opstelling buiten, kan je meedoen aan een gemeenschappelijke ode aan de berenklauw of dwaal je in het bos achter het museum tussen bomen én gedichten over berenklauwen en andere lastige planten. Op zondagmiddag 25 juni vindt de feestelijke ‘opening’ van (W)Auw Berenklauw plaats.

Naast (W)Auw Berenklauw vind je in het MOW de hoofdtentoonstelling Trillingen, waarbij 24 kunstenaars van de Drentse vereniging VanTyNaarLo de bewegingen die ons dagelijks omringen onderzoeken in zeer afwisselend werk. Ook kan je in het museum altijd terecht voor fijn schilderwerk van Lodewijk Bruckman (www.lodewijkbruckman.nl).

Meer informatie over het MOW en de tentoonstelling vind je op www.museumdeoudewolden.nl. Het museum bevindt zich aan de hoofdweg van Bellingwolde en is woensdag tot en met zondag geopend. Elke woensdag kent het MOW gratis entree.