Tentoonstelling Noordelijk Scheepvaartmuseum over 3 eeuwen koffiebranderijen

GRONINGEN – Lokale, ambachtelijke producten, zoals vers gebrande koffie zijn helemaal hip. Toch is dit niet alleen van deze tijd. Noord-Nederland  telde van oudsher al een groot aantal kleine koffiebranderijen. Veel van de geschiedenis van deze bedrijven is verloren gegaan of niet eerder vastgelegd. Daarom deed Carin van de Wal, conservator van museum Het Behouden Blik te Uithuizermeeden, de afgelopen zes jaar uitgebreid onderzoek naar de verhalen van deze branderijen. Het resultaat hiervan wordt getoond in de tentoonstelling ‘Koffie, vers(ch) gebrand!’ Drie eeuwen koffiebranderijen in Noord-Nederland. De tentoonstelling is vanaf  8 juli t/m 12 november te zien in het Noordelijk Scheepvaartmuseum.

De kraantjespot van Woldring

Rond 1900 werd er door de Noordelijke koffiebranderijen maar liefst een miljoen kilo koffiebonen gebrand. En toch draait de tentoonstelling niet alleen om het branden van de koffie; bezoekers ontdekken hoe ‘het zwarte goud’ in het Noorden aan de man werd gebracht. Voormalige werknemers en afnemers deelden hun verhalen en er zijn veel verschillende koffieblikken, spaarzegels en reclameslogans te zien. Ook het zeldzame Niemeijerspel is te bewonderen, evenals de jurken uit de beroemde Tiktak Shows. En bij velen ligt de enorme kraantjespot van Woldring in de Herestraat nog vers in de herinnering; deze historische blikvanger is één van de topstukken in deze tentoonstelling.

Vanaf 28 juli is er elke vrijdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur gelegenheid om extra verhalen bij de tentoonstelling te delen of te beluisteren. De gastconservator vertelt over de blikken die gehamsterd werden tijdens de Koude Oorlog en het schepje Buisman in de koffie.  Ook het gelijknamige boek waarin het verhaal rondom de koffiebranderijen is opgetekend is in het museum verkrijgbaar. Het Noordelijk Scheepvaartmuseum verandert de komende jaren van maritiem museum naar het historisch museum van Groningen.