WVV blijft vaandeldrager Oost-Groninger amateurvoetbal

OOST-GRONINGEN – In tegenstelling tot veel andere regio’s waar het zondagvoetbal meer en meer naar het tweede plan verschuift en het spelen op zaterdag steeds veelvuldiger voorkomt, wijkt Oost-Groningen nog altijd duidelijk van dit patroon af. Het zaterdagvoetbal wordt hier op bescheiden schaal bedreven en beperkt zich veelal tot de christelijke kernen. Groot Groningen maakte de balans op van het seizoen 2016-2017 waarin niet heel veel hoogtepunten te beleven vielen. Conclusie is wel dat het Winschoter WVV dat hoog eindigde in de zondag eerste klasse F  vaandeldrager blijft van het amateurvoetbal in Oost-Groningen.

Onstwedder Boys deed in de vierde klasse C van zich spreken door via de nacompetitie ten koste van Veenhuizen te promoveren naar de derde klasse. De oranjehemden eindigden in de competitie op de vierde plaats met maar liefst 21 punten minder dan kampioen Be Quick 1887 en 18 minder dan de nummer twee HS’88 dat uiteindelijk met lege handen bleef (zie elders deze krant). Knap werk van scheidend trainer Fokke de Jonge die toch weer zijn succesje meepikte. Volgend seizoen heeft de bejaarde coach VV Sellingen onder zijn hoede. In dezelfde klasse degradeerde VVS roemloos met het schamele puntental van 16, wist SGV zich via de barrage op het nippertje te handhaven en stelde zoals zo vaak SJS danig teleur. Op een niveau dat deze club eigenlijk onwaardig is, werd een magere negende plaats behaald. SJS, nog niet zo lang geleden de grootste club van de gemeente Stadskanaal, wordt inmiddels aan alle kanten voorbij gestreefd door plaatsgenoot en zondagclub SC Stadskanaal. Daar moet beleid aan ten grondslag liggen dat niet veel ambities verraadt. Is bij SJS gezelligheid belangrijker dan presteren? Otto Halmingh, de nieuw aangestelde trainer, moet de club weer op de kaart zetten maar of hem dat lukt? De tijd zal het leren.

In de vijfde klasse A promoveerde Westerlee via de nacompetitie naar de vierde klasse, het niveau waarop de bespelers van Koeperlaand thuishoren. Thuis werd VVK met 3-0 verslagen, uit werd met 1-1 gelijkgespeeld zodat de degradatie van een jaar eerder snel werd weggepoetst. WVV-zaterdag eindigde in de middenmoot en het wel heel ver weggezakte SC Scheemda kwam niet verder dan een teleurstellende tiende plaats op het laagste niveau. De fusie tussen CVSB en VV Scheemda heeft daar op sportief gebied vooralsnog tot niets geleid. In 5B liet SV Mussel het in de nacompetitie afweten tegen het fysiek sterke NWVV zodat de club die zo prat gaat op de vele reclameborden nog een jaartje in de vijfde klasse moet spelen. Met Jan Veenhof als nieuwe trainer zijn de verwachtingen voor het komend seizoen opnieuw hooggespannen. Veendam 1894, dat na de winter altijd wegzakt, en Wildervank eindigden respectievelijk als vijfde en zesde. Damacota finishte als negende en SETA dit keer niet als laatste maar als voorlaatste, alle goede bedoelingen ten spijt.

ZONDAGVOETBAL

Vaandeldrager van het Oost-Groninger amateurvoetbal is het Winschoter WVV. De formatie van trainer Jan Kloetstra kende een moeizame start in 1F maar speelde na de winterstop ijzersterk en belandde uiteindelijk op een gedeelde derde plaats samen met GRC Groningen en Hoogeveen. Nu zeker is dat topschutter Martijn Drent terugkeert van Pelikaan S is het zeker niet uitgesloten dat de Winschoters het komend seizoen een serieuze gooi doen naar de hoofdklasse. In 2L verdient Noordster alle lof. Zondag leverde dat promotie naar de eerste klasse op, toen Roden na verlenging met 3-1 werd verslagen (FOTO). Opnieuw waren Wever en haan de gebraden hanen, trainer Kenny Koning ging terecht op de schouders. Hoogezand eindigde met 37 punten in de brede middenmoot. Degradatie was er voor ZNC. In de nacompetitie bleken de groen-witten in twee bloedstollende confrontaties net niet opgewassen tegen SC Stadskanaal. In de derde klasse B was GOMOS ongenaakbaar maar daar achter dicteerden drie Oost-Groninger clubs de competitie waaronder Wildervank dat vierde werd. Muntendam en ASVB eindigden respectievelijk als tweede en derde en haalden de nacompetitie, doch zonder succes. Veendam 1894, waarvan door de komst van onder andere Angelo Cijntje, doelman Hindrik Snijder en Marnix Kolder veel werd verwacht, stelde danig teleur met een achtste plek. Heiligerlee had niks te zoeken op derde klasse niveau en degradeerde roemloos met slechts 8 punten.

In 3C eindigde SC Stadskanaal als vierde maar via de nacompetitie werd alsnog de tweede klasse bereikt. Dit is het niveau waarop de club qua grootte en ambities ook minimaal thuishoort. Vraag is of er op dit moment voldoende goede jeugdspelers voorhanden zijn die kunnen doorstromen naar de hoofdmacht. Maar misschien dienen zich ook wel wat goede spelers van buitenaf aan bij de Kanaalsters die in het nieuwe seizoen de degens niet meer hoeven te kruisen met buurman Musselkanaal. Door blessures geteisterd kon de formatie van trainer Bernd van Bolhuis zich via de nacompetitie maar net ontworstelen aan degradatie. In de allesbeslissende duels werd HOC twee keer verslagen zodat Van Bolhuis met een goed gevoel naar Be Quick 1887 kan vertrekken. FC Ter Apel’96 parkeerde zich met een keurige zevende plek in de middenmoot.

In de vierde klasse C werd Siddeburen kampioen. Bellingwolde vormde de enige bedreiging maar uiteindelijk ging Siddeburen toch met de titel aan de haal. Bellingwolde, HSC en Kwiek speelden nacompetitie. Alleen de kanaries uit Hoogezand wisten naar de derde klasse te promoveren. Kwiek won thuis met 3-1 van Protos en speelde uit met 3-3 gelijk. Genoeg voor een feestje. FVV, MOVV, BATO en Westerwolde vormden de middenmoot. Alteveer beleefde een zwaar seizoen maar handhaafde zich en Pekelder Boys waar trainer Hiske de Vries en elftalleider Arnold de Groot voortijdig van het toneel verdwenen, wist zich via de nacompetitie ten koste van vijfdeklasser Bareveld veilig te spelen.  Sellingen  was ingedeeld in de Drentse klasse 4 D. Aanvankelijk onder leiding van trainer Ronald Sjabbens maar die moest per 1 november van het vorig jaar wegens werkzaamheden afhaken. Arend Scholtens, die Sellingen net drie jaar onder zijn hoede had gehad, nam het stokje over en was er mede verantwoordelijk voor dat Sellingen eigenlijk nooit degradatiezorgen kende. Froombosch kwam in 5D niet verder dan een tiende plaats.

In 5E, een klasse met louter ploegen uit Oost-Groningen, werd PJC kampioen, maar niet met overmacht zoals het er lang naar uitzag. Het Stadskanaalster SPW kwam steeds dichterbij maar redde het uiteindelijk net niet. Wel dwong de formatie van trainer Henry Meijerman promotie af via de nacompetitie. Bareveld werd derde maar promoveerde niet omdat Pekelder Boys in de barrage te sterk was. Borgercompagnie baarde in deze klasse nog opzien door met maar liefst 40-0 te verliezen van kampioen PJC. Er waren excuses genoeg van Borgercompagnie zijde voor deze uitslag, maar dit mag natuurlijk rustig een schandaal genoemd worden. Veelerveen, JVV, Oldambtster Boys en Nieuweschans beleefden een uiterst moeizaam seizoen. De Schanskers, na enige jaren van afwezigheid weer terug in de standaardklasse, wisten maar zeven schamele puntjes te bemachtigen en eindigden als laatste. Het levert hen de titel slechtste club van Oost-Groningen in het seizoen 2016-2017 op. Troost voor de zwart-witten is dat het alleen maar beter kan!