PvdA blij met extra begeleiding naar werk

datum:20131003 / locatie: The Netherlands, Groningen, binnenstad Carine Bloemhoff raadslid PVDA Groningen gemeenteraadsfractie Groningen

GRONINGEN – Stadjers in de bijstand krijgen extra hulp om aan het werk te komen. De gemeente komt met een nieuw pakket aan maatregelen. Tot vreugde van de PvdA. ‘Wij vroegen hier al eerder om en nu gaat het dan gebeuren’, zegt fractievoorzitter Carine Bloemhoff. ‘Meer Groningers krijgen zo de kans op een baan en financiële zelfstandigheid.’

De gemeente heeft dit jaar al een aantal maatregelen in gang gezet om meer mensen te laten uitstromen. Daarbovenop komt dus deze Extra Impuls. Nieuw daarin is dat mensen die al gedeeltelijk werken ook worden begeleid om uit de uitkering te komen. Hiermee gaan twee coaches aan de slag. Zij moeten met gerichte trainingen en een actieve benadering van werkgevers 100 parttimers per jaar laten uitstromen.

Jongeren en tegoedbonnen

Voor jongeren komt een gedifferentieerde aanpak. De groep met een (bijna) onoverbrugbare afstand tot werk wordt, samen met de zorg van het Wij Team, eerst begeleid naar vrijwillige banen. Kansrijke jongeren worden gelijk bij de aanvraag van de uitkering geselecteerd en richting school of werk begeleid. Hiervoor is 1 fte beschikbaar. Ook is er straks 1 fte beschikbaar om ingeburgerde jongeren aan het werk te helpen.

De vouchers voor jongeren, een soort tegoedbonnen, worden straks ook ingezet voor andere doelgroepen, zoals 50-plussers en statushouders. Deze zijn bedoeld voor onder meer scholing van de kandidaat. Voorwaarde is dat de werkgever zelf meebetaalt.

Volgend jaar zomer wordt het project Kansen in Kaart afgerond. Dan is iedereen in de bijstand goed in beeld. ‘Heel belangrijk’, zegt Bloemhoff. ‘Je kunt mensen immers beter helpen wanneer je precies weet wat zij kunnen en willen. De kans dat zij later terug vallen op een uitkering is dan kleiner. Zo’n duurzame oplossing is altijd beter.’