Stadsschapen geschoren in Noorderplantsoen

GRONINGEN – De stadskudde van 300 Schoonebeekers en Veluwse Heideschapen wordt zaterdag 3 juni geschoren van 9.30 tot 16.00 uur tijdens de Schaapscheerdag in het Noorderplantsoen. Dit vindt plaats op het hondenveld aan de kant van de Oranjesingel.

De stadsschapen worden geschoren met een scheermachine. Van 9.30 tot 16.00 uur is er een wolmarkt met wol- en textielproducten en schapenkaas. Verder is op de wolmarkt alles te vinden het voor spinnen en kaarden van wol, zijn er workshops vilten en spinnen en is er muziek. Tegen een gift worden de vachten van de stadskudde-schapen verkocht. De opbrengst gaat naar ‘De Nacht van de Vluchteling’. Bezoekers die hun eigen breipennen meenemen, kunnen meebreien met de actie ‘Gas, we breien er een einde aan’ van Agnes Bakker en Milieudefensie.

De gemeente Groningen maakt al tien jaar gebruik van de schapen als groen alternatief voor de traditionele maaier. De dieren verbruiken geen brandstof, vormen een aantrekkelijke aanblik, ze bewerken met hun hoeven de bodem en verspreiden met hun vacht zaden door de hele stad. Dat is goed voor de biodiversiteit in de gemeente. De stadskudde graast van april tot en met september in de stad.