Modetalent Esmée Spaan gaat zaterdag voor de winst bij de Kunstbende

GRONINGEN – Alfa-college-student Mode/Maatkleding Esmée Spaan showt aankomende zaterdag haar collectie tijdens de nationale creatieve wedstrijd Kunstbende. Het 18-jarige modetalent uit Emmen mag de provincie Drenthe vertegenwoordigen met haar creaties. “Ik laat drie jurken, één broek en één bovenstuk zien tijdens de wedstrijd, die bestaan uit allerlei organische en geometrische vormen. Het ongebleekte katoen heb ik geverfd met koffie, zodat ze de kleur van paddenstoelen hebben”, vertelt Esmée. Daarmee laat ze haar stijl goed zien: kunstig, uniek en geïnspireerd door de natuur en architectuur. “Ik hoop natuurlijk dat ik hoog zal eindigen in de wedstrijd, zodat ik ooit mijn stijliconen achterna kan gaan: Victor & Rolf!”

Elke avond doorwerken
Hoewel Esmée pas in het tweede jaar van haar studie Mode/Maatkleding in Groningen zit, laat ze tot nu toe al heel wat van haar talent zien. Voor de aankomende modeshow van het Alfa-college legt Esmée op dit moment de laatste hand aan een jurk met allerlei bloemetjes, diamantjes en steentjes die ze één voor één met de hand op de jurk naaide – een project waar ze sinds maart elke avond heel precies aan werkt. Ook voor eigen klanten is Esmée steeds drukker bezig, waaronder het vermaken van een trouwjurk. Al die inzet is tot nu toe niet voor niks geweest. Zo won Esmée vorig jaar de Alfa-college Ondernemers Award voor haar projecten die ze niet via school, maar op eigen initiatief opzette. De jury was toen al onder de indruk van ‘haar product en aanpak en haar prachtige focus’.

Eigen modeshow in Parijs
Esmée deed in 2016 ook al mee aan de Kunstbende, waar ze in haar collectie experimenteerde met spijkerstof. Ze heeft het gevoel voor de aankomende finale van Kunstbende op 1 juli, in de Westergasfabriek in Amsterdam, ‘nog beter voorbereid’ te zijn, omdat ze nu weet wat er tijdens de wedstrijd van haar verwacht wordt. “Van dit soort wedstrijden leer ik heel veel. Je ontmoet bovendien veel nieuwe mensen en je krijgt de nodige publiciteit. Ik zou het heel mooi vinden om te winnen, want dan mag ik mijn collectie ook laten zien tijdens de Amsterdam Fashion Week. Dat is echt een droom van mij. Wat uiteindelijk mijn grootste ambitie is? Mijn eigen modeshow houden in Parijs, de stad van de haute couture, net zoals mijn stijliconen Viktor & Rolf bereikt hebben. Het zal nog wel even duren voordat ik daar sta, maar zaterdag is weer een kleine stap die richting op!”, sluit de gemotiveerde Mode/Maatkleding-student af.