Ron Teunissen helemaal gek van fluorescerende stenen

SELLINGEN - Ron Teunissen met zijn mineraalstenen 09-06-2017

SELLINGERBEETSE – Sigarenbandjes, suikerzakjes, blikken trommeltjes, winkelwagenmuntjes. Veel mensen houden zich bezig met het verzamelen van deze spulletjes. In de Sellingerbeetse woont sinds twee jaar de uit Harderwijk afkomstige Ron Teunissen. Ook hij heeft een verzameling, maar geen alledaagse. Teunissen heeft zich vol overgave gestort op het verzamelen van stenen, waarvan een groot aantal fluorescerend is. Inmiddels zijn zeker achthonderd exemplaren van zijn verzameling geregistreerd. Dat wil zeggen dat daarvan bekend is om welk mineraal het gaat en wat de vindplaats is. Het is een hele klus om deze database up-to-date te houden. Maar binnenkort gaat de Sellinger met pensioen. Hij kijkt er met verlangen naar uit, want dan kan hij nog meer tijd in zijn passie steken dan tot nu toe het geval is. Bovendien is hij dan beter in staat om zijn eigen website www.westerwolde.rocks actueel te houden.

,,Ik ben apothekersassistent geweest bij de Koninklijke Landmacht”, trapt Teunissen af. ,,In deze functie ben ik zes keer op uitzending geweest. Toen ik in 2003 in Afghanistan was ben ik in aanraking gekomen met deze hobby. Ik heb toen een aantal blauwe steentjes meegenomen die ik daar op de lokale markt heb gekocht. Daarna kwam alles in een stroomversnelling. Ik ben helemaal in de ban geraakt van deze zogenaamde Lapis Lazuli. In Nederland heb ik me aangemeld bij de Stichting Geologische Activiteiten (GEA). Op een bijeenkomst in Leusden was een zwart kastje met enige lichtgevende stenen te koop. Ik deed een bod waarna ik ’s avond thuis kwam met het kastje en twee tassen vol fluorescerende stenen. Mijn nieuwe hobby was een feit. Ik ben na mijn verhuizing lid geworden van de GEA, Kring Emmen. Onder leiding van een plaatselijke geoloog worden regelmatig excursies gehouden.   Bovendien krijg je tips en leer je waar je bij het zoeken op moet letten. Het is echt leuk om te doen. Kring Emmen telt zo’n zeventig leden. Landelijk heeft de GEA tussen de twee- en drieduizend leden”.

Op de vraag wat de verzamelaar nu zo mooi vindt aan fluorescentie kan hij meteen een helder antwoord geven. ,,De onzichtbare ultraviolette straling kan een saai stuk steen veranderen in een explosie van licht in alle denkbare kleuren van de regenboog.  De variatie is geweldig. Er zijn stenen, de wat duurdere exemplaren, die wel vijf verschillende kleuren mineralen bevatten. Mijn verzameling telt circa driehonderd fluorescerende exemplaren. In heel Nederland zijn er misschien tien mensen die zich hier ook specifiek op hebben toegelegd. Ik denk dat de animo zo klein is omdat de aanschaf van de lampen, of beter gezegd de filters, een nogal dure aangelegenheid is. Je praat dan zo over twee- tot vierhonderd euro. Misschien komt daar met de opkomst van de LED-verlichting verandering in. Bij fluorescerende mineralen heb je een UV lamp nodig om effect te bereiken. Vaak een TL-buis. Er zijn twee verschillende types. Blacklight Blue dat veel in discotheken wordt gebruikt en ‘witte’ TL-buizen ook wel actinische genoemd. Die worden bijvoorbeeld als insectenverdelgers ingezet. Hetzelfde principe wordt ook gebruikt bij het controleren van de echtheid van bankbiljetten. De biljetten zijn voorzien van fluorescerende stoffen die met behulp van een uv-lamp zichtbaar kunnen worden gemaakt.”

Wie nu denkt dat Ron Teunissen elke avond uren naar fluorescerende stenen zit te kijken in zijn lampenkastje van een meter breed en vijftig centimeter hoog, heeft het bij het verkeerde eind. ,,Alleen als ik weer wat nieuws heb, zit ik er lang bij. En ook als er andere mensen bij me komen die het verschijnsel eens een keertje willen zien komt het kastje tevoorschijn. Stenen die ik al een tijdje in bezit heb, bekijk ik niet zo vaak meer. Die zijn niet zo boeiend meer als de tv, haha! ”

De waarde van de stenen, die in huize Teunissen zijn opgeslagen in een aantal vitrine- en ladekasten, is volgens de verzamelaar moeilijk vast te stellen. Volgens hem zijn de meeste gesteentes enige tientjes waard, sommige honderden euro’s. ,,Ik heb in het verleden een webshop op mijn site gehad waar ik exemplaren waar ik van af wilde of die ik dubbel had te koop aanbood, maar daar ben ik mee gestopt. Dat wil ik niet meer. Het kan zijn dat ik me na mijn pensionering volledig ga toeleggen op fluorescerende stenen en de andere mineralen verkoop. Anders wordt het zo breed en kostbaar. Misschien dat ik daarvoor mijn site nog  wel ga inzetten”, aldus Ron Teunissen die af en toe gevraagd wordt om een lezing over zijn passie te verzorgen. ,,Ik heb er eentje gegeven in Emmen, maar ook in Groningen. Hartstikke leuk om te doen. Als ik gevraagd wordt, kom ik het graag. Geexposeerd heb ik nog niet. Ik heb wel eens in Giethoorn gestaan op een soort open dag. Toen trok mijn stand veel bekijks.”