Armoedepact Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde krijgt vorm

PROVINCIE – Vorig jaar zomer tekenden tientallen maatschappelijke organisaties uit Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde het Armoedepact, waarmee ze beloofden samen op te trekken om de armoede in de gemeenten te bestrijden. Op 7 juni kwamen de organisaties weer bij elkaar. De bijeenkomst ging over de besteding van de extra gelden om armoede bij kinderen te bestrijden en de waarde van ervaringsdeskundigen.

 Gemeenten hebben van het Rijk extra geld gekregen om armoede onder kinderen te bestrijden. Voor de gemeenten die opgaan in Midden-Groningen was dat reden om met veel mensen te gaan praten over wat er het beste met het geld kan gebeuren. ‘Daar kwam de erkenning uit dat we al veel doen aan armoedebestrijding en dat de huidige voorzieningen als positief ervaren worden,’ concluderen de wethouders. ‘We hebben onze eigen regelingen en we subsidiëren Leergeld, Jeugdsportfonds en jeugdcultuurfonds. Maar natuurlijk waren er ook aanvullende wensen om kwetsbare kinderen een betere start te geven.’

De wethouders willen onder andere de regelingen van de gemeenten versneld gelijktrekken op het hoogste niveau, een uitgebreid pakket verstrekken aan kinderen die in september voor het eerst naar de middelbare school gaan en een armoederegisseur aanstellen die samen met alle betrokkenen gaat kijken wat er verder moet gebeuren. Ook komt er uitgebreide publiciteit om de voorzieningen onder de aandacht te brengen en is er aandacht voor de gezinnen waarvan het inkomen net te hoog is om voor een minimaregeling in aanmerking te komen. ‘We gaan meer kijken naar wat er voor de kinderen nodig is, en minder naar strakke inkomensnormen’, aldus de wethouders.

Enkele jaren geleden startten Pekela en Veendam met het opleiden van ‘ervaringsdeskundigen in armoede en sociale uitsluiting’ tot sociaal werkers. In januari is een nieuwe groep met de opleiding begonnen, waaronder ook deelnemers uit Hoogezand-Sappemeer. Enkelen van hen vertelden op de Armoedepactbijeenkomst wat hen drijft en maakten overtuigend duidelijk dat kunnen praten vanuit eigen ervaring van groot belang kan zijn om mensen te bereiken die alle vertrouwen in de overheid verloren hebben.

Om tot de opleiding toegelaten te worden moet je zelf ‘diep in de shit’ gezeten hebben. Na twee jaar studie aan het Noorderpoortcollege breng je dan die ervaring mee plus dat wat je geleerd hebt. Het vervolg moet dan een betaalde baan zijn, bijvoorbeeld bij een sociale dienst of sociaal team. Op de bijeenkomst werd ook bekendgemaakt dat adviesbureau Covalente de komende maanden bezig gaat om het Armoedepact stevig neer te zetten. Covalente tekende ook voor de gesprekken over en de voorstellen voor de besteding van de gelden om kinderarmoede aan te pakken.