‘Evenementen zijn goed voor de exposure van de stad, ze geven Groningen internationale allure’

GRONINGEN - Wethouder Joost van Keulen van de Gemeente Groningen 09-06-2017

Wethouder Joost van Keulen over de feesten in zijn stad

GRONINGEN – In Utrecht weten ze het. In Den Haag ook. En onze Duitse buren zeker. Eurosonic-Noorderslag, Noorderzon, Paradigm of Kingsland. Unieke Groningse evenementen die iedere keer opnieuw hordes mensen uit iedere naad van het land als zoete honing naar de stad lokken.  En dat levert tjokvolle hotels en hotelboten op. Tot vreugde van wethouder Joost van Keulen.  Want behalve dat evenementen goed zijn voor de economische motor van de stad,  geven ze Groningen internationale allure volgens hem. In gesprek met de man die zijn vakantie omboekt voor Noorderzon: over de kracht van evenementen, veiligheid, overlast en spectaculaire nieuwe feesten die op stapel staan.

Niet het meest vervelende onderdeel van zijn portefeuille, directeur feestjes.  Joost van Keulen is verantwoordelijk voor de evenementen in zijn stad. Evenementen die ongelofelijk belangrijk zijn voor Groningen. Ze dragen bij aan het leefklimaat én de economische vitaliteit van de stad. Al die feesten en events vragen om beleid. En dat beleid is de afgelopen jaren behoorlijk veranderd. “We zijn in plaats van tegenover náást de organisator gaan staan. Niet: dat mag niet of dat mag wel, maar: joh, leuk idee. Laten we samen kijken hoe we het mogelijk maken. Die uitnodigende houding heeft ons geholpen bij het loskrijgen van leuke, nieuwe evenementen. Wij organiseren zelf niet, wij denken mee en faciliteren.”

De grote events zijn goed voor de exposure van de stad, ze geven Groningen internationale en landelijke allure, vertelt Van Keulen. “Ze maken de stad bruisend en dynamisch. The Passion bijvoorbeeld.  Ruim 4 miljoen televisiekijkers kregen de aantrekkelijke historische binnenstad voorgeschoteld. Bezoekers gaven een half miljoen euro uit aan directe bestedingen. Wat het nog meer oplevert is nooit exact te meten. Zo’n event ebt na. Mensen die na het zien van de beelden alsnog een weekendje Groningen boeken om de stad te bekijken. Dat horen we van ondernemers in de hotel- en horecabranche.” Ook de kleinere evenementen vindt Van Keulen belangrijk. “Daar doe je twee dingen mee: je maakt de stad aantrekkelijker, trekt mensen naar de stad wat goed is voor de ondernemers én je geeft een gevoel van trots. Gronings Ontzet op 28 augustus bijvoorbeeld, de intocht van Sinterklaas en Sterren op het Plein, het muziekevent met Nederlandstalige muziek op de Vismarkt. Persoonlijk  vind ik dat een mooi evenement. Twee totaal verschillende groepen mensen komen samen op één plein.  Studenten, die vooral willen feesten én de Oosterparkers, die echt komen voor de muziek. Dat geeft een geweldige dynamiek. Ook typisch Gronings: de sfeer is altijd relaxed. Geen opgefokt gedoe, geen spanning. Dat horen we trouwens ook van grote organisatoren. Die van Kingsland bijvoorbeeld, zij doen dat naast Groningen ook voor veel andere steden in Nederland.  Ruim 25.000 mensen kwamen naar het Stadpark voor het bevrijdingsfestival. De sfeer is in Groningen écht relaxter, zeiden ze. Bezoekers staan hier geduldig te wachten als hun tas gecontroleerd moet worden. In andere steden heb je meer onrust.”

‘Je moet laten zien dat je na hebt gedacht over veiligheid. Dat je bewust bent van de risico’s’

Nu even over de andere kant van het evenement: die van overlast en veiligheid. Want tegenwoordig hebben we naast de ‘normale veiligheidsmaatregelen’ ook rekening te houden met geschifte lui die besluiten met een vrachtauto een bomvolle winkelstraat in jakkeren. “De veiligheidseisen worden steeds hoger. Ook in Groningen. Logisch. Dat heeft niet alleen met terreurdreiging te maken, maar ook met de enorme toestroom van mensen. Tijdens Koningsdag bijvoorbeeld. Dan is de binnenstad zó vol, dan moet je iets met crowdmanagement regelen. Koningsdag was kort na de ramp in Stockholm. Daar moeten we iets mee. We hebben inrijbeperkende maatregelen getroffen. Op vijf plekken in de stad hebben we roadblocks geplaatst. Enorme zandzakken die voorkomen dat je met hoge snelheid de Grote Markt op kunt rijden. In de eerste plaats voor de veiligheid, maar ook om te laten zien dat je erover nagedacht hebt. Dat je je bewust bent van de risico’s. En natuurlijk gebeurt er veel meer op dat gebied. Dingen die je niet ziet en we ook niet gaan vertellen. Belangrijke personen bij een evenement betekenen andere maatregelen dan wanneer ik het openingswoordje moet doen.” In het geval van overlast gaat de gemeente zoveel mogelijk in gesprek met de inwoners. “Drie mensen uit De Gruno-buurt meldden zich na het bevrijdingsfestival. Ze hadden last van kotsende en plassende lui in hun tuin. We zijn direct in gesprek gegaan. Hebben in een zaaltje de hele buurt uitgenodigd. Hoe kunnen we het volgend jaar samen anders oplossen, was de insteek. Dat geeft toch een andere belevening dan ‘die mensen doen maar wat daar in het ivoren torentje’. Ik ben heel erg van het er op af.”

Iedereen die een evenement wil organiseren in de stad komt terecht bij één van de accountmanagers van Groningen. Dat werk als volgt: je belt, mailt of komt langs en zegt wat je van plan bent. Gaat het om een middelgroot of groot evenement waar meer dan 200 personen komen, lever je een draaiboek aan. Daarin geef je aan hoeveel mensen er komen, waar de hekken staan, welke crowdmanagement maatregelen je hebt getroffen, hoe de toegangscontrole geregeld is, hoeveel beveiligers zijn ingezet, waar ze staan en waar de toiletten zijn. De gemeente toets het draaiboek en zet het uit naar partijen als hulpdiensten, horeca en stadsbeheer. Zij geven een beoordeling, adviseren de gemeente die de adviezen op haar beurt verwerkt in de vergunning.  Het wil niet zeggen dat je op iedere locatie terecht kunt, zit een locatie volgeboekt, moet je uitwijken naar een andere.

De gemeente heeft om de evenementen zo optimaal mogelijk te spreiden locatieprofielen opgesteld. “Dat is handig voor de organisator, ze zien meteen wat een locatie hen te bieden heeft, maar zorgen ook voor een goede spreiding van evenementen. Tuurlijk, evenementen zijn gaaf. Goed voor de stad. Maar er wordt ook gewoond in de stad. Je kunt het bewoners niet aandoen dat ze elke maand met oordoppen in huis moeten zitten omdat ze last hebben van een dance-event. Voor het Suikerunieterrein werken we op dit moment ook aan een locatieprofiel. We willen meerdaagse dance-events mogelijk maken. Maar wel binnen kaders: maximaal 12 muziekevents waarvan maximaal 6 dance. Pardigm heeft vorig jaar voor een hoop geluidsoverlast gezorgd. Het regende klachten. Ik zat zelf op het terras van Café de Bres, bij de Kerklaan waar ik woon. Zat gewoon te bonken in m’n stoel. Zo’n herrie. Ik heb direct een app gestuurd naar de verantwoordelijk ambtenaar. Iets dat ik normaal nooit doe, maar dit kon echt niet. Hij nam direct contact op met de organisatie van Paradigm, die vervolgens onmiddellijk actie ondernam. Ze hebben het goed opgevat.  Een prettige partij om mee samen te werken. Zij hebben als organisatie belang bij draagvlak in de maatschappij. Noorderzon ook. Zij doen veel om buren te vriend te houden. Nodigen omwonenden uit voor de borrel, communiceren duidelijk over de plannen. Ook naar ons toe. Het Noorderplantsoen is een kwetsbaar gebied. Daar moet je zorgvuldig mee omgaan.”

 

 

Pitten op de Grote Markt tijdens Groninginnedag

Op 24 juni staat er een nieuw, spectaculair evenement gepland in stad: Groninginnedag. De nationale terugkomdag voor iedereen die iets heeft of heeft gehad met Groningen. Dat zijn er zo veel: leden van een jaarclub of oud-personeel van de Drie Gezusters, Café Soestdijk of de Toeter. Een goed excuus om terug te komen naar Groningen voor iedereen die ver weg is gegaan, dat is het motto. En als je wilt, kun je blijven pitten. Op de Grote Markt. Er is plek voor 500 gasten. “In cartents, een soort recyclebare, kartonnen tent compleet met bed en slaapzak, kunnen genodigden (na inschrijving) blijven slapen op de Grote Markt die ingericht is als camping. Toiletten, een douche en een ontbijtje worden verzorgd door de omliggende  horeca.”

Is er nog een event op de bucketlist staat, willen we weten. Resoluut: “Een megaconcert op de Drafbaan. Zoals die van Tina Turner in 1999. De potentie van de Drafbaan kunnen we nog veel beter benutten, daar ben ik van overtuigd.”  En nog een keer de Giro door de stad? “Dat was inderdaad waanzinnig. Maar echte sportevents dienen zich nog niet aan. Bovendien kosten ze ontzettend veel geld. Ik geloof dat we de Giro nog steeds aan het afbetalen zijn, haha. We hebben al eens een aanbod gehad van iemand die wilde voor 150.000 euro met een formule-1 wagen met rondjes rijden over de Diepenring. Nou, dat doen we dus niet. Dat past niet bij Groningen, aldus de wethouder die thuisblijft voor Noorderzon. “We passen onze vakantie er op aan. Noorderzon willen we niet missen.”