Bert Verver, mede-oprichter en PR-medewerker van Hoogezandster zaterdagclub HS’88: ‘Mislopen van promotie naar derde klasse enorme teleurstelling’

HOOGEZAND – De anders zo spraakzame Bert Verver werd er  twee maanden geleden toch wel even stil van. Op zaterdag 15 april ontving hij van de burgemeester van Hoogezand-Sappemeer Peter de Jonge een Koninklijke Onderscheiding. Het gebeurde tijdens de viering van het 25-jarig bestaan van het G-voetbal bij zijn club HS’88. Tijdens een toernooi werd Verver, samen met Jaap Noot en Jan Piet Emmens oprichter van de Hoogezandster zaterdagvereniging, uitgebreid in het zonnetje gezet voor alles wat hij voor de vereniging heeft gedaan en nog steeds doet. Want Verver mag inmiddels zeventig jaar zijn, nog steeds steekt hij ontzettend veel tijd en energie in zijn passie die HS’88 heet.

Van origine is Bert Verver afkomstig van HSC uit Sappemeer. Hij speelde een kwart eeuw bij de zaterdagtak van de ‘kraaien’ maar toen die groter dreigde te worden dan de zondagafdeling begon volgens hem de vijfde colonne zich ermee te bemoeien. In plaats van het bestuur wilde die de dienst uitmaken met een paar akkefietjes als gevolg. ,,Jaap, Jan Piet en ik hebben toen tegen elkaar gezegd: we gaan een zelfstandige zaterdagclub in Hoogezand oprichten. Toen we met dit verhaal richting gemeente gingen, bleek daar in eerste instantie geen enthousiasme voor onze plannen te zijn. We kregen de boodschap mee dat er een gedegen rapport op tafel moest komen. Zo gezegd, zo gedaan. Daarna konden ze eigenlijk niet meer om ons heen. Als accommodatie kregen we sportpark De Kalkwijck toegewezen dat op dat moment maar voor vijftig procent werd benut door VV Hoogezand. Al snel liet de club die de naam HS’88 had gekregen zien bestaansrecht te hebben. HS’88 is uitgegroeid tot een echte familieclub met 560 leden. We tellen maar liefst vijftig G-voetballers, hebben honderd vrouwelijke leden en zijn inmiddels bijna net zo groot als VV Hoogezand”, vertelt de trotse Verver die de eerste dertien jaar van het bestaan van de club in het bestuur heeft gezeten. Om gezondheidsredenen moest hij het daarna even wat kalmer aan doen maar hij bleef de portefeuille PR- en Communicatie invullen. ,,Ik  schrijf verslagen van het eerste elftal, maak reclame voor toernooien en andere activiteiten, zorg dat de kampioensfoto’s op de diverse voetbalsites en in de weekbladen komen, plaats nieuws op onze eigen website, heb een kwart eeuw het inmiddels ter ziele gegane clubblad verzorgd en onderhoud contact met onze sponsors en probeer nieuwe te werven. Ook met de verkoop van reclameborden heb ik het druk. Dit alles om zoveel mogelijk geld te genereren. De verstandhouding met het plaatselijke zakenleven is uitstekend, ik mag het graag doen hoewel natuurlijk niet iedereen mij met open armen ontvangt omdat ze vaak wel weten waarvoor ik kom, haha! Maar HS’88 heeft een breed draagvlak in de samenleving, daarom staan de sponsors vrijwel altijd positief tegenover de club.”

Maar het gaat ook bij HS’88 niet allemaal van een leien dakje. Na afloop van de huidige competitie moest ook Verver een bittere pil slikken. Zijn club liep promotie mis naar de derde klasse, een fikse tegenvaller. ,,We hebben  het laten liggen tegen onze enige concurrent Be Quick 1887. Drie wedstrijden voor het eind van het seizoen stonden we gelijk en moesten tegen elkaar. We verloren met 1-0. Aangezien zowel Be Quick als HS’88 de resterende duels won, gingen de Groningers met de titel aan de haal en belandden wij in de nacompetitie. Daarin troffen we BSVV uit Bovensmilde. We dichtten ons zelf vooraf goede kansen toe, maar het liep anders. We verloren uit in een slechte wedstrijd waarin onze keeper uitviel met 4-1 waarna we thuis niet verder kwamen dan een 2-1 zege. Nog een jaartje vierde klasse dus, daar hadden we niet op gerekend. Neem bijvoorbeeld Onstwedder Boys die bij ons in de competitie zat en maar liefst achttien punten minder had. Die ploeg redde het wel in de nacompetitie en promoveert. Je moet ook een beetje geluk hebben”, stelt Verver die er heilig in gelooft dat HS’88 in het nieuwe seizoen alsnog de titel gaat pakken.  ,,We hebben een goede jeugdopleiding. Het hele eerste elftal bestaat uit eigen spelers, er is niemand van buitenaf. We lopen ook niet achter voetballers aan. Iedereen is bij ons welkom, maar spelers moeten zich zelf aanmelden. Derde klasse vind ik sowieso het niveau waarop HS’88 hoort te acteren.  We hebben zelfs nog hoger gespeeld. Hoogtepunt van de club tot nu toe was het seizoen 1999-2000 toen we naar de tweede klasse promoveerden. Het jaar erop degradeerden wij helaas meteen weer omdat er vijf basisspelers vertrokken. Twee verkasten naar Oranje Nassau, de andere drie gingen om andere redenen weg.”

Marcel de Groot is momenteel trainer van de Hoogezandsters. Volgens Verver de juiste man op de juiste plaats. ,,Hij past bij HS’88. Geeft prima trainingen en coacht goed langs de lijn. De spelers lopen met hem weg.”

Naast voetballen op derde klasse niveau heeft HS’88 nog een grote wens. Bert Verver: ,,Onze kleedaccommodatie is dringend aan vervanging toe. Een aantal kleedunits dateert van 1972. Die voldoen allang niet meer aan de eisen die momenteel gesteld worden. We zijn daarover met de gemeente in gesprek. De burgemeester heeft gezegd: kom met een goed plan dan is er altijd geld. Daar houden wij hem aan.”

Verver, die zelf bij HS’88 deelnemer is aan Walking Football en deze groep van dertien graag uitgebreid ziet naar zestien, speelt in zijn spaarzame vrije tijd regelmatig een partijtje golf. Verder mag hij in de zomertijd graag op vakantie gaan. Aan stoppen met zijn werkzaamheden bij HS’88 denkt hij niet. Als ik er flauw van ben of merk dat de mensen flauw van mij zijn, gooi ik het bijltje erbij neer. Maar die indruk heb ik nog niet. HS’88 is nog lang niet van mij af.”