Baarhuisje wordt minimuseum

Op dinsdagmiddag 13 juni a.s. wordt het project ‘Het verhaal van het Klooster van Thesinge’ feestelijk afgesloten met de opening van het baarhuisje bij de Kloosterkerk, een van de kerken van Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK). Een minimuseum, waar twee sarcofaagdeksels liggen en waar naast informatie over deze deksels ook de rol van het klooster Germania als middeleeuws schrijfatelier wordt belicht.

In 1964 werden bij egalisatie de fundamenten van kerk en het bijhorende kerkhof van Stederwolde ten noordoosten van Thesinge ontdekt. De vindplaats werd daarop opgegraven onder leiding van de Dr.W.A. van Es (Biologisch Archeologisch Instituut). De parochie van Stederwolde was op een onbekend tijdstip in de middeleeuwen bij het gebied van het klooster in Thesinge gevoegd. Later verdween de kerk en langzaamaan was enkel bekend dat ergens Stederwolde, ook wel Steerwolde moest liggen. De achternaam Stuurwold herinnert nog aan dit dorp. Tijdens de opgraving zijn meerdere sarcofaagdeksels van zandsteen gevonden die nu onderdeel vormen van de collectie van het Groninger Museum. Twee van deze deksels zijn uitgeleend aan Thesinge onder voorwaarde van een verantwoord onderdak. En dat onderdak kwam er. Het baarhuisje, het onderkomen voor de grasmaaier en ander tuingereedschap, bleek de ideale plek.

Om dat huisje geschikt te maken werd door bouwkundige Christiaan Velvis van de SOGK een nieuw onderkomen ontworpen. Maar er gebeurde meer. In goed overleg met de Stichting werd besloten het project, een samenwerking tussen de Plaatselijke Commissie en de Historische Commissie van Thesinge, te verbreden. Dit gebeurt door naast aandacht te schenken aan de sarcofaagdeksels ook de rol van het Klooster en met name dat van het schrijfatelier, te belichten. Een projectplan werd geschreven en subsidies aangevraagd. Na toezeggingen kon met de uitvoering worden begonnen.

Het nieuwe schuurtje werd geplaatst en de sarcofaagdeksels verhuisden naar Thesinge. Er werden twee informatiepanelen over de beide onderwerpen vormgegeven en geplaatst. Ook werden twee wandelingen samengesteld en een kleine uitgave over het schrijven in kloosters complementeerde het geheel. Deze drie uitgaven zijn in de kerk te vinden.

En nu is het dan zover. Dinsdag 13 juni a.s. gaat het gebeuren, dan heeft Thesinge er een klein museum bij. Het baarhuisje en de kerk staan vanaf die dag open voor publiek. In de kerk kunt u de wandelingen en het boekje over het schrijven in kloosters vinden en het baarhuisje achter de kerk toont de deksels en de nodige informatie. Kerk en baarhuisje zijn vanaf het voorjaar tot de herfst dagelijks open.