Twee concerten in Appingedam en Loppersum

APPINGEDAM – Op de zaterdagen 1 juli en 8 juli is de Gereformeerde kerk in Appingedam het podium voor concerten met muziek uit de hoogtijdagen van de Amsterdamse School-periode. Dit in het kader van De Amsterdamse School in Groningen – Cultuurmanifestatie in vier kerken. Deze concerten richten de schijnwerper op de muziek die tijdens het interbellum in Nederland ontstond en geklonken heeft. Zo is er aandacht voor de zogenaamde ‘lichte’ salonmuziek, maar ook komen religieuze muziek en orgelmuziek aan bod.

In de maanden juni en juli van 2017 vindt de Cultuurmanifestatie: De Amsterdamse School in Groningen plaats in vier Amsterdamse School kerken in de provincie Groningen. Als locaties werd gekozen voor de Goede Herderkerk in Bedum (architect E. Reitsma), DE KERK in Onderdendam (architect Alb. Wiersema), de BOAZ-kerk in Westeremden (architect Alb. Wiersema) (drie kerken van de Stichting Oude Groninger Kerken) en de Gereformeerde kerk in Appingedam (architect E. Reitsma). Het interbellum, de periode tussen de twee wereldoorlogen, is een periode waarin kunstenaars uit alle kunstdisciplines, en voor dit project architectuur in het bijzonder, op zoek zijn naar nieuwe wegen en afstand willen nemen van ‘het oude’.

Zaterdag 1 juli: Salonorkest “Back in Time” brengt een avond met variété en lichte muziek. De meer populaire muziek uit het interbellum is een verrassende mix met invloeden uit Europese hoofdsteden als Berlijn, Wenen en Parijs. Uit Amerika waaien nieuwe vormen van muziek aan, zoals de ragtime, de foxtrot en jazz. Veel beeldend kunstenaars hebben zich laten inspireren door deze modernismen, denk bijvoorbeeld aan het schilderij Victory Boogie Woogie van Piet Mondriaan. Het orkest heeft een z.g.n. “Parijse bezetting, d.w.z. piano, enkele strijkers, fluit, klarinet, trompet, trombone en slagwerk. Salonmuziek was in het begin van de vorige eeuw vooral te beluisteren in restaurants en Grand Cafés. De muzikale leiding is in handen van Jos Janssen.

Zaterdag 8 juli: Het koor van Collegium Musicum Loppersum staat onder leiding van Jelke Hamersma en organist Jan Luth. De kerkmuziek uit het interbellum is een apart verhaal en een eigen concert waard. Waar de calvinisten tot ver in de twintigste eeuw zwoeren bij hun psalmboek alleen, onderging de katholieke kerkmuziek ingrijpende veranderingen. De decadente concert-missen werden gaandeweg verboden, wat naast een herwaardering van het Gregoriaans leidde tot een muzikale verarming van de liturgische muziek in de loop van de negentiende eeuw. Componisten als Alphons Diepenbrock, Willem Andriessen, Herman Strategier en Albert de Klerk boden een alternatief, waarbij de optimale verhouding tussen woord en klank werd gezocht. De orgelliteratuur – liturgisch of niet – maakte een evolutie door. Organist Jan Luth zal dit tijdens het koorconcert illustreren aan de hand van orgelwerken van Hendrik Andriessen, Albert de Klerk en Jan Zwart. Musicoloog Robert Spannenberg zal een toelichting geven voorafgaand aan dit concert.

De details

Twee concerten in de Gereformeerde kerk, Dijkstraat 77 Appingedam

1 juli     Salonorkest Back in time

8 juli     Koor: Collegium Musicum Loppersum orgel: Jan Luth

Aanvang 20.00 uur – Entree € 12,50