Summer Schools, Paradigm of werken in de kroeg: buitenlandse studenten vermaken zich prima in stad

datum:20170517 / locatie: academieplein groningen. twee studenten drinken water Foto's van studenten van de rijksuniversiteit Groningen

Stad in trek bij internationale studenten

GRONINGEN – Two beers please. In de gemiddelde kroeg in stad al de normaalste zaak van de wereld. In Café The Crown op de hoek van het Zuiderdiep tappen buitenlandse bardames ze graag voor je in. If you wanna change save the bill, tipt een medewerkster van Zara op de automatische piloot in perfect Engels. Vrolijk kwebbelende buitenlandse jonge mensen in de winkelstraten. Het zal iedereen opvallen: Groningen wordt steeds internationaler. Afgelopen jaar meldden zich maar liefst 6000 studenten uit 120 verschillende landen zich bij de Rijksuniversiteit voor een studie. Een record.

Buitenlandse studenten in Groningen. We kunnen er niet meer omheen. Wat maakt Groningen nou zo aantrekkelijk voor buitenlandse studenten? En wat doen ze tijdens de zomerperiode? Zijn er speciale programma’s? Is veel internationale studenten een doel op zich voor de universiteit? We vragen het Selma de Vries, sinds 4 maanden Digital Marketing Coördinator van de RUG, onder andere verantwoordelijk voor content op de site, social media en de onlinecommunicatie van de universiteit. Communicatie in twee talen: Nederlands én Engels. “Selma speaking”, can i help you?” We spreken af in de kantine van de oude universiteit die gesticht is in 1614.

‘De RUG heeft een sterke focus op internationalisering. 30 procent buitenlandse studenten is onze ambitie’

“De RUG heeft een sterke focus op internationalisering. Dat is goed voor het onderwijs én het onderzoek dat we plegen”, begint Selma haar verhaal. “Samen met mijn team richt ik me vooral op de communicatie –RUG-breed – die naar internationale studenten gaat. Afgelopen jaar studeerden hier 5.990 studenten van 120 verschillende nationaliteiten. Dat is 20 procent van het totale aantal studenten hier op de universiteit.” Studenten uit 120 verschillende landen. Dat zijn bijzonder veel nationaliteiten, wanneer je bedenkt dat de wereld bestaat uit 195 landen. Toch komen verreweg de meeste buitenlandse studenten uit Duistland, weet Selma. “Onze universiteit is razendpopulair in Duitsland. In Duitsland stellen universiteiten eisen aan cijfers om binnen te komen bij een studie. Bij psychologie bijvoorbeeld. Je moet gemiddeld een 8 staan om in aanmerking te komen. Bij ons is dat niet zo. We hebben wel een numeros fixes, maar iedereen kan zich aanmelden. Kom je door de selectieprocedure, ben je verzekerd van een plek. De verwachting is dat het aantal studenten uit het buitenland alleen maar toe zal nemen. De ambitie van de RUG is dat 30 procent van alle studenten uit het buitenland komt.”

Tijdens de zomerperiode organiseert de RUG ‘Summer Schools’. Dat zijn korte opleidingstrajecten van een dag tot een ongeveer week waaraan studenten kunnen deelnemen. Daar wordt gretig gebruik van gemaakt door buitenlandse studenten, weet Selma. “Het zijn een soort interactieve ‘minicolleges’ waarbij de focus ligt op kleine onderzoeksgroepen. Een van de meest populaire is de Energy Summer School. Daarbij wordt gekeken naar verschillende aspecten van energy transition. De colleges zijn op hoog niveau, gericht op PhD-studenten. Een andere Summer School die erg in trek is is Law & Lifestyle, een opleiding vanuit de Faculteit Rechtsgeleerdheid. Vanaf bachelor kun je deelnemen. Onderzocht wordt hoe je wetgeving zó kunt bouwen, dat het een gezonde leefstijl stimuleert en gezondheidsproblemen voorkomt. Deze Summer School sluit goed aan bij het Healthy Ageing-thema waar we als universiteit mee bezig zijn. Studenten van 95 verschillende nationaliteiten hebben zich aangemeld voor de Summer Schools.”

Behalve de Summer Schools valt er nog van alles te ontdekken voor de internationale studenten. Via het Erasmus Student Network (ESN), het grootste exchange netwerk van Europa, kunnen studenten deelnemen aan uitwisselingsprogramma’s tussen verschillende universiteiten in heel Europa. Ook de RUG is aangesloten bij dit netwerk. “Er is echt van alles mogelijk. Van een lesje fietsen tot deelname aan een introductieweek. Dat kun je vergelijken met de Kei-week, maar dan speciaal voor internationale studenten. Vlak voor het eerste semester, in augustus wordt –ie gehouden.”

Zat studenten die de zomer benutten om er lekker op uit te trekken. Om de Nederlandse cultuur te leren kennen én Europa te ontdekken, volgens Selma. “Groningen is bij uitstek geschikt als uitvalsbasis om te reizen. Files heb je nauwelijks en je vliegt via de Kopenhagen-hub zo vanuit Groningen Airport Eelde naar Parijs. Of naar China.” En voor wie het liever dichter bij huis zoekt: Groningen barst van de leuke festivals in de zomer: van Swingin’ Groningen, Paradigm tot Noorderzon. Of wat dacht je van heerlijk op een handdoekje aan het stadsstrand op het CiBoGa-terrein? Zelfs ontdekt door Lonely Planet. Mogelijkheden zat om jezelf na de zomer op en top stadjer te voelen. De universiteit heeft behalve de Summer Schools zelf geen programma’s voor buitenlanders. Ze helpen het eerste jaar met huisvesting, zodat ze niet meteen de drukke woningmarkt op hoeven. Daarna is het de bedoeling dat ze het zelf regelen. “We reserveren ieder jaar 1550 kamers voor internationale studenten verspreid over de stad. Zodra ze zijn aangenomen, kunnen ze zich daarvoor inschrijven. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Ze hebben dan plek voor één jaar. Daarna moeten ze zelf iets zoeken. Handje vasthouden doen we hier niet aan.”

En een andere optie is aan de bak. Werken in de vakantie. En daar maken een hoop jongelui gebruik van. Baantjes in de bediening op een leuk terras of café zijn populair. “Niet voor alle studenten weggelegd, enkel voor studenten uit Europese landen”, voegt Selma toe. “Dat heeft alles te maken met wetgeving. Hier op de universiteit is dat wel mogelijk, in de detailhandel of de horeca niet. Kom je uit een Europees land, kun je op de RUG voor 16 uur per week aan de slag. Voor studenten uit landen buiten Europa geldt 10 uur per week. Wat voor baantjes dat zijn? Ondersteunen met onderzoek, marketing, het verzorgen van rondleidingen of lesgeven.” FOTO: Jeroen van Kooten.

Facts and figures

  • Zo’n 6000 internationale studenten van meer dan 120 nationaliteiten; ongeveer 20 procent van totale studentenomvang
  • De RUG heeft internationaal een sterke positie in de internationale rankings
  • Meer dan 180 Engelstalige opleidingen
  • De RUG heeft als ambitie uitgesproken om in de toekomst ongeveer 30 procent internationale studenten te hebben
  • 20 procent van de medewerkers en 60 procent van de promovendi zijn afkomstig uit het buitenland