Jan Ligthartschool in Westerbroek gered van de ondergang

“In 2025 moet er een wachtlijst zijn voor deze school”

WESTERBROEK – Toegeven, het klinkt behoorlijk ambitieus als Rudy Sinnema zegt dat er in 2025 een wachtlijst moet zijn voor de school die 2,5 jaar geleden nog op het punt stond te verdwijnen. Nog maar een paar maanden geleden stond Groot Groningen ook in Westerbroek. De school stond op dat moment voor een cruciaal kruispunt in haar voortbestaan. De redding leek nabij, maar niets was nog zeker. Vernieuwend onderwijs? Of daar toch maar even mee wachten. Al ontbrak van onzekerheid elk spoor bij Rudy Sinnema die toen al voorspelde dat de school niet zou verdwijnen. Immers, er werd hard gewerkt aan het behoud van de school. Het dorp was zeker niet van plan zich neer  te leggen bij een besluit dat bij voorbaat een kansloos gevecht leek te worden. Er was tweeënhalf jaar geïnvesteerd. Dus zou het goedkomen ook, wist hij met zekerheid te melden. Afgelopen week kwam het goede nieuws: de Galliërs onder de rook van Groningen hadden gewonnen. Sterker nog, iedereen had gewonnen. Ook volgend jaar gaan de kinderen in Westerbroek, en omstreken, naar de Jan  Ligthartschool.

We treffen een opgeluchte Rudy Sinnema die –als vanzelfsprekend- verheugd is met het nieuws. “We zijn 2,5 jaar bezig geweest om deze school voor Westerbroek te behouden”, blikt hij terug. “Toen begin vorige week dus het verlossende woord kwam dat het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap had besloten de school open te houden hebben we dus wel een feestje gevierd.” Een klein feestje, aldus Sinnema die het goede nieuws nog niet aan de grote klok mocht hangen. “Na het besluit van het ministerie moet de Tweede Kamer nog geïnformeerd worden. Aangezien het raar zou zijn dat wij het nieuws naar buiten zouden brengen en de Kamer via de media het nieuws moest vernemen hebben we het dus klein en binnenkamers gehouden.” Het goede nieuws heeft er in ieder geval toe geleid dat Westerbroek te maken heeft met een heuse primeur. Als eerste school treedt zij toe tot de Verenigde Zelfstandige Dorpsscholen (VZD). “Onze redding is tevens de officiële start van de VZD”, lacht Sinnema. “Of eigenlijk; de vereniging is dermate nieuw dat de kinderen zelf maar een vlag gemaakt hebben die ze in de mast konden hijsen.” Boven in de mast wappert inderdaad fier en trots de zelfgemaakte vlag met daarop alle handtekeningen (in de letterlijke zin van het woord) van de leerlingen van de school. Dit onder het oog van demissionair vicepremier Lodewijk Asscher. Aan de vooravond van de historische nederlaag van ‘zijn’ PvdA was Asscher ook al aanwezig in het dorp en luisterde hij naar de verhalen van de dorpsbewoners. Onder meer over die kleine school. Die school waarvan men het er in Westerbroek wel over eens was: die moest blijven. Vorige week had Asscher de eer om het goede nieuws hoogstpersoonlijk naar buiten te brengen en de inwoners van Westerbroek, de leerkrachten van de school en wethouder Erik Drenth van de gemeente Hoogezand-Sappemeer persoonlijk op de hoogte te brengen. Het bezoek zou zeker geen straf zijn geweest voor de politicus die een paar maanden geleden claimde te houden van Westerbroek. “Wij sluiten ons nu dus aan bij de VZD”, weet Sinnema. “Het is de bedoeling dat zes scholen zich ‘bij ons’ gaan voegen, zodat we met z’n zevenen een groepje kunnen vormen. Samen kan je dan een goede overhead creëren en ervoor zorgen dat de scholen rendabel blijven.” Wel stipt de voorzitter van de Dorpsvereniging aan dat de hulp van de dorpsbewoners essentieel is. “De afgelopen jaren hebben wij als dorp ons als één man achter de school geschaard. Als dat nu opeens ophoudt, dan is de kans groot dat de school het alsnog niet gaat redden. Niet dat ik dat verwacht overigens, want ik heb het volste vertrouwen in dit dorp waar iedereen altijd voor elkaar klaar staat.” Daarbij haalt Rudy trots een leuk feitje aan: “90 procent van Westerbroek is lid van de Westerbroekse Schoolvereniging. Dat is een blijvende schakel tussen de school en het dorp.” Negentig procent dus. We laten het even op ons inwerken en proberen het voor stellen. Westerbroek had tien jaar geleden een kleine vierhonderd inwoners. Daarvan hebben er 360 dus zonder meer toegezegd de school te steunen en daarvoor ook een duit in het zakje gedaan. Het belang van de school komt ook tot uiting tijdens het naar buiten brengen van het nieuws. De school blijkt niet groot genoeg en zelfs het schoolplein is bij het hijsen van de vlag knap gevuld. Westerbroek redt haar school en loopt vervolgens massaal uit om dat heuglijke feit samen te vieren. “Een school is een belangrijk onderdeel van de leefbaarheid in een dorp”, stelt Sinnema. “En leefbaarheid is iets wat je samen moet doen. Zoals ik de vorige keer al zei: hier in Westerbroek stáán we voor elkaar.” Natuurlijk willen we wel van Sinnema weten wat volgens hem het keerpunt is geweest in de redding van de school. Twee jaar geleden trokken twee scholen ten strijde tegen eerst de gemeente en daarna iedereen die van mening was dat de ‘te kleine’ scholen in Westerbroek en Kiel-Windeweer maar moesten verdwijnen. De Jan Ligthartschool mag door van het ministerie, daar waar voor de J. Albrondaschool het doek –bijna- zeker lijkt te zijn gevallen. “Er zijn veel belangrijke punten geweest”, vindt Sinnema, “maar het stoppen van het ‘gevecht’ met onder meer de gemeente Hoogezand-Sappemeer is misschien wel het belangrijkste punt geweest. Daarna zijn we de dialoog aangegaan en kregen we meer begrip voor elkaar. Er werd vertrouwen gecreëerd en ook dat heeft het gesprek geholpen. We zijn er allemaal als winnaars uitgekomen.” Met de oprichting van een stichting die zich bezig gaat houden met het voortbestaan van de school breken er voor Sinnema rustigere tijden aan. Alhoewel. “Ik trek me weer terug in de medezeggenschapsraad en ga me weer bezig houden met kleurpotloodjes en schoolreisjes”, lacht hij. Tussen de regels door vernemen wij dat er natuurlijk meer speelt. Nog altijd is Rudy Sinnema de voorzitter van de Dorpsvereniging en daar is hij, volgens eigen zeggen, nog lang niet klaar mee. Westerbroek is trots op het behoud van haar school. Het is ongetwijfeld een eerste stap in de hernieuwde leefbaarheid van het dorp. Druk maken wij ons in ieder geval niet. Iets met vertrouwen. Bij het weglopen van de school richting de auto worden we uitgezwaaid door Asterix en Obelix die gebroederlijk –en gezamenlijk- het raam van de Jan Ligthartschool sieren. Galliërs? Ja, die komen hier vandaan. Uit dat kleine dorpje tussen Hoogezand en Groningen.