Heerlijk zonnig Swingin’

GRONINGEN – Groningen geniet na van Swingin’! Een verslag: De sfeer in de stad was geweldig. Vier geslaagde avonden achter elkaar! Vanaf woensdagavond 14 juni tot en met zaterdagavond 17 juni stond de binnenstad in het teken van Swingin’ Groningen. Vanaf woensdag werd er elke dag een schepje bovenop gedaan, met op zaterdag een echte afsluitende dag. Hier kwam alles bij elkaar, een vol muzikaal programma van 11:00 – 01:00 uur met fantastisch weer, een zwoele zomeravond, een geweldige opkomst van het publiek en een klik tussen muzikanten en de bezoekers. Met op zaterdagavond twee fantastische acts die Swingin’ Groningen 2017 afsloten.

The Local Pre Round & Northern European Jazz Talent Contest
We openden de 23e editie van Swingin’ Groningen met twee talentcontesten achter elkaar. The Local Pre Round in Buckshot op woensdagavond 14 juni werd op donderdagavond 15 juni opgevolgd door The Northern European Jazz Talent Contest. Beide avonden met dezelfde winnaar!

Vlad Danilin was het grote talent van de 23 editie van Swingin’ Groningen. Op woensdag ging hij de strijd aan met mede studenten van het Prins Claus Conservatorium voor de laatste finaleplek een dag later. De woensdagavond had al een behoorlijk internationaal karakter, vanwege de vele studenten uit het buitenland op het conservatorium, maar op de donderdagavond werd daar nog een schepje bovenop gedaan met de afvaardiging van de beste studenten van de conservatoria uit Denemarken, Zweden, Estland en Hamburg. Vlad was de 5de en laatste deelnemer aan de wedstrijd. Een spannende muzikale wedstrijd. Het bleef spannend tot het einde want alle vijf zijn met recht supertalenten te noemen. Toch bepaalde de jury dat Vlad Danilin de winnaar is. Hij won deze eervolle Northern European Jazz Talent Contest en ontving in de Newscafé club een cheque van 1.000 euro.
Een warm onthaal voor de vele muzikale helden! Groningen (Noord Nederland) zit vol met muziekkenners! Elk jaar worden de muzikale helden groots onthaalt tijdens Swingin’ Groningen. Thijs van Leer, Eef Albers, Johnny Mars, Hans Lafaille, Lex Jasper, Marjorie Barnes. De energie spat er nog af van en wat kunnen ze nog performen. Het publiek begreep dit, luisterde aandachtig naar de muziek of ging juist helemaal los op de muziek. De helden hebben alles al meegemaakt, ze zouden het optreden kunnen geven op routine, maar geen enkele held heeft het optreden op de automatische piloot verzorgd. Swingin’ Groningen heeft de muziekkenners naar Groningen gehaald! Je voelde de klik tussen de muzikanten en het publiek.

Vrijdagavond 16 juni en zaterdagavond 17 juni
We hebben helaas niet de ruimte om van alle bands de anekdotes of quotes te vermelden. Het was een moeilijke keuze! Thijs van Leer is een podiumbeest, een ras performer. Op zijn hit Focus werd groots gereageerd. Johnny Mars heeft het vooraf aangekondigd, “Be Dare”, “Be Dare”, “Be Dare”. Groningen heeft er naar geluisterd en kreeg een mooie show voorgeschoteld met het Northern European Jazz Orchestra. Swingin’ Groningen was dit jaar heel erg crossover! Met een strakke show van de Groningen Latin All Stars band op zaterdag (heel moeilijk om niet mee te dansen) en de Afrikaanse tunes van Afreekanism. We hebben een primeur, de jongste band ooit op Swingin’ Groningen heeft dit jaar opgetreden op het Zuiderdiep: Funky Organizers, een grote toekomst wacht op deze band, want je kon het absoluut niet merken dat het zo’n jeugdig gezelschap was! Nick Bult heeft al heel veel meegemaakt, hetzelfde geldt voor de andere bandleden, ze spelen al samen vanaf 1996. Ze waren heel complimenteus over Swingin’ Groningen! Over een jaar of 2 weer een optreden op Swingin’ Groningen ?? De oplettende festivalbezoeker heeft kunnen zien dat het voor Tollak Ollestad, Dave Glasser en voor Pavel Sherbakov een heel druk weekend was. Ze speelden verspreid over het festival mee met diverse optredens! Geweldig dat ze zo allround zijn dat ze zich zo aan kunnen passen, veelal met hele korte repetitietijd! Speciaal voor Swingin’ Groningen speelden ze mee in gelegenheidsformaties. Een tweede podium op het Broerplein pakte geweldig uit. Hoofdpodium klaar, dan direct verder met de CP Sessies in de tent op het plein. Met 6 shows hebben de CP Sessies veruit de meeste minuten gemaakt op het festival. Soms met grote verschillen tussen de muziekstijlen op de Broerplein mainstage en met CP Sessies, maar het publiek vond het geweldig en het enige wat ze hoefden te doen, was bijdraaien en genieten van de volgende show! Swingin’ Groningen heeft de afgelopen dagen de reacties van het publiek bekeken,
een hele leuke taak direct na het festival! Leuk om te zien dat het harde werken wordt beloond en dat het publiek optimaal heeft genoten van het festival. Voor velen stonden de optredens van Michelle David en Richard Smith in de top 3. De afsluitende acts van de zaterdagavond op het Waagplein en het Broerplein.
Zaterdag 17 juni meer dan 12 uur muziek
Zaterdag overdag stond helemaal in het teken van talent. Meteen om 11 uur begon de Big Band van het Prins Claus Conservatorium met arrangementen van studenten en Big Band klassiekers. Als speciale gast was ook weer Dr. Bebop, Dave Glasser op saxofoon aangeschoven.
Tussen 12:30 tot 16:30 presenteerden zich Vrijdag, SPEEL! (een samenwerking van de Festivals Swingin’ Groningen en Jazz te Gast, Vrijdag en het Prins Claus Conservatorium) met ondersteuning van Noordpool Troupe, het opleidingsorkest van het Noordpoolorkest onder leiding van Reinout Douma, Koor en orkest van Groningse Schoolkinderen en het grote Stromae Projekt van Vrijdag.
Swingin’ Groningen wil nadrukkelijk jong talent een podium bieden en daarvoor was een zaterdag middag snel gevuld. Deze stad barst van talent!
Als afsluiting van het middag programma op het Waagplein speelden David Berkman (NY, piano), Joris Teepe (NY/NL, bass) en Steve Altenberg (NY, drums) de sterren van de hemel. Met elk meer dan 35 jaar ervaring op de jazz podia over de hele wereld.
Op zaterdagmiddag was het ook extra gezellig winkelen in de binnenstad met optredens in de winkels: Cledingraad, Topshelf, Boekhandel van der Velde Grote Markt en A-kerkhof, Sieraden Aterlier Willem Tredgett, Muts Fashion en in de Zwanestraat.
Waarna om 20:00 uur het muzikale programma werd afgesloten op de vier buitenpodia: Waagplein, Broerplein, Ellebogen en het Zuiderdiep. Een nieuwe formule, 12 uur muziek op zaterdag, maar zeker voor herhaling vastbaar.
Partners & Sponsoren
Als je rondloopt op Swingin’ Groningen zie je niet wat er achter de schermen allemaal is gedaan. Maar dankzij onze partners, de sponsoren en de bijdrage vanuit fondsen is het een prachtig festival. Wij danken van harte onze partners: Wildsea, Noorderpoort, Hanzehogeschool, Heineken, Het Fonds Ondernemend Groningen, Provincie Groningen, Rabobank, Prins Claus Conservatorium en de gemeente Groningen. Dankzij hun (financiële) bijdragen kan Swingin’ Groningen echt doorgaan! We bedanken ook Pieter Spoelstra Producties, H.P. Steenhuis, Rentamp, 050crew, Dekko Lighting voor hun bijdrage in de strakke techniek. De samenwerking met de Groninger horeca Diner Café Soestdijk, Newscafé, Buckshot Café, Het Goudkantoor, Mr. Mofongo en het schip Ludina (to de Toeter). We vermelden ook graag onze sponsoren MartiniPlaza, Exception en de Groningen City Club in dit rijtje.