Natuur en Milieufederaties roepen consumenten op om supermarkten te attenderen op bijeenkomst voedselverspilling

GRONINGEN – Natuur en Milieufederaties roepen consumenten op om supermarkten te attenderen op bijeenkomst voedselverspilling.De Natuur en Milieufederaties van Groningen en Drenthe roepen consumenten op om hun supermarkten te benaderen om mee te doen aan een bijeenkomst over het thema voedselverspilling binnen de supermarkt.

Akkeliene Postema, projectleider Natuur en Milieufederatie Groningen: “We hebben al zo’n honderd supermarkten benaderd, maar dat leidde slechts tot vier aanmeldingen. Daarom roepen we alle inwoners van Groningen en Drenthe op om naar hun favoriete supermarkt te gaan en de medewerkers op de hoogte te brengen van onze bijeenkomst. Zo horen zij erover via hun belangrijkste doelgroep: de klanten!”

De supermarkten zijn verantwoordelijk voor ‘slechts’ 5% van de voedselverspilling binnen de gehele voedselketen. Het gaat echter vaak om grote hoeveelheden voedsel die in één keer worden weggegooid, daarom is er nog veel winst te behalen om voedselverspilling tegen te gaan.

In 2016 ging de Natuur en Milieufederatie Groningen in gesprek met supermarkteigenaren en managers om te zien wat de voornaamste redenen van voedselverspilling zijn. Zoeken naar de balans tussen vraag en aanbod, houdbaarheidsdata en de huidige tijdsgeest met de daarbij passende assortiment grootte waren veelgehoorde redenen. Wat opviel was ook dat de manieren van verwerking per supermarkt divers zijn.

Bijeenkomst

De onderzoeksresultaten worden gepresenteerd tijdens de bijeenkomst, die plaatsvindt op donderdag 29 juni van 10.30 uur -13.15 uur in Groningen. Supermarktmedewerkers kunnen zich verder laten inspireren om verspilling tegen te gaan in hun winkel, Jeroen Schippers van de Coop in Odoorn zal vertellen hoe hij geld verdient aan producten die anders zouden weggegooid en er is genoeg gelegenheid om met collega’s kennis te maken en kennis uit te wisselen.

Meet & Eats

Deze bijeenkomst wordt georganiseerd als verdieping op de Meet & Eats. De Natuur en Milieufederaties van Groningen en Drenthe zijn in 2016 gestart met een reeks Meet & Eats. De Meet & Eats zijn bijeenkomsten die gaan over de verduurzaming van ons voedselsysteem, met als doel om mensen bij elkaar te brengen maar ook om concreet een werkagenda op te stellen. Het verduurzamen van onze voedselproductie en -consumptie is goed voor ons milieu, onze gezondheid, dierwelzijn en de economie.

Supermarktmedewerkers kunnen zich opgeven via www.nmfgroningen.nl/supermarkten