Lentedagen in Veendam

VEENDAM – Veendam staat tijdens beide Pinksterdagen voor de zesde keer geheel en al in het teken van de Lentedagen. ‘Dat wordt weer een belevenis voor het hele gezin’, zegt Erik Nijkamp van het organiserende Stichting Cultuur en Evenementen Borgerswold.  ‘Je moet het zien als een beurs en een fair met tal van uiteenlopende activiteiten voor jong en oud. Voor het hele gezin dus. We hebben heel bijzondere standhouders geselecteerd, er komt een mobiel verkeerspark, een Virtual Reality (VR) tent en er zijn talloze demonstraties te volgen. Er is bovendien biljartgolf, een tractorsimulatiespel, mensen kunnen kanovaren, op de waterfiets en genieten van Vaargroep Ekenstein. Ook de Noord Nederlandse Modelbouw Groep komt langs en er is live muziek. En natuurlijk wordt ook nadrukkelijk aan de inwendige mens gedacht.’

Of er wat te doen is? Sterker nog, het kan bijna niet op. Zo is er live muziek, zijn er demonstraties met oude tractoren, dorsmachines en combines en is er voor de kinderen een veelvoud aan beleving. Kinderen kunnen radiografisch bestuurbare bootjes laten varen onder leiding van Vaargroep Ekenstein terwijl er ook een demonstratie is van de Noord Nederlandse Modelbouw Groep. Ook leuk is ‘lentedagen op de digitale tour’. Er is een tractorcabine gebouwd waarmee je via een spel een echt boerenbedrijf kunt runnen. Opgeven is wel noodzakelijk (www.facebook.nl/lentedagen) Er is namelijk beperkt ruimte. Ook heeft de organisatie gezorgd voor een echte Virtual Reality setting. Er is een tent met een groot beeldscherm en een VR-bril. Mensen die de bril dragen moeten verschillende opdrachten uitvoeren. Bezoekers aan de lentedagen kunnen ondertussen zien wat de kandidaat met de bril ook ziet. Plezier gegarandeerd dus, en ook hier geldt dat aanmelden vooraf noodzakelijk is. Uiteraard wordt ook aan de inwendige mens gedacht. Er komt een heus foodplein met diverse foodtrucks, mooi aan het water gesitueerd.  Voor een pizza, een heerlijk kopje koffie of een frietje een geweldige plek.

Farming Simulator Tijdens de Lentedagen biedt Veendam de leukste vorm van Farming Simulation ooit. Het biedt een inkijkje in de uitdagende wereld van de moderne boer, bosbouwer en trucker. ‘Mensen kunnen plaatsnemen in een echte trekkercabine en daar alle uitdagingen die het boerenleven biedt aangaan. Dan moet je denken aan veeteelt, oogsten, verkoop en bosbeheer. Jij beslist over de evolutie van je boerderij in een grote, open wereld’, vertelt Nijkamp namens de organisatie. ‘Speciaal voor de Lentedagen hebben we dus een trekkercabine nagebouwd met stuur, pedalen en een bedieningspaneel. Door de geluiden en de grote curved monitor is het net of je de voertuigen en machines daadwerkelijk bestuurd. Deelnemers krijgen de controle over meer dan honderd landbouwvoertuigen en machines, stuk voor stuk nauwkeurig nagebouwde versies van alle gekende merken als New Holland, Case IH, Deutz-Fahr, Lamborghini en Trelleborg. Met de diepe, uitdagende gameplay, een grote selectie voertuigen en inclusief nooit eerder beschikbare machines en een grote, open spelwereld, bieden we tijdens de Pinksterdagen de grootste simulatie ooit’, belooft Nijkamp.

Ook aanwezig is de Oldtimerclub Wildervank. ‘Zij houden zich, heel fanatiek, bezig met restaureren, onderhouden en demonstreren van oude tractoren en landbouwvoertuigen. Zij willen laten zien hoe in vroeger tijden de machines en voertuigen werkten’, legt Nijkamp uit. De oldtimerclub is al voor het zesde achtereenvolgende jaar te gast en elk jaar weer weten ze het publiek te verrassen met nieuwe demonstaties, verhalen, machines en voertuigen. Het zal dit jaar niet anders zijn. Ook dit jaar zijn er weer verschillende oude tractoren en machines gerestaureerd om weer voor een compleet nieuwe en originele show te zorgen. De leden van de club beantwoorden graag vragen van bezoekers en leggen ook al graag uit hoe het er vroeger op het platteland aan toe ging. En ook nu zal het aan hilarische anekdotes niet ontbreken. ‘De oldtimerclub is vaste waarde vooral omdat zij hun enthousiasme hopen over te brengen aan de jeugd en om die doelgroep oude tijden te laten beleven. En nu al kan ik zeggen dat hun demonstaties net als de vorige vijf keer luidruchtig zullen zijn en voor veel plezier zullen zorgen’, laat Nijkamp weten.

Voor kinderen is er meer dan genoeg te doen. Naast springkussens, een heuse skelterbaan en andere activiteiten is er dit jaar voor het eerst een skippybalterrein. Kinderen kunnen daar naar hartenlust en op een verantwoorde manier bewegen en vooral plezier maken. Er zijn verschillende hindernissen en spelletjes die je met de skippybal kunt doen: over een wipwap bijvoorbeeld, slalommen en ringgooien. Er worden verschillende maten skippyballen beschikbaar gesteld. ‘En uiteraard is deelnemen gratis’, zegt Nijkamp.

Voor wie het niet weet: de skippybal of kangoeroebal is een pvc of vinylbal met een diameter van tussen de 45 en 66 centimeter. Boven op de bal zijn één of twee handvatten bevestigd waaraan kinderen zich vast kunnen houden. De bedoeling is dat de kinderen op de bal gaan zitten en zich met twee voeten gaan afzetten tegen de grond en zo beginnen te ‘stuiteren’. De skippybal is ‘uitgevonden’ door de Italiaan Aquilino Cosani, die de bal aanvankelijk Pon-Pon noemde naar een personage in de Italiaanse opera  Luciano Bottaro. Vlak daarna werd de bal skippy genoemd, vrij naar de hoofdpersoon uit ‘Skippy, the bush kangaroo’.

 

‘Zoals je wel merkt is er ontzettend veel te doen tijdens beide Pinksterdagen. Persoonlijk verwacht ik veel van de VR-tent. Met VR-bril. Door de bewegingscontrollers en basisstations zie je je eigen bewegingen in VR verschijnen. Zo pak je eenvoudig iets op en loop je er de virtuele ruimte mee door. Een camerasysteem waarschuwt je voor bijvoorbeeld een muur zodat je daar niet tegenaan loopt. Je kunt jezelf verplaatsen naar de top van de Mount Everest en jezelf verdedigen tegen een horde zombies. Ook kan een film bekeken worden op een gesimuleerd bioscoopscherm’, zegt Nijkamp. En ondertussen kan het publiek via LED-monitoren zien wat de VR-speler ziet.

 

Lentedagen Veendam Beide Pinksterdagen  (4 en 5 juni)van 10.00 uur tot 17.00 uur. Locatie: terrein Borgerswoldhoeve. Entree: volwassenen drie euro (inclusief kop koffie) en kinderen twee euro. (inclusief ranja). De koffie en ranja worden aangeboden door Groot Groningen. Zie ook www.lentedagen.nl en geef je op via www.facebook.com/lentedagen.